Hlavní zprávyZápasové reportáže

Ryder dvěma góly sestřelil Red Wings

Dallas Stars porazili Detroit Red Wings na jejich ledě 2:1 a to hlavně díky dvoum gólům Micheala Rydera a vynikajcímu výkonu Kariho Lehtonena. Dallas tak pokazil oslavy 1. domácího zápasu Detroitu a odváží si dva cenné body.

Morrow, Zetterberg a Holmström při slavnostním buly
Slavnostní buly v Detroitu

Po delším představování celého kádru Detroitu Red Wings včetně zraněných hráčů se postaral o slavnostní buly bývalý hráč Detroitu Tomas Holmström.

Průběh utkání

1. třetina

Ze začátku utkání byl domácí tým mírně lepším mužstvem, ale ze své převahy nedokázal vytěžit žádnou velkou šanci a se všemi střelami si bez problému poradil Lehtonen. Na první výraznější šanci jsme museli čekat do 6. minuty a hned to byla šance gólová a to, když se na středu hřiště uvolnil Michael Ryder a krásnou střelou vymetl pavučinky v Howardově bráně – 1:0.

Následně se přelévala hra ze strany na stranu a žádný z týmů neměl výraznější převahu. V 9. minutě se poprvé předvedl Tootoo, když v rohu kluziště poslal tvrdým hitem k zemi Larsena. V 15. minutě dostal 2 minuty za nedovolené bránění Brenden Dillon, ale v následné přesilovce se Red Wings k ničemu velkému nedostali. Do konce přestávky se již nic zajímavého nestalo a tak odcházel Dallas do šaten s jednogólovým vedením.

2. třetina

Po opatrné 1. třetině přišla na šance velmi bohatá 2 třetina. Nejdříve se do tlaku dostali domácí hokejisté, kteří pár krát nebezpečně ohrozili Lehtonena. V 23. Minutě dostal 2 minuty za podražení Damien Brunner a Dallas si tak zahrál 1. Přesilovku, ve které zamkli Red Wings v jejich pásmu a dostali se i pár nebezpečným střelám, ale bohužel ani jedna neskončila gólem. Na konci přesilovky, ale Detroit znovu fauloval a to konkrétně Kyle Quincey, který si šel posedět na trestnou opět za podražení. V této přesilovce, ale paradoxně měli více ze hry domácí, když se po krásné inviduální akci Zetterberga dostal ke střele Filppula a orazítkoval tyč za Lehtonenem.

Po konci přesilovky šel do 4 naopak Dallas, když v útočném pásmu hákoval Vernon Fiddler. Po Kronwallově tvrdé střele od modré chvíli Lehtonen nevěděl, kde leží puk, který byl volný hned vedle jeho betonu. V této přesilovce se dostal Dallas do protiútoku a to když nejdříve zakončoval Eriksson, ale trefil jen Howarda a z následné dorážky dopadl úplně stejně Roy.

Dallas měl následně více ze hry, z čehož pramenily další šance. Nejdříve se dostal až před Howarda Wandell, ale po zakončení z otočky trefil pouze beton domácího brankáře.  V dalším střídání proletěla Royova střela těsně vedle šibenice. Pak se však dopustil dalšího faulu v útočném pásmu Ryder a Detroit tak dostal další příležitost vyrovnat, ale dnes jako by byly přesilovky spíše přítěží, protože se v ní dostal opět do úniku 2 na 1 Eriksson, který naservíroval puk Dillonovy, ale ten opět jen trefil beton Howarda. Na konci 2. Třetiny se po vybídnutí Jágra dostal do šance Whitney, ale opět ztroskotal na dnes skvěle chytajícím Howardovi.  A tak se do šaten odcházelo za stejného stavu, jako po 1. třetině a to 1:0 pro Dallas.

3. třetina

Hned v 1. minutě se do velké šance dostal Brunner, který po vyražené střele Zetterberga dorážel, ale výtečným zákrokem jej vychytal Lehtonen.  Dallas se poté dostal do šance 3 na 1, ale nejdříve Eakin nedokázal dostat puk na volného Whitneyho a následnou zadovkou už žádného hráče nenašel.  V 46. minutě konečně už přišel gól, když nejdříve stříleli Eakin a Whitney, ale ani jedna střela se neujala tak Whitney si dojel pro puk po své střele a naslepo nahrával zpět mezi kruhy, kde byl zcela volný Ryder a ten už neměl problém trefit puk do prázdné brány – 2:0.

Dallas mohl přidat ještě jeden gól a to konkrétně Reilly Smith, který si od mantinelu sjel až před branku, stahovačkou se uvolnil od obránce a již zasouval puk do prázdné brány, ale Howard opět podržel svůj tým, když vymrštil svou lapačku a zachytil tak puk na brankové čáře.  V 52. minutě dostal 2 minuty Cody Eakin a Detroit tak dostal šanci, aby mohl snížit a v této přesilovce již párkrát nebezpečně zahrozil, avšak se vším si poradil Lehtonen.  Dallas se pak už snažil ubránit dvou gólové vedení. Detroit se snažil uzamknout Stars v jejich pásmu a to se mu i dařilo, ale stále nemohli prostřelit Lehtonena. Od 58. Minuty hráli Red Wings power play a dostali se do mnoha šancí, ale vždy byl na konci skvěle chytající Lehtonen. Až tři sekundy před koncem se přece jenom domácí prosadili. Dacjuk nahrál Damienu Brunnerovi a ten už zasouval puk do prázdné brány a zrušil tak Lehtonenovi shutout.

Kari Lehtonen v zápase zlikvidoval 40 ze 41 střel a dosáhl tak úspěšnosti 97,5% a právem tak byl vyhlášen 1. hvězdou utkání.

Hvězdy utkání

1. Kari Lehtonen – 40 zákroků (97,5%)

2. Michael Ryder – 2 + 0

3. Jimmy Howard – 32 zákroků (93,8 %)

Statistiky utkání

Detroit Red Wings – Dallas Stars 1:2

Třetiny 0:1, 0:0, 1:1
Branky a nahrávky: 60. Brunner (Dacjuk, Zetterberg) – 6. Ryder (Eakin, Morrow), 46. Ryder (Whitney, Eakin). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 20066. Střely na branku: 40:32. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

Sestava

Eriksson – Roy – Jágr
Whitney – Eakin – Ryder
Morrow – Fiddler – Nystrom
Garbutt – Wandell – Smith

Goligoski – Robidas
Jo. Benn – Daley
Dillon – Larsen

Lehtonen (Nihlstorp)

Video