Hlavní zprávyZápasové reportáže

Dallas zakončil sezónu parádní obratem, když nakonec přetlačil Chicago v prodloužení, které rozhodl Robertson!!!

Sezóna 2020/2021 je na svém konci. Závěrečný zápas ročníku se hodně nesl v celkovém duchu letošní sezóny, kdy Dallas předváděl lepší hru než jeho soupeř, jenže Chicago střílelo branky, a tak Stars celý zápas dotahovali svou ztrátu. Ve třetí třetině si nakonec hokejisté z Texasu vybojovali prodloužení, ve kterém přežili dlouhou přesilovku svého soupeře a následně se o rozhodující a vlastně i poslední branku sezóny postaral symbolicky nejlepší nováček v dresu Dallasu Jason Robertson.

Poslední utkání sezóny začalo pěkně divoce. Hned v první minutě se totiž mohli dostat do vedení hostující hokejisté, když nahození Heiskanena od modré čáry skončilo na brankové konstrukci domácí klece. Nicméně branky hned v úvodní minutě jsme se přeci jen dočkali, ale na druhé straně. Suter vystihl Heiskanenovu rozehrávku a následně se díky němu dostal do úniku Alex DeBrincat, který si s Oettingerem poradil jednoduše kličkou do bekhendu a poslal domácí celek do vedení.

Neuběhlo ani dalších třicet vteřin a Oettinger vytahoval ze své brány další puk, když se Blackhawks prosadili ze své druhé střely na bránu. Autoři první branky si tentokrát vyměnili role, když DeBrincat nahrával na hranici pravého kruhu Piusovi Suterovi, jehož následná střela prošla hostujícímu brankáři nad jeho lapačkou a u této branky neměl Oettinger příliš čisté svědomí, protože se tohle zakončení rozhodně dalo chytat.

Nicméně úvodní dvě branky domácích, které padly hned z jejich prvních střel v zápase Dallas nesložily. Stars pokračovali ve své aktivní hře, když se na bránu Delii valil jeden útok za druhým. Nicméně hokejisté z Texasu zase jen dokazovali, že jim to letos proti Chicagu příliš nejde, když sice bránu svého soupeře zasypávali střelami, jenže Delia své mužstvo skvěle držel.

V 16. minutě se však hosté konečně dočkali snížení. Po jedné z odražených střel se kotouč dostal k pravému mantinelu, kde byl Klingberg, který viděl zcela volného Joea Pavelského u protější tyče, a tak mu adresoval svou přesnou přihrávku a americký útočník už měl před sebou hodně jednoduchou úlohu, když jen poslal puk do zcela odkryté brány domácích. Další branku už se hostům v první třetině vstřelit nepodařilo, ikdyž v ní svého soupeře přestříleli jasně 14:5, a tak se do šaten odcházelo za těsného vedení domácího celku.

Ani ve druhé periodě se obrázek hry příliš nezměnil, když i ve druhé dvacetiminutovce byl střelecky i herně aktivnější Dallas, jenže Delia byl v bráně Chicaga neskutečný. Ve 25. minutě si Hawks zahráli svou první přesilovou hru v utkání, jenže ta jim nevyšla vůbec dle představ, a tak se pokračovalo za stejného stavu. Tlak hostujících nakonec vyústil v několik zajímavých šancí. Nicméně za zmínku především stojí zakončení Heiskanena, který obdržel přihrávku na střed útočného pásma a následně si sjel až na hranici levého kruhu, jenže svým následným zakončením trefil znova tyč domácí klece.

Po odrazu puku od tyče se hokejisté Chicaga dostali do úniku dvou na nikoho, který nakonec dvojice Hinostroza-Strome proměnili ukázkově, když nakonec Hinostroza předložil kotouč Dylanu Stromovi, který ho poslal do horních pater hostující klece. Avšak to nebylo ze druhé třetiny vše. V závěru druhé třetiny se totiž Stars dočkali své první přesilové hry v tomto dvojutkání s Chicagem. Do konce druhé části zbývalo pouze 6 vteřin, ale Stars i tak dokázali přesilovku využít. Benn vyhrál následné vhazování na Klingberga, který ihned přihrál Mirovi Heiskanenovi, jenž konečně netrefil tyč, ale naopak poslal kotouč přesně k tyči.

I po druhé třetině tedy domácí hokejisté vedli o jednu branku, ikdyž střelecká aktivita hovořila jasně ve prospěch Dallasu (30:10). Na hokejistech Stars bylo vidět, že poslední zápas chtějí dovézt do vítězného konce a ve třetí třetině pokračovali ve svém obléhání domácí klece. Pomoct jim mohla i jejich druhá přesilová hra v zápase, jenže hostům tentokrát nevyšla, tak perfektně, jako ta předchozí. Přesilovku poté dostali k dispozici i domácí a Oettinger v ní musel předvést několik důležitých zákroků, aby udržel těsnou ztrátu svého týmu.

Ve 49. minutě to však nakonec opět byli domácí hokejisté, kterým se ve třetí třetině podařilo znovu odskočit na rozdíl dvou branek. Kämpf ze středního pásma poslal kotouč o mantinel do útoku, kde si jej sebral Vinnie Hinostroza, jenž využil své rychlosti a projel kolem Heiskanena a poslal puk přesně mezi betony Oettingera. Stars se však podařilo velmi rychle reagovat na čtvrtou branku domácích. Hned za minutu a šest vteřin to bylo znova jen o jeden gól. Joel Kiviranta se postupně protlačil až před domácí bránu, kde se mu nakonec i podařilo protlačit puk do brány a Stars byli opět zpět.

Za necelé dvě minuty poté bylo ještě lépe. Robertson vjel s pukem za bránu Chicaga, kterou objel a následně chtěl přihrát Pavelskému před prázdnou klec, jenže ten kotouč netrefil. Nicméně to hostující hráče mrzet nemuselo, protože kotouč skončil na holi Jasona Dickinsona, který už jej napálil za Deliu, a Dallas se tak konečně dočkal alespoň vyrovnání. Hosté poté mohli i otočit vývoj utkání na svou stranu, když hráli svou třetí přesilovou hru v utkání, jenže několik slibných šancí pokryl Delia a jednou ho i zachránila tyč po střele Heiskanea, jenž v zápase trefil brankovou konstrukci hned třikrát.

V závěru třetí třetiny poté vyfasoval čtyřminutový trest Faksa. Chicago si nakonec dlouhou přesilovku vzalo sebou i do prodloužení, protože za stavu 4:4 musel o vítězi tohoto utkání rozhodnout nastavený čas. Hawks se v dlouhé přesilovce 4 proti 3 snažili, jak jen mohli, aby vstřelili rozhodující branku, ale Oettinger podržel tým několik zákroky. Dallas nakonec tohle oslabení zvládl bez inkasované branky, a tak hosté opět mohli pomýšlet na ofenzívu.

V poslední minutě prodloužení se nakonec dostali do úniku dvou na jednoho Benn s Robertsonem, kde nakonec Benn vystřelil a Delia jeho střelu neudržel, a tak Jason Robertson dorazil ležící puk do domácí klece, a dokonal tak obrat Dallasu v tomto utkání. Symbolicky to navíc bylo z 50. střely Stars v tomto utkání. Dallas Stars tedy v závěrečném utkání zkrácené sezóny 2020/2021 otočil utkání na ledě Chicaga Blackhawks, které nakonec porazil poměrem 5:4 po prodloužení, když se o závěrečnou branku tohoto ročníku nemohl postarat nikdo jiný než (za nás) nejlepší nováček Jason Robertson.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Branky a nahrávky: 1. DeBrincat (Suter), 2. Suter (DeBrincat, Strome), 37. Strome (Hinostroza, Kubalík), 49. Hinostroza (Kämpf, Hardman) – 16. Pavelski (Klingberg, Hanley), 40. Heiskanen (Klingberg, Benn), 51. Kiviranta (Gurjanov, Heiskanen), 53. Dickinson (Robertson), 65. Robertson (Benn, Klingberg).

Jake Oettinger – 19 zákroků, 4 OG, úspěšnost 82,6%

Střely na bránu: 23 – 50
Zblokované střely: 19 – 13
Hity: 35 – 36
Vyhraná vhazování: 20 – 26
Vyloučení: 3 – 3
Využití: 0 – 1
V oslabení: 0 – 0

Dallas Stars: Oettinger – Klingberg (A), Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Sekera, Hanley – Pavelski, Dickinson, Robertson – Gurjanov, Faksa, Kiviranta – Comeau (A), Benn (C), Cogliano – Dowling, KeroPysyk.

Chicago Blackhawks: Delia – Murphy (A), Stillman, Regula, Zadorov, Mitchell, Kalynuk, Beaudin – Kane (A), Suter, Strome – Hagel, Kurashev, DeBrincat (A) – Hinostroza, Kämpf, Kubalík – Entwistle, Hardman.

SESTŘIH UTKÁNÍ

Foto(zdroj): Jonathan Daniel/Getty Images, , The Canadian Press, Kamil Krzaczynski-USA TODAY Sports