Hlavní zprávyPreview

Stars čeká těžký dvojzápas s lídrem Centrální divize!

Týden s jedním soupeřem je již za námi a v tomto týdnu čeká Dallas o poznání těžší šichta, která vyvrcholí víkendovým přímým soubojem o play off s Nashvillem. Nicméně nepřeskakujme až na víkendový zápas, ale pojďme se nyní zaměřit na nadcházející zápas. Stars se po zápasech v Michiganu vrátili zpět do Texasu, kde je čekají jejich poslední dva domácí zápasy v této základní části.

Do American Airlanes Center totiž dorazí aktuální lídr Centrální divize Carolina Hurricanes. Svěřence Ricka Bownesse tedy nečeká vůbec nic jednoduchého, protože Canes v letošní sezóně předvádí parádní výkony a jejich aktivní styl hry jim přináší své ovoce, když jsou s 68 body nejlepším týmem v Centrální divizi a v celé NHL jim dokonce patří druhá příčka za Coloradem.

Carolina má za sebou čtyři těžké souboje s oběma týmy, jenž je na prvních místech doplňují. Hurikány tyto čtyři zápasy o první místo zvládly na výbornou, když hned ve dvou zvítězily a dvakrát prohrály po prodloužení díky čemuž získali další dva cenné body. Avšak boj o první příčku je stále zcela otevřený, protože na druhou Floridu mají náskok pouze jeden bod a třetí Tampa Bay poté ztrácí body dva.

Hokejisty z Raleighu nyní čeká jejich oblíbený soupeř v tomto ročníku. Proti Dallasu totiž zatím odehráli šest utkání a hned pět jich proti tomuto soupeři vyhráli. Jenže Stars si v současné situaci nemůžou dovolit ztrácet další body, protože jsou stále v otevřeném boji o poslední postupovou příčku, kde zatím na Nashville aktuálně ztrácejí dva body a právě případný zisk bodů se soupeřem, jako je Carolina, by byl velmi vítaný.

Svěřenci Ricka Bownesse mají před sebou hodně obtížný úkol. Dallas bude potřebovat především najít lepší produktivitu, protože v minulých dvou zápasech vyslali na branku soupeře dohromady 98 střel, jenže jen pět z nich skončilo v bráně. Ano, dá se očekávat, že Carolina svému soupeři nepovolí tolik střeleckých pokusů, jako Detroit, jenže i proti Red Wings bylo hodně z těchto 98 pokusů spíš jen takových propagačních, které prostě brankáři NHL chytají bez větších potíží.

To samé se vlastně stalo i posledním vzájemném měření sil mezi těmito soupeři, kdy Carolina zvítězila nad Dallasem fotbalovým výsledkem 1:0. Stars sice vyslali na navrátilce Petra Mrázka 28 střel, jenže jen pár z nich se dalo označit za nebezpečné. Ostatně tohle je v letošní sezóně velký problém hokejistů z Texasu, kteří dokážou ze všech brankářů, jenž proti nim nastoupí, udělat kandidáty na Vezinovu trofej.

Klíčových faktorem by následně v zápasech s Carolinou mohly být přesilové hry. Hurricanes mají vůbec nejlepší přesilovky v celé NHL, když v nich mají úspěšnost 27,3% a i Stars se již několikrát přesvědčili, že Canes není radno pouštět do početních výhod. Nicméně i Dallas má relativně dobré čísla ve svých přesilových hrách, když jsou aktuálně sedmí. Velký rozdíl mezi oběma celky je však v bránění oslabení. Zatímco hokejisté z Texasu patří na 16. příčce spíš k průměru ligy, tak Carolina je i v tomto ohledu mezi TOP týmy, když je třetím nejlepším celkem v bránění soupeřových přesilovek.

Velkým překvapením v sestavě Canes je určitě brankář Alex Nedeljkovic, který naplno využil předešlé absence Petra Mrázka, a trochu tak zamotal hlavy trenérům. Naskočil zatím do 19 zápasů a 12 z nich vyhrál. I čísla má velmi dobrá, když má zatím úspěšnost 93% a průměr 1,98 branky na zápas. Na pomyslnou třetí kolej byl tak zatím odsunut James Reimer, protože o bránu se aktuálně Nedeljkovic střídá právě s českým brankářem Mrázkem.

Co se týče Stars, tak v tomto utkání se do brány postaví mladý Jake Oettinger. Otázka zatím visí nad nástupem obránce Johna Klingberga. U švédského obránce by se o jeho startu mělo rozhodnout až před zápasem. Jinak by však sestava Dallasu větších změn doznat neměla. Tyler Seguin zatím s týmem jen trénuje, když si dneska zkusil pozici na pravém křídle první lajny, kde nahradil Pavelského, jenž si své odtrénoval o něco dříve.

Jelikož se jedná o předposlední domácí utkání v základní části, tak nás čeká poslední utkání v černé sadě dresů, protože horko těžko se dá očekávat, že by v nich v případném play off nastoupili. Sedmé střetnutí s Carolinou Hurricanes vypukne něco málo po půl druhé hodině ranní a zápas bude vysílat česká stanice Nova Sport 1.

foto(zdroj): hurricanes.nhl.com, Glenn James