Hlavní zprávyZápasové reportáže

Stars na úvod sezóny porazili Phoenix 4:3!

Stars porazili na domácím ledě Phoenix Coyotes 4:3 a připsali si tak v nové sezóně, která je i jubilejní 20 .sezónou v Dallasu, důležitou výhru. Nejvíce se na výhře podílel Jaromír Jágr, který si v tomto utkání připsal své první dva góly v dresu Stars a přidal k tomu ještě 2 asistence a právem byl vyhlášen 1. Hvězdou utkání.
Jaromír Jágr, Robidas, Goligoski a Eriksson oslavují vedoucí gól

Úvodní zápas sezóny se nesl v duchu oslav 20. výročí působení Stars v Dallasu, kdy nejprve při světelné show byly postupně představování hráči Stars a následně úvodní buly nové sezóny vhodila legenda Stars Mike Modano.

I. Třetina

Začátek zápasu se nesl v klidném tempu, kdy ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Do utkání, ale přece jen vstoupili lépe hráči Stars, kteří hned v úvodu zamkli Coyotes v jejich obranném pásmu. Hned ve 3. minutě si 4. lajna dokázala vytvořit velký tlak a v šanci se ocitl Daley, ale bohužel nedokázal z voleje trefit bránu.

Z následné potyčky u mantinelu dostal Morris 2 minuty za faul loktem a Stars tak dostali příležitost přesilové hry. Hned na začátku přesilové hry si najel mezi beky Jágr, ale v tváří tvář Smithovy mu ujel puk a nestačil tak zakončit. Po zbytek přesilovky Stars dokázali Phoenix zavřít v jejich pásmu, ale bohužel bez nějakého náznaku šance.

I po přesilovce Dallas pokračoval v tlaku a vypadalo to, že bude jen otázka času, kdy padne první gól do sítě Coyotes. Phoenix se dostal do náznaku šance až v 9. minutě, kdy měli možnost úniku 2 na 1, ale výborně zasáhl Larsen a zblokoval přihrávku. V 10. minutě se dostal do šance Wandell, ale v dobré příležitosti trefil pouze dobře postaveného Smitha. Coyotes poté zahrozili ve 12. minutě, kdy od modré čáry napřáhl Morris a puk proklouzl Lehtonenovy mezi betony, ale naštěstí zasáhl tyč.

Hra se poté přelévala ze strany na stranu, kdy se ani jeden z týmů nemohl dostat do šance. Až v 19.minutě po laxní rozehrávce Vrbaty a Hanzala se dostal k puku Eriksson a krásně vysunul Jaromíra Jágra, který se už tentokráte nemýlil a střelou k levé tyči poslal Stars do vedení – 1:0. Dallas tedy odcházel zaslouženě do šaten s jednogólovým náskokem.

II. Třetina

Povzbuzení gólem začali Stars 2. třetinu velkým tlakem, který vyústil ve velkou šanci, když ve 23. minutě nahrával Daley Erikssonovi, který zkoušel ihned střelu z první, ale skvělým zákrokem zabránil gólu Smith. Poté ovšem přišla série zbytečných vyloučení na straně Stars a to, když byl nejdříve vyloučen Larsen na 4 minuty za hru vysokou holí, ale tato přesilovka se Phoenixu vůbec nepodařila a za 4 minuty se nedostali skoro ani ke střele.

Ovšem poté přišel další faul, kdy byl vyloučen Brenden Dilon za krosček a v této přesilovce již Coyotes dokázali udeřit, když se puk dostal ke zcela volnému Vrbatovy, který vrátil na Korpikoskiho a ten neměl problém trefit puk do prázdné brány – 1:1.

O pár momentů později mohl Phoenix udeřit znova a to, když se krásnou individuální akcí dostal do šance Vrbata, ale v poslední fázi netrefil bránu.  Bohužel Brenden Morrow se poté provinil dalším faulem a Coyotes vstřelili další gól přesilovce, když trefil Vrbata před bránou stojícího Hanzala, od kterého se puk odrazil za Lehtonenova záda – 1:2.

Phoenix se tak dostal do zápasu a byl v této fázi jasně lepší, což vyústilo v další šanci, když Vrbata uvolnil Sullivana. Jeho pokus ale Lehtonen zneškodnil. V 37.minutě byl poslán na 2 minuty Vrbata, bohužel začátek přesilovky se domácím vůbec nepovedl a hosté v ní naopak zahrozili pár střelami. Poté však Stars zavřeli Coyotes v útočném pásmu a po střele Robidase, která trefila Michálka se k odraženému puku dostal Jaromír Jágr, který pohotovou střelou srovnal stav utkání – 2:2. Na závěr 2.třetiny ještě dostal trest Gordon a Dallas tak měl výhodu přesilovky na začátku další třetiny.

III. Třetina

Ve 3.třetině se Stars ihned usadili v útočném pásmu a po výměně puku mezi Jágrem a Rayem Whitneym se druhý jmenovaný krásně uvolnil a umístěnou střelou na zadní tyč překonal Smitha – 3:2.

O pár okamžiků později měl šanci zvýšit náskok Cody Eakin, po jehož střele se kotouč málem dostal za brankovou čáru, ale Smith jej na čáře chytl a schoval do lapačky. Ve 44.minutě však udělal nesmyslnou chybu ve středním pásmu Jordie Benn a Vrbata se tak dostal do úniku a vyrovnal stav utkání, když střelou k tyči nedal Lehtonenovy šanci – 3:3.

Coyotes měli šanci utkání i otočit, ale naštěstí pro Dallas nedokázal Morris správně trefit poskakující kotouč a netrefil tak odkrytou bránu. V 52. minutě zahrozili Stars a to, když Jágr hned po přejetí do útočného pásma přenechal puk Royovi a ten poté nahrál křižně Goligoskému, který z první vystřelil, ale jeho pokus nádherně zneškodnil Smith.

V 54. minutě už ale Dallas udeřil, když se k odražené střele dostal Jágr, který naslepo parádně poslal za sebe, kde byl mezi kruhy připravený Loui Eriksson, který jen trefil puk do odkryté klece a poslal tak Stars do vedení – 4:3. Dallas se poté snažil ubránit jednogólový náskok a to se mu nakonec i povedlo, ikdyž Phoenix zkoušel minutu a půl hru v šesti, a získal tak velmi cenné vítězství na úvod sezóny.

Velkou mírou se na vítězství podílel i Kari Lehtonen, který zneškodnil 37 ze 40 střel a měl tak úspěšnost 92,5 %.

Hvězda zápasu

1. Jaromír Jágr – 2+2
2. Radim Vrbata – 1+2
3. Loui Eriksson – 1+1

Statistika

Stars – Coyotes  4:3 (1:0, 1:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 19. Jágr (Eriksson), 39. Jágr (Robidas, Whitney), 41. Whitney (Jágr, Robidas), 54. Eriksson (Jágr, Roy) – 30. Korpikoski (Vrbata, Lombardi), 32. Hanzal (Vrbata, Yandle), 44. Vrbata

Sestava

Eriksson – Roy – Jágr
Whitney – Wandell – Ryder
Morrow – Fiddler – Nystrom
Garbutt – Eakin – Smith

Goligoski – Robidas
Jo. Benn – Daley
Dillon – Larsen

Lehtonen – Nihlstorp

Video