Hlavní zprávyZápasové reportáže

Fantastický Holtby vychytal Dallasu výhru nad Los Angeles!

První utkání v American Airlanes Center mají hokejisté z Texasu za sebou a nutno dodat, že i s velkou dávkou štěstí jej nakonec dokázali dovézt do vítězného konce. Pod výhru se především podepsal fantastickým výkonem brankář Braden Holtby, díky kterému byl domácí celek stále ve hře a nakonec opět v prodloužení rozhodl o výhře Denis Gurianov.

Stars začali svůj první domácí zápas aktivně, když se hned od prvních vteřin snažili hrát hodně ofenzivně, jenže jejich snaha jim vydržela pouhých pár minut a následně otěže utkání přebrali hosté z Los Angeles. Nicméně v 7. minutě přišli první velké šance Dallasu. Nejdříve v úniku dvou na jednoho vybídl Peterson ke skórování Hintze, jenž však bránu minul a o několik okamžiků později byl sám před Quickem Benn, ale domácí kapitán se svou kličkovanou neuspěl.

Kings následně domácí celek do dalších šancí už jen tak v první třetině nepouštěli a naopak se musel mít na pozoru brankář na druhé straně. Holtby musel odrážet jeden útok Los Angeles za druhým, ale ve v 18. minutě byl už na velmi pohlednou kombinaci hostů krátký. Brown poslal z hranice pravého kruhu kotouč křižně na Arvidssona, jemuž se poté svou přihrávku podařilo procpat přes bránícího Hakanpu a puk skončil přesně na holi Anžeho Kopitara, který si jej ještě pohodlně zpracoval a uklidil do zcela odkryté brány – 0:1.

Po první brance Los Angeles přišlo hodně přísné vyloučení hostujícího obránce Doughtyho. Stars hned svou první přesilovou hru v utkání dokázali využít. 39 vteřin před koncem první dvacetiminutovky dostal Tyler Seguin nabito do levého kruhu, kde do puku práskl z první a jeho rána skončila u vzdálenější tyče hostující klece – 1:1. Pro Seguina to je jeho první branka v letošní sezóně a doufejme, že další budou už jen přibývat.

Do druhé třetiny se tedy vstupovalo za nerozhodného stavu, ale tato část zápasu jasně patřila hostujícímu celku, který v ní Dallas skoro ani nepustil do svého obranného pásma. Tomuto faktoru pomohlo i velké množství vyloučených na domácí straně, když měli Kings k dispozici hned čtyři přesilové hry. Los Angeles se ve druhé dvacetiminutovce snažilo, jak jen mohlo, aby vstřelilo další gól, ale v domácí bráně opět předváděl parádní výkon Holtby, jenž doháněl hostující střelce k šílenství. O tomto faktu jasně hovoří i počet střel na bránu po druhé části, který byl jasně ve prospěch Los Angeles 30:10.

Hodně klíčový moment druhé periody přišel až ve 36. minutě. Jani Hakanpää totiž hodně ošklivým zákrokem kolenem na koleno vyřadil ze hry nejlepšího obránce Los Angeles Drewa Doughtyho, kterému se bez pomoci nepodařilo ani zvednout, a tak finský zadák za svůj likvidační zákrok samozřejmě obdržel pět minut a trest do konce utkání. V této dlouhé přesilovce se nakonec Kings podařilo vstřelit kýženou druhou branku. V 38. minutě Kaliyev naznačil z levého kruhu střelu, ale poté křižně nahrál do protějšího kruhu Gabrielu Vilardimu, jehož střelu Holtby zasáhl svým ramenem, ale od něj se puk odrazil za jeho záda – 1:2.

Dallas tedy víceméně přežil prvních čtyřicet minut jen díky skvělému výkonu svého brankáře, který udržel naděje domácích ještě ve hře. Ve třetí třetině se totiž Stars konečně trochu probrali a začali i něco hrát. Hned na začátku objel Hintz s pukem bránu a kotouč se poté příhodně odrazil ke Gurianovi, který jej mohl uklidit do prázdné klece, ale puk netrefil a od jeho brusle se odrazil za bránu Los Angeles. Ve 47. minutě mohli Kings potvrdit své vedení, když jeli ve třech na jednoho, ale Arvidsson se svou přihrávkou příliš otálel a jeho následnou střelu zblokoval ležící obránce Dallasu.

Zlomový okamžik poté přišel v polovině třetí části. Kings víceméně sami darovali domácím hodně zbytečné přesilové hry, když nejdříve Walker v útočném pásmu podrazil Raffla a za necelou minutu a půl Roy vyhodil puk do ochranné sítě. Stars díky tomu hráli dvojnásobnou přesilovou hru, ale prosadit se dokázali až pár vteřin po vypršení prvního trestu. Seguin posunul puk do levého kruhu Pavelskému, který ihned přihrál do protějšího kruhu Mirovi Heiskanenovi, jenž pohotovou střelou do protipohybu Quicka vyrovnal stav utkání – 2:2. Pro Heiskanena to byl navíc jeho 100. bod v NHL.

Roy navíc následně předvedl další zbytečný faul na útočné modré, a Dallas tak hrál další přesilovou hru, ale v ní už domácí celek neuspěl. Naopak v posledních minutách utkání měl rozhodující branku na hokejce Arvidsson, který byl zcela sám na hranici levého kruhu, kde i obdržel přihrávku a následně se snažil ještě Holtbyho vytáhnout z brány, ale ten jej i tak dokázal vychytat svou lapačkou. Zápas tedy za stavu 2:2 mířil do prodloužení.

Nastavený čas přinesl velmi napínavou podívanou, když si oba celky dokázaly vytvořit několik skvělých příležitosti, ale proti střelcům byli vždy proti vynikající zákroky obou brankářů. Když už to vypadalo, že uvidíme samostatné nájezdy, tak 45 vteřin před koncem přišel rozhodující moment utkání. Denis Gurjanov si sebral puk a namířil si s to s ním po pravé straně do útočného pásma, kde se nakonec dostal před bránu a bravurním bekhendovým zakončením poslal puk do vzdálenější šibenice hostující klece.

Dallas Stars tedy i svou třetí výhru v letošním ročníku slaví až po základní hrací době, když se jim i s notnou dávkou štěstí podařilo porazit Los Angeles Kings 3:2. Domácí celek k výhře hnala i vyprodaná American Airlanes Center.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Branky a nahrávky: 20. Seguin (R. Suter, M. Heiskanen), 51. M. Heiskanen (Pavelski, Seguin), 65. Gurjanov (M. Heiskanen, Hintz) – 18. Kopitar (Arvidsson, D. Brown), 38. Vilardi (Kaliyev, S. Walker).

Braden Holtby – 43 zákroků, 2 OG, úspěšnost 95,6%, odchytal 64:06

Střely na bránu: 22 – 45
Zblokované střely: 18 – 17
Hity: 25 – 14
Vyhraná vhazování: 22 – 23
Vyloučení: 6 – 5, navíc Hakanpää (DAL) DKU
Využití: 2 – 1
V oslabení: 0 – 0

Diváci: 18 532

Dallas Stars: Holtby – Suter, Sekera, Lindell, Heiskanen, Hakanpää, Hanley – Kiviranta, Seguin, Glendening – Peterson, Hintz, Radulov – Raffl, Faksa, Pavelski – Kero, Benn, Gurjanov.

Los Angeles Kings: Quick – Anderson, Doughty, Edler, Walker, Björnfot, Roy – Arvidsson, Kopitar, Brown – Kempe, Danault, Iafallo – Grundström, Lizotte, Kupari – Moore, Vilardi, Kaliyev.

SESTŘIH UTKÁNÍ