Hlavní zprávyZápasové reportáže

Kapitán v prodloužení vystřelil výhru Dallasu nad Detroitem!!!

Tak to byl neskutečný zápas. Stars ještě po druhé třetině prohrávali 0:1, ikdyž měli drtivou střeleckou převahu 41:6, jenže branka né a né spadnout. Nakonec však ve třetí třetině alespoň vyrovnal Pysyk a v následném prodloužení rozhodl o výhře Dallasu kapitán Jamie Benn.

Hokejisté z Texasu se v posledním utkání proti Detroitu museli obejít bez švédského obránce Johna Klingberga, kterého v sestavě nahradil Sami Vatanen. Jinak však soupiska Dallasu nedoznala větších změn. Na druhé straně se jen prohodili brankáři, když se mezi tři tyče postavil Jonathan Bernier, jenž v tu chvíli určitě nevěděl, že zažije jeden ze svých nejlepších zápasů v NHL.

Stars začali zápas hodně aktivně, když hned od začátku začali zasypávat domácího brankáře svými střelami, avšak hodně jich nebylo příliš nebezpečných. Až v první přesilové hře si Bernier připsal první těžší zákroky. Dallas zkusil dvě shodné akce, když z pravého kruhu poslali kotouč na teč, ale brankář Detroitu obě akce pokryl.

V závěru přesilové hry se poté do velké šance dostal Lindell, jenž si sjel na střed útočného pásma, kde jej nikdo nehlídal, jenže kotouč poslal přesně do lapačky Berniera. Stars si hned za dalších pár momentů zahráli další přesilovou hru, jenže ta už hostujících hokejistům tolik nevyšla, jako ta předešlá.

Po chybě Hronka, kterému za jeho bránou ujel kotouč z hole, se ke kotouči dostal Kero, jenž ihned přihrál mezi kruhy Faksovi, jenže ten střílel přímo do středu domácí brány, kde byl připravený Bernier. A tak v 17. minutě přišel trest na druhé straně. Detroit se dostal do rychlého protiútoku, kde nakonec Svečnikov ve středním pásmu přihrál Dennisu Chwolovskému, který poté z levého kruhu vyslal perfektní střelu do vzdálenějšího růžku. Obránce Red Wings předvedl i v minulém utkání téměř totožnou střelu ze stejného místa, avšak tehdy se kotouč odrazil mimo bránu.

Domácí hokejisté se tedy prosadili teprve ze své třetí střely na bránu, když v tu samou chvíli už měl Dallas na svém kontě 16 střeleckých pokusů. O vyrovnání ještě v první třetině se v jejím závěru pokusil Robertson, který se po pravém křídle nacpal před Berniera, jenže toho už z bezprostřední blízkosti nepřekonal. Do šaten se tedy odcházelo za stavu 1:0 pro Detroit, ikdyž počet střel byl jasně v neprospěch domácích 3:21.

Ani ve druhé třetině se obrázek hry vůbec nezměnil, když pokračovala střelecká kanonáda Dallasu, ale zároveň i jejich střelecká nemohoucnost dostat kotouč za Berniera. V další přesilové hře se k tvrdé ráně od modré čáry dostal Heiskanen, avšak jeho pokus skončil přesně na lapačce domácího brankáře.

V polovině utkání mohl vyrovnat Pysyk, když Kero získal puk v rohu útočného pásma a následně přihrál svému kolegovi před bránu, který si ještě svou střelu chystal a následně stejně trefil brankáře Detroitu. Zřejmě největší příležitost ve druhé třetině spálil obránce Oleksiak. K němu se kotouč odrazil po vyražené střele, jenže hráč Dallasu poté poslal puk přesně do tyče domácí klece.

Stars tedy i po druhé třetině vedli na střelecké pokusy jasně 41:6, jenže na skóre se to nijak neprojevilo, protože i po druhé dvacetiminutovce vedl Detroit nad svým soupeřem 1:0. Na začátku třetí třetiny hráli domácí svou jedinou přesilovou hru v utkání, ve které však naopak mohli vyrovnat hosté. Cogliano totiž zpoza brány přihrál Hintzovi, který však napálil kotouč do vzdálenější tyče.

Nicméně ve 44. minutě jsme se konečně dočkali. Oleksiakova střela z levého kruhu trefila Robertsona do brusle, od které se kotouč následně odrazil do tyče. Puk poté ležel v brankovišti, kde nakonec všechny přetlačil Mark Pysyk, jenž už jej konečně poslal do domácí klece, a vyrovnal tak stav zápasu.

Ve třetí třetině už se hokejisté Detroitu trochu střelecky probrali, když v ní dokonce přestříleli Dallas poměrem 11:10, ale o jedinou branku v ní se postaral hostující Pysyk, a tak díky němu nakonec muselo zápas rozhodnout až prodloužení.

V něm to sice Stars letos vůbec nejde, jenže proti jednomu týmu jsou v tomto případě 100%, a to proti Detroitu. Hned po dvaatřiceti vteřinách se totiž hosté po chybě Hronka dostali do protiútoku. Kapitán Jamie Benn nakonec vzal veškerou zodpovědnost na sebe a trefil se přesně nad rameno Berniera a získal pro svůj tým velmi důležitý druhý bod.

Dallas Stars se tedy rozloučili s Detroitem Red Wings hodně těsnou výhrou 2:1 po prodloužení, ikdyž v zápase svého soupeře jasně přestříleli poměrem 52:17.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Branky a nahrávky: 17. Cholowski (J. Svečnikov, Pánik) – 44. Pysyk (Robertson, Oleksiak), 61. Ja. Benn.

Anton Chudobin – 16 zákroků, 1 OG, úspěšnost 94,1%

Střely na bránu: 17 – 52
Zblokované střely: 18 – 8
Hity: 15 – 16
Vyhraná vhazování: 22 – 35
Vyloučení: 4 – 1
Využití: 0 – 0
V oslabení: 0 – 0

Dallas Stars: Chudobin – Vatanen, Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Sekera, Hanley – Pavelski (A), Hintz, Robertson – Gurjanov, Benn (C), Dickinson – Comeau (A), Faksa, Cogliano – Dowling, Kero, Pysyk.

Detroit Red Wings:  Bernier – Hronek, Cholowski, Stecher, M. Staal (A), Lindström, DeKeyser, Biega – Zadina, Rasmussen, Vrána – Pánik, Naměstnikov, Helm – Glendening (A), Erne, Gagner – Filppula (A), J. Svečnikov.

SESTŘIH UTKÁNÍ