Hlavní zprávyZápasové reportáže

Senzační výhru ve Vancouveru vystřelil Brenden Dillon

Dallas zakončil třízápasový výlet po západní Kanadě nečekaným vítězstvím. Nečekaným proto, že Vancouver posledních šest zápasů neprohrál a byl po celý zápas o dost lepším týmem. Když se Dallasu v první třetině zranil Kari Lehtonen a Canucks otočili z 0:1 na 3:1, zdálo se být rozhodnuto. Jenže mladé pušky Dallasu byly proti. Třemi góly Stars otočili a vytěžili z minima maximum.

aaron-rome-canucksDo Vancouveru se poprvé vrátil obránce Aaron Rome, jenž v létě jako volný agent podepsal s Dallasem. Vtipálek z týmu Hvězd mu přichystal příjemné překvapení, když na chodbě přelepil jména vítězů sezónních ocenění. Na pásce bylo nově jméno Aaron Rome.

„Nevěděl jsem o Aaronovi, že byl nejužitečnějším hráčem a nejlepším střelcem. Když jsem to dnes ráno viděl, říkal jsem si, jak dobrý bude v naší přesilovkové formaci. Asi o něm máme špatné informace, náš scouting selhal.“ poznamenal s úsměvem Glen Gulutzan

1. Třetina

Stars nezačali nejlépe a hned v úvodu zápasu si faulem pomohl Brenden Dillon. Domácí Canucks sehráli přesilovku dobře a Kessler poslal několik tvrdých a přesných střel na Lehtonena. Ten se do branky vrátil po jednozápasovém odpočinku. Domácí jsou evidentně výkonnostně někde zcela jinde než Dallas a měli po celou první třetinu převahu.

kari-vancouver
Druhé oslabení měl na svědomí Roussel a Vancouver pokračoval v převaze. Výsledkem byla nastřelená tyč a po přesilovce i neuznaný gól domácích. Ten sice nebyl uznán, ale o jeho neregulérnosti lze silně pochybovat. Však se také domácí kouč a celá lavička patřičně čílila. Jen o chvíli později se Dallas ujal vedení, když Bieksa tečoval střelu Smithe a Schneider nestačil dostatečně zareagovat – 0:1. Reilly Smith, jenž pro tento zápas povýšil do druhé formace tak vstřelil svůj první gól v NHL.

Už před gólem nahradil Lehtonena v brance Richard Bachman, důvodem bylo zranění jedničky Stars v dolní polovině těla (zřejmě třísla).

„V sobotu jak se vrátíme do Dallasu, tak půjde na vyšetření. Je to zranění v dolní polovině těla. Podle mého to nevypadá na tak vážné zranění jako loni.“ řekl Glen Gulutzan

2. Třetina

Stars dostali na začátku druhé třetiny po dobré práci první lajny přesilovku, ale jediným výsledkem početní převahy byla zlomená Robidasova hokejka. Po přesilovce zavařila první formace Canucks a bylo srovnáno – 1:1. Netrvalo to ani minutu a Vancouver už vedl. Robidas zblokoval střelu Higginse do protipohybu gólmana Bachmana a puk skončil v síti – 2:1.

fiddler-nystrom-garbutt

O chvíli později přichází druhá přesilovka Dallasu, jenže Vancouver výborně brání modrou čáru. A protože Stars nevyhrají buly, zaváží puk do pásma jen s velkými obtížemi. Když už se to povede, domácí skvěle bruslí a nedají kombinaci Dallasu ani kousek prostoru.

V polovině třetiny navýšil Vancouver vedení na 3:1. V rychlém protiútoku našel Henrik Sedin křižnou přihrávkou Burrowse a  Bachman neměl šanci. Jen o chvíli později dali domácí další tyčku.

Stars si zahráli také přesilovku. Royem tečovaná střela skončila na tyči. Dvě šance měl Eriksson, ale tomu střelecké štěstí nepřeje. Poté následovala série tří rvaček hned za sebou. Nejprve shodil rukavice Garbutt, pak Fiddler a nakonec Nystrom. Stars tak vlastně stáhli hru na tři lajny, neboť celá čtvrtá lajna odešla do kabiny (po přestávce na trestnou lavici). Dallasu se to vyplatilo gólem. Daleyho střelu od modré Schneider neudržel a Cody Eakin jej za to ztrestal 3:2.

„Máme hráče kteří umí dát hře jiskru a změnit vývoj zápasu. Hala stála na nohou a aplaudovala Henriku Sedionvi. Domácí hráči byli na koni a my to potřebovali změnit. Tři rvačky nám pomohly otočit zápas.“ řekl Glen Gulutzan

3. Třetina

Ani ve třetí třetině to herně nevypadalo jinak. Vancouver hrál hokej, Dallas se bránil zuby nehty. Když už Stars získali přesilovku, pomohl si v ní Jágr háčkem a síly byly srovnány. První dvě formace Dallasu nijak nezářily a tak se stalo, že při jednom protiútoku se k zakončení dostala třetí formace. Nikterak pohlednou akci dotáhla ke Schneiderovi, jemuž vypadl kotouč a Roussel jej ve skrumáži dostal do branky – srovnáno 3:3.

Pokud by se Dallasu podařilo získat bod, byl by to výsledek zřejmě opticky nezasloužený. Vancouver lépe bruslil, perfektně bránil modrou, hrál fyzicky, měl převahu, nebezpečně kombinoval a měl spoustu šancí (tři tyče). Byl zkrátka o třídu výše než Dallas nebo poslední dva kanadští soupeři Edmonton a Calgary. Jenže hokej se hraje na góly a prodloužení odmítl „pianista“ Brenden Dillon – 3:4!

„Jamie mě poslal skvělou přihrávku, najel jsem do volného prostoru a puk dostal přímo na hůl. Se štěstím jsem to trefil pod víko. Je to pro nás velké vítězství, zvlášť když Canucks hrají poslední zápasy výborně a doma jsou velmi silní.“ řekl Brenden Dillon

Přečtěte si

Statistika

Vancouver – Dallas 3:4 (0:1, 3:1, 0:2)

Branky: 24. D. Sedin, 25. Higgins, 30. Burrows – 17. R. Smith, 38. Eakin, 53. Roussel, 57. Dillon. Střely na branku: 28:29. Diváci: 18.910.

Sestava

Morrow – Benn – Jágr
Eriksson – Roy – Smith
Roussel – Eakin – Ryder
Nystrom – Fiddler – Garbutt

Dillon – Robidas
Rome – Daley
Goligoski – Larsen

Lehtonen – Bachman

Video

Radek Štolpa

Radek Štolpa má zkušenosti s výrobou, montáží, údržbou, opravami Eurooken. Nyní montuje v Českých Budějovicích a okolí obložkové zárubně a interiérové dveře.