Hlavní zprávyZápasové reportáže

Stars marně dotahovali ztrátu a s Blackhawks nakonec prohráli

Hokejisté Dallasu mají za sebou první utkání v United Center a nutno dodat, že zápas nedopadl dle jejich představ. Chicagu se totiž během dvou třetin podařilo dostat do tříbrankového vedení, které sice Stars skoro ve třetí třetině smazali, ale domácí si nakonec své vedení pohlídali a zdolali svého soupeře 4:2.

Do sestavy Stars se proti Chicagu alespoň vrátil český útočník Radek Faksa, jenž se opět postavil na centra mezi Gurjanova a Benna. Hned v úvodní minutě se do obrovské šance dostal Hintz, jenže tváří v tvář Lankinenovi poslal puk úplně mimo bránu. Následně se z první branky radovalo Chicago, když si Kane s přehledem poradil s Oettingerem, jenže jeho branka nakonec byla kvůli ofsajdu odvolána.

Blackhawks poté hráli svou první přesilovou hru, kterou se však Dallasu podařilo ubránit. Po ubráněném oslabení se navíc i Stars trochu dostali do zápasu, když také začali ohrožovat Lankinena a obrovskou příležitost spálil Robertson, který byl zcela sám mezi kruhy, ale svou střelu poslal přesně do středu brány, kde byl připravený brankář Chicaga.

Vzápětí tak přišel trest na druhé straně. Pomyslné nedáš dostaneš opět skvěle platilo. Ve 13. minutě totiž Stars hodně lacině ztratili puk v útočném pásmu a Chicagu se následný protiútok podařilo proměnit. Kane parádně poslal kotouč před bránu na Kirbyho Dacha, jenž poslal domácí celek do vedení.

Blackhawks už své těsné vedení do konce třetiny udrželi, a tak se do šaten odcházelo za stavu 1:0 pro domácí. Chicago mohlo své vedení navýšit v další přesilové hře, když byl za katr poslán Robertson, ale domácí si ani v této přesilové hře nevedli lépe. Následně se opakovala situace z první třetiny. Po přihrávce Comeaua mohl vyrovnat Gardner, avšak jeho střela skončila na tyči.

Stars poté opět hodně špatné ztratili kotouč a díky tomu jeli Hawks ve dvou na jednoho, kde nakonec Hinostroza nahrál Dominikovi Kubalíkovi, který poslal kotouč po ledě pod tělem Oettingera. Vzápětí hrál Dallas dvě přesilové hry za sebou, jenže Stars si v nich nic zajímavého nedokázali vytvořit. Chicago navíc v poslední minutě druhé části znovu udeřilo, když Alex DeBrincat dostal příliš prostoru a poté se trefil nechytatelně pod břevno hostující klece.

Do třetí třetiny tedy hokejisté Dallasu vstupovali s velkou ztrátou a mohlo být ještě hůř, protože hned po patnácti vteřinách šel na trestnou lavici Oleksiak. Nicméně v oslabení se do úniku dostal Andrew Cogliano, který si s Lankinenem poradil mazácky a vykřesal pro Stars menší naději.

Ta se ještě poté zvětšila ve 54. minutě, když hokejisté z Texasu snížili na rozdíl jediné branky. Lindellovu střelu totiž Lankinen vyrazil jen vedle sebe, kde byl připravený pohotový Radek Faksa, jenž už poté dopravil kotouč za záda finského brankáře.

Jenže to bylo ze strany Dallasu nakonec vše. Stars sice ještě v závěru zkoušeli hru bez brankáře, jenže do opuštěné klece už jen potvrdil vítězství Chicaga Patrick Kane. Blackhawks tedy nakonec zdolali na svém ledě Stars 4:2 a připsali si do tabulky velmi důležité dva body. Navíc vylepšili pomyslnou sérii s Dallasem na 4:1.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Branky a nahrávky: 13. Dach ( Kane, Murphy), 30. Kubalík (Hinostroza, Boqvist), 40. DeBrincat, 60. Kane (DeBrincat, Kämpf) – 42. Cogliano (Comeau), 54. Faksa (Lindell, Comeau).

Střely na branku: 28 – 27
Zablokované střely soupeře: 17 – 16
Trestné minuty: 4 – 6
Využité přesilové hry: 0 – 0
Góly v oslabení:
0 – 1
Vyhraná vhazování: 37 – 29
Hity: 29 – 41.  

Sestava DAL: Oettinger – Klingberg (A), Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Pysyk, Sekera – Pavelski, Hintz, Robertson – Gurjanov, Faksa, Benn (C) – Comeau (A), Gardner, Cogliano – Dellandrea, Kero, Dowling.

Sestava CHI: Lankinen – Murphy, Zadorov, Boqvist, Keith (A), Kalynuk, de Haan – Kane (A), Dach, DeBrincat (A) – Hinostroza, Kurashev, Kubalík – Strome, Suter, Janmark – Carpenter, Kämpf, Hagel.

SESTŘIH UTKÁNÍ

Foto(zdroj): blackhawks.nhl.com, CHASE AGNELLO-DEAN