Hlavní zprávyZápasové reportáže

Naděje stále žije! Čtyřbodový Pavelski režíroval výhru nad Tampou!

Hokejisté Dallasu konečně prolomili černou šňůru porážek, když se jim v posledním vzájemném měření podařilo zdolat Lightning, které nakonec porazili poměrem 5:2. Pod výhru se velkou mírou podepsal útočník Joe Pavelski, jenž v zápase nastřílel dvě branky a na další dvě nahrál. Stars jsou tedy díky výhře stále v boji o play off.

Vzhledem k tomu že Bolts čeká hned následující den boj o druhé místo v Centrální divizi, tak v posledním utkání proti Dallasu nechali odpočívat ruského brankáře Vasilevského a poprvé mezi tři tyče se proti Stars postavil i jiný brankář v dresu Lightning, když jeho místo zaujal Curtis McElhinney. I na druhé straně proběhla změna v brankovišti, protože do brány Dallasu nastoupil oslavenec Anton Chudobin, jenž tak své narozeniny oslavil nejlepším možným způsobem.

Dallase se hned od úvodních minut zápasu pustil do svého soupeře. Hned první zákrok McElhinneyho byl hodně těžký, když Pavelski pálil z pravé strany a jeho ránu domácí brankář jen vyrazil před sebe, kde se k puku tlačil Hintz, ale toho si dobře pohlídala domácí obrana. Nicméně už v 6. minutě přišla první branka Stars. Heiskanen obdržel přihrávku na modrou čáru, odkud nahodil kotouč směrem na domácí klec, kde jej na jeho cestě tečoval obránce Jamie Oleksiak přímo do betonu McElhinneyho, avšak bek Dallasu se poté dostal i k dorážce, a to už poslal puk za bezmocného brankáře Lightning.

Hokejisté z Texasu poté mohli rychle přidat další branku. Dickinsonovu přihrávku před bránu sice domácí Johnson nejdříve zastavil, ale pak si nějak nerozuměl se svými bruslemi, když naopak přikopl puk zpět právě Dickinsonovi, který už na druhý pokus našel svým pasem Comeaua, jehož okamžitou střelou však skvěle vytáhl McElhinney. Dallas si v první třetině zahrál i přesilovou hru, jenže ta byla hodně tragická, když se hosté vesměs ani nedostali do útočného pásma.

V závěru první třetiny poté dostali k dispozici přesilovou hru i domácí hokejisté a hned v jejím úvodu zachránila Chudobina branková konstrukce, když Cirelli vypálil rychlou střelu z hranice levého kruhu, ale jeho pokus mířil přesně do břevna hostující klece. Stars v první periodě nakonec přestříleli Bolts poměrem 11:6 a i díky tomu nakonec odcházeli do šaten za jednobrankového vedení.

Bolts mohli ve druhé periodě vcelku rychle vyrovnat, ale i jejich další střela nakonec lehce otřela břevno hostující brány. Nahození McDonagha od modré čáry totiž bylo zastaveno už mezi kruhy, kde se k puku dostal Cirelli, jehož zakončení poté bylo lehce přizvednuto právě do břevna. Tampa Bay poté hrála další přesilovou hru, když na trestnou lavici putoval Pavelski. Nicméně Lightning tuto příležitost opět nevyužili a naopak se poté radovali Stars. Po nepřesné střele Hedmana odražený kotouč sebral Hintz, který jej ihned poslal Joe Pavelskému, jenž tak ujížděl sám na McElhinneyho, kterého překonal se svým bekhendovým zakončením.

O třetí branku Dallasu se následně mohl postarat Robertson, jenž na modré čáře sebral špatné vyhození Hedmana a ještě před ním následně upadl Černák, a tak se díky těmto okolnostem dostal do velmi dobré pozice, jenže jeho střelu domácí brankář vyrazil za svou klec. V čase 32:11 se poté Tampa Bay vrátila do utkání. Hedman poslal přihrávku rozjetému Blaku Colemanovi, jenž poté projel kolem posledního Klingberga a následně tváří v tvář Chudobinovi poslal kotouč k jeho tyčce.

Jenže neuplynuly ani další dvě minuty a Stars si své dvoubrankové vedení vzali zpět. Po vyhraném vhazování v útočném pásmu nejdříve McElhinney vyrazil nebezpečnou střelu Pavelského, ale o kotouč se poté svedla bitva v rohu kluziště, odkud jej vydoloval Hintz, jenž okamžitě nahrál zcela volnému Joe Pavelskému, který už poslal puk do horních pater domácí brány. Do další obrovské šance se poté dostal mladý Robertson, který nejdříve zblokoval střelu od modré a díky tomu se poté dostal do samostatného úniku, jenže ani ve druhém případě si nevedl lépe, když McElhinney zastavil i jeho další nebezpečné zakončení.

Dallas se nakonec s úspěšnou druhou třetinou rozloučil nejlepším možným způsobem. Jen patnáct vteřin před koncem druhé periody totiž přišla čtvrtá branka hostů. Stars nejdříve zastavili útok Bolts a následně se dostali do rychlého protiútoku, kde nakonec Kivirana posunul kotouč od mantinelu na střed, kde byl zcela volný Roope Hintz, jenž jel sám na McElhinneyho, kterého překonal nekompromisní střelou nad lapačku domácího brankáře. Svěřenci Ricka Bownesse tedy ve druhé třetině rázně vykročili za vítězstvím, když po ní vedli nad svým soupeřem 4:1.

Navíc se Dallasu hned ve 44. minutě podařilo přidat i pátou branku, když se hosté drželi ve svém útočném pásmu, kde ještě McElhinney přežil první nahození Benna a následnou dorážku Kiviranty, jenže celá situace se opakovala hned o pár vteřin později a ve druhé případě se už Joelu Kivirantovi nakonec podařilo protlačit kotouč pod tělem domácího brankáře.

Domácí hokejisté si následně zahráli hned dvě přesilové hry za sebou a tu druhou se jim již podařilo využít. Bolts vybojovali puk za bránou Dallasu, kde ho sebral Palát, jenž poté předložil kotouč před zcela prázdnou bránu Alexi Barre-Bouletovi, jenž už měl před sebou hodně snadnou úlohu, ikdyž se ještě Chudobin snažil, jak jen mohl, aby jeho zakončení vytěsnil, ale marně.

Kiviranta poté mohl přidat svou druhou branku v utkání, když byl zcela volný mezi kruhy, kam mu nakonec i přihrál Hintz a hostující útočník sice poté svou střelou překonal McElhinneyho, jenže jeho střela skončila na břevně domácí klece. Tampa Bay se poté v závěru ještě snažila něco s výsledkem utkání udělat, jenže ani jeden z jejich střelců už nebyl úspěšný.

Dallas Stars tedy nakonec porazili Tampu Bay Lightning poměrem 5:2, když se pod výhru hostů velkou mírou podepsal Joe Pavelski, jenž v utkání zaznamenal dvě branky a dvě asistence. Díky této výhře se Stars ještě udrželi v boji o play off.

STATISTIKY UTKÁNÍ


Branky a nahrávky:
 32. Coleman (Hedman, Goodrow), 49. Barre-Boulet (Palát, Killorn) – 6. Oleksiak (Heiskanen, Kero), 26. Pavelski (Hintz), 34. Pavelski (Hintz), 40. Hintz (Kiviranta, Pavelski), 44. Kiviranta (Pavelski, Ja. Benn).

Anton Chudobin – 25 zákroků, 2 OG, úspěšnost 92,6%

Střely na bránu: 27 – 31
Zblokované střely: 16 – 10
Hity: 28 – 22
Vyhraná vhazování: 24 – 40
Vyloučení: 1 – 4
Využití: 1 – 0
V oslabení: 0 – 0

Dallas Stars: Chudobin – Klingberg (A), Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Sekera, Hanley – Pavelski, Hintz, Kiviranta – Seguin, Benn (C), Robertson – Comeau (A), Dickinson, Cogliano – Gurjanov, Faksa, Kero.

Tampa Bay Lightning: McElhinney – Černák, Hedman (A), Savard, McDonagh (A), Rutta, Sergačjov – Barre-Boulet, Point, Palát – Johnson, Cirelli, Killorn (A) – Coleman, Gourde, Goodrow – Joseph, Colton, Maroon.

SESTŘIH UTKÁNÍ

foto(zdroj): lightning.nhl.com, Andrew Bershaw, Kim Klement-USA TODAY Sports, Icon Sportswire / Getty