Hlavní zprávyZápasové reportáže

Pittsburgh je po šesti letech vyloupen, když Dallas uspěl v nájezdech!!!

Stars zakončili své úvodní putování po stadionech soupeřů nejlepším možným způsobem, protože se jim podařilo vyhrát nad Penguins 2:1 po samostatných nájezdech. Odvézt si oba dva body z PPG Paints arény se týmu z Texasu podařilo naposledy v roce 2015. Svěřenci Ricka Bownesse se postarali o první trefu, na kterou však Pens dokázali zareagovat. Zápas poté dospěl až do nájezdu a v nich rozhodl svou branku Radulov.

Po jednozápasové pauze se mezi tři tyče opět postavila letní akvizice Braden Holtby, který v bráně Dallasu nahradil Antona Chudobina. Na hokejistech Dallasu bylo od začátku vidět, že tentokrát s prázdnou odejít nechtějí, ale hosté se velmi dlouho nemohli dostat do nějaké větší šance. Naopak na druhé straně se Holtby musel předvést proti zakončení Zuckera z bezprostřední blízkosti.

Na straně Dallas se o chvíli později připomněl dallaský Peterson, avšak jeho střela šla na bránu Pens z celkem velké vzdálenosti a Jarry puk s přehledem chytil. Jiný Pettersson, ten na straně Pittsburghu, vyslal od modré čáry velmi ráznou střelu, kterou však Holtby chytil s velkým přehledem. Když už to vypadalo, že první části branka nepadne, tak se v poslední třetině začali dít věci.

Nejdříve po zisku puku Glendeningem se Hintz objevil zcela sám před Jarrym a kdyby tuhle akci řešil chladným způsobem a mohli s Petersonem udělat z Jarryho cvičný terč, když zde byli oba útočníci Dallasu zcela volní proti brankáři Pittsburghu, jenže Hintz nakonec hned puk napálil a bránu přestřelil. Deset vteřin před koncem poté skvělým křižným pasem našel Faksa v pravém kruhu Micheala Raffla, jehož okamžitá střela skončila za zády Jarryho – 0:1.

Vedení Dallasu sice tentokrát vydrželo déle než proti Ottawě, ale v 26. minutě se domácím přeci jen podařilo srovnat stav utkání. McGinn dostal přihrávku do podobné pozice, jako u branky Raffl, avšak jeho pokus dokázal Holtby vyrazit před sebe, kde se k odraženému kotouč dostal John Marino, jenž už prostřelil brankáře Stars přesně mezi jeho rukou a tělem – 1:1.

Tučnáci mohli jít o pár vteřin později do vedení, když se Carter natlačil s pukem až před bránu, ale zde se mu už nepodařilo vyzrát na brankáře Holtbyho. V polovině druhé třetiny poté Lindell vyslal po mantinelu Hintze, který vjel s pukem do útočné třetiny, kde i vystřelil a Jarrymu jeho zakončení nadělalo velké potíže. Pár minut před koncem druhé části po pravém křídle potáhl puk Kero, jenž poté bekhendem přihrával před bránu Gurianovi, jehož zakončení však Jarry dokázal vytěsnit mimo tři tyče.

Na začátku třetí třetiny mohl druhou trefu Dallasu přidat Radulov, který v souboji přetlačil obránce Pittsburghu a dostal se díky tomu do zakončení, které však skončilo ve výstroji Jarryho. O chvíli později pálil hned po vhazování Gurianov a jeho střela na vzdálenou tyč málem překvapila Jarryho, ale domácí brankář stihl zasáhnout svým betonem. Poté byli na dvě minuty za hrubost vyloučení Zucker a Glendening a při hře ve čtyřech si Stars vytvořili obrovskou příležitost.

Heiskanen oklamal bránícího hráče a namířil si to k bráně, kde nahrál před prázdnou klec Petersonovi, jehož střelu po ledě však dokázal Jarry zlikvidovat svým betonem. Jít tohle trochu výš, tak je to 100% branka. Lehce po skončení obou trestů se ještě do šance dostal domácí Guentzel, avšak tomu se z bezprostřední blízkosti nepodařilo dostat puk do brány Dallasu.

Zápas tedy za nerozhodného stavu 1:1 musel do prodloužení. V něm nejdříve mohl rozhodnout Pittsburgh, když v akci dvou na jednoho nahrával Blueger Kapanenovi, jenže jeho střelu vyrazil Holtby. Na druhé straně měl poté na holi vítěznou branku Radulov, ale se svou střelou jen orazítkoval vzdálenější tyč. Utkání tedy musely rozhodnou až samostatné nájezdy. Guentzel s Faksou byli nejdříve v první sérii neúspěšní. Ani Letangovi se nepodařilo prostřelit Holtbyho, ale naopak Pavelski si skvěle vychutnal Jarryho a poslal Dallas do vedení. Následně za domácí vyrovnal přesnou střelou Carter, ale poslední slovo měl Alexander Radulov a jeho oblíbené zakončení bekhedem, které opět skončilo v šibenici – 1:2.

Dallas tedy zakončil svůj úvodní čtyřzápasový trip způsobem, jakým jej začal, a to vítězstvím, když si z Pittsburghu po dlouhých šesti letech odváží oba dva body za výhru 2:1 po samostatných nájezdech. Pro Bradena Holtbyho to je jeho první výhra v dresu Dallasu.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Branky a nahrávky: 26. Marino (McGinn, Pettersson) – 20. Raffl (Faksa, Heiskanen), rozh. náj. Radulov.

Braden Holtby – 27 zákroků, úspěšnost 96,43 %, odchytal 65:00

Střely na bránu: 28 – 29
Zblokované střely: 8 – 16
Hity: 32 – 38
Vhazování: 20 – 28 
Vyloučení: 1 – 1

Dallas Stars: Holtby – Heiskanen, Lindell, Sekera, Suter, Hakanpää, Hanley – Radulov, Seguin, Benn – Kiviranta, Hintz, Peterson – Pavelski, Faksa, Raffl – Gurjanov, Glendening, Kero.

Pittsburgh Penguins: Jarry – Letang, Dumoulin, Marino, Pettersson, Ruhwedel, Matheson – Heinen, Carter, Guentzel – Kasperi Kapanen, Rodrigues, Zucker – McGinn, Blueger, Aston-Reese – Simon, Boyle,  O’Connor.

SESTŘIH UTKÁNÍ