AktualityHlavní zprávy

Jaromír Jágr do Dallasu!

Generální manažer Stars Joe Nieuwendyk nechtěl letos ponechat nic náhodě. Po angažování Raye Whitneho, Dereka Roye a Aarona Romea, podepsal posilu největší. Nejlepšího českého hráče v historii – Jaromíra Jágra. Stars s ním podepsali jednoletou smlouvu znějící na 4,55 milionu dolarů. Ta v sobě zahrnuje dva 25.000 bonusy za výhru ve Stanley Cupu a výhru v kanadském bodování NHL.

„Samozřejmě tu je ještě Brenden (Morrow), takže máme sedm top 6 útočníků, je tu tedy řada možností. Tohle nám loni chybělo. “ řekl Tom Gaglardi, vlastník Stars.

40letý Jaromír Jágr odehrál uplynulou sezónu za Philadelphii Flyers. V 73 utkáních vstřelil 19 branek a přidal také 35 asistencí. Celkově v NHL odehrál za Pittsburgh, Washington, NY Rangers a Philadelphii 1.346 zápasů, ve kterých nasbíral 1.653 bodů, z toho 665 branek a 988 asistencí.

„Bavili jsme se spolu včera asi 45 minut po telefonu a bylo velmi povzbuzující slyšet jeho náhled na sebe sama, jeho hru, pořád je z něj cítit to zaujetí spojené s vekou mírou pracovitosti. Pořád je to hráč světové kvality. Získat hráče jako je on je pro náš klub velká událost.“ řekl Joe Nieuwendyk.

Rodák z Kladna má na svém kontě kromě zisku dvou Stanley Cupů také zlatou medaili z olympiády (1998) a dvě zlaté medaile z mistrovství světa (2005, 2010). Dále je držitelem Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče podle Asociace profesionálních hokejových novinářů (1999) i Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA (1999, 2000, 2006). Pětkrát vyhrál i Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče sezóny.

Jaromír Jágr už vystřídal ve své kariéře celou řadu týmů, nicméně nikdy nehrál za tým ze Západní konference. Stars tak budou první. Pro Jágra to bude velká výzva.

„Chvíli jsme se bavili i o odlišném stylu hokeje v Západní konferenci. Myslím, že to pro něj bylo velmi zajímavé. Je to člověk, který má rád výzvy. Hodně toho už ve své kariéře dokázal a tohle je pro něj další výzva.“ řekl Joe Nieuwendyk.

S Jágrem v Dallasu počítají do první formace. Nastupovat by tam měl s Jamie Bennem a Louiem Erikssonem. Hvězdy doufají, že Jágrův vliv na tyto dva mladé hráče bude stejný, jaký měl v uplynulé sezóně na Claudea Girouxe.

„Když se podíváte na Jágra, tak vidíte úspěch, který má s mladými hráči, a my jsme mladým týmem… Stačí se podívat na Claudea Girouxe a jeho výbornou sezónu, myslím, že Jágr hodně přispěl k tomu, že se Giroux jako hráč zlepšil. Těším se, že podobný vliv bude mít Jágr na hráče, jakými jsou Jamie Benn, Loui Eriksson, Matt Fraser a další. Jde hráčům příkladem, extrémně tvrdě na sobě pracuje. To, co tady odvede v kabině a na ledě, tak to budeme řadu dalších let doceňovat.“ řekl Tom Gaglardi, vlastník Stars.

„Hraji si se jmény na tabuli pořád dokola a dokola, právě teď ale koukám na variantu s Bennem na centru, Jágrem napravo a Erikssonem nalevo. Teď v červenci se mi to zdá velmi dobré.“ řekl Joe Nieuwendyk.

Mix mladých, nadějných hráčů, hráčů střední generace (Derek Roy) a doplněný o pár veteránů (Jágr, Whitney), to je přesně to, co by mohlo mít šanci na úspěch, tedy jak věří v Dallasu.

„Řekli jsme si, že musíme náš tým vylepšit, a to se nám podařilo, aniž bychom nějakým způsobem poškodili naše dlouhodobé plány, myslím, že se to pro nás vyvinulo velmi dobře. Mám dobrý pocit. Když se podíváte na soupisku, tak můžete vidět soupisku playoff týmu. “ řekl Tom Gaglardi, vlastník Stars.