Hlavní zprávyZápasové reportáže

Nevydařená první třetina se podepsala pod další porážku Dallasu!

Hokejisté z Texasu mají za sebou své předposlední utkání ve zkráceném ročníku 2020/2021, které odehráli v United Center, jenž je domovem Chicaga Blackhawks. Domácí hráči se poprvé v sezóně dočkali alespoň nějakých diváků při svém domácím utkání a zřejmě i díky tomu se jim nakonec podařilo přetlačit Dallas poměrem 4:2. O své výhře rozhodli velmi povedenou první třetinou.

Že už je poslední dvojzápas o „ničem“ i velmi dobře ukázala hned sestava Stars, když do zápasu nenastoupil finský útočník Roope Hintz, který hraje celou sezónu s nějakým zraněním a ani Tyler Seguin se už v soupisce neobjevil. Nicméně hned v první minutě bylo kolem Lankinena vcelku horko. Do velké šance se dostal mladý Robertson, jenže jeho střela mu příliš nevyšla a kotouč poté doputoval k domácímu brankáři. Ihned po následném vhazování se po střele od Oleksiaka natahoval k dorážce Gurjanov, jenže ruský útočník nakonec na puk nedosáhl.

Dallas v úvodu utkání jasně přehrával svého soupeře, jenže hosté nedokázali proměnit své příležitosti. Jednu z nich nachystal Robertson pro Benna, kterému přihrával před prázdnou bránu, jenže kapitán Stars kotouč minul. Poté se konečně už ozvali i domácí hráči, když paradoxně Dickinson přihrál do obrovské šance Kubalíkovi, který byl zcela sám před Chudobinem, ale ani nadvakrát se mu hostujícího brankáře nepodařilo překonat.

Nicméně v 7. minutě už přišel první gól domácích. Blackhawks se dostali do rychlého protiútoku, kde Kane nahrál na levé křídlo Hardmanovi, jenž ještě poté poslal kotouč před zcela prázdnou bránu Mackenziemu Entwistlovi, jenž už dopravil kousek pryže do hostující klece a pro útočníka Chicaga to navíc byla jeho premiérová trefa v NHL. Avšak na první branku domácích měli Stars ještě připravenou odpověď. V desáté minutě se k zakončení dostal Denis Gurjanov, jehož první střelu ještě Lankinen vyrazil, ale pouze k Bennovi, jenž ho ihned poslal zpět před bránu a puk se poté objevil zpět u Gurjanova, který už jej poslal do domácí klece.

Nerozhodný stav však vydržel pouhou jednu minutu. Kubalík poslal o mantinel přihrávku na Brandona Hagela, jenž poté díky tomu jel z pravé strany ve velké rychlosti na Chudobina, který jeho zakončení vytlačil na břevno, ale puk poté dopadl na hranu a odrazil se přesně do brány Dallasu. Hosté se poté opět tlačili za vyrovnáním, jenže Lankinen předvedl několik velmi dobrých zákroků.

V závěru první třetiny putoval na trestnou lavici Pysyk a domácí hokejisté hned svou první přesilovku využili během čtyřiadvaceti vteřin. Kotouč se z rohu útočného pásma Chicaga dostal mezi kruhy na Kanea, jenž naznačil střelu, ale poté přihrál do levého kruhu Alexi DeBrincatovi, jenž už střelou z první prostřelil Chudobina, jenž se jen ve své bráně marně natahoval. Po první třetině tedy vedlo Chicago nad Dallasem poměrem 3:1.

Nicméně stav utkání se poté nezměnil, protože druhá perioda byla opravdu něco hrozného z obou stran, kdy se Chicago jakoby uspokojilo vesměs se svým dvoubrankovým vedením a marné snahy Dallasu do útoku ani nevyústily v nějakou pořádnou šanci, která by více ohrozila domácího brankáře Lankinena.

Ve třetí třetině se podařilo hostům snížit na rozdíl jediné branky, když po několika zajímavých odrazech skončil kotouč na holi Faksy, jenž z mezikruží vystřelil, ale Lankinen jeho střelu vyrazil, ale na dorážku Marka Pysyka už byl následně krátký. Ve 45. minutě Hinostroza nahrál do obrovské příležitosti Kämpfovi, jenže český útočník si poté nepřišel na ruského brankáře ve službách Dallasu. Kämpf však byl při svém zakončení faulován, a tak hráli domácí druhou přesilovou hru v utkání. V ní se do velké příležitosti dostal znovu DeBrincat, ale Chudobin jej tentokrát vychytal.

Alex DeBrincat se však přeci jen dočkal druhé branky v zápase. V 57. minutě se Hawks dostali do dalšího rychlého kontru, kde nakonec Suter střílel z levého kruhu a Chudobin jeho střelu vyrazil přesně na hůl DeBrincata, jenž už ho poslal do zcela odkryté brány Dallasu. Stars ještě v závěru zkusili hru bez brankáře, ale v té už jen Benn nastřelil tyčku, ale kotouč už se znovu za Lankinena dostat nepodařilo.

Chicago Blackhawks tedy nakonec porazilo v předposledním utkání pro oba celky Dallas Stars 4:2. Následný poslední zápas této sezóny proběhne hned další den.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Branky a nahrávky: 7. Entwistle (Hardman, P. Kane), 11. Hagel (D. Kubalík, Kurashev), 19. DeBrincat (P. Kane, Hagel), 57. DeBrincat (Suter, C. Murphy) – 10. Gurjanov (Ja. Benn), 43. Pysyk (Faksa).

Anton Chudobin – 21 zákroků, 4 OG, úspěšnost 84%

Střely na bránu: 25 – 39
Zblokované střely: 14 – 13
Hity: 33 – 34
Vyhraná vhazování: 20 – 26
Vyloučení: 0 – 2
Využití: 1 – 0
V oslabení: 0 – 0

Dallas Stars: Chudobin– Klingberg (A), Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Sekera, Harley– Gurjanov, Benn (C), Robertson – Pavelski, Dickinson, Kiviranta – Comeau (A), Gardner, Cogliano – Faksa, Kero, Pysyk.

Chicago Blackhawks: Lankinen – Murphy (A), Stillman, Kalynuk, Zadorov, Regula, Beaudin, Mitchell – Kane (A), Suter, Gaudette – Hagel, Kurashev, DeBrincat (A) – Hinostroza, Kämpf, Kubalík – Entwistle, Hardman.

SESTŘIH UTKÁNÍ

foto(zdroj): blackhawks.nhl.com, CHASE AGNELLO-DEAN