Hlavní zprávyPreview

Vybojuje si Dallas ještě naději nebo naopak Tampa Bay pohřbí veškeré naděje?

Už je tři zápasy zbývají odehrát hokejistům z Texasu ve zkrácené základní části a postupová matematika je již hodně jednoduchá. Pokud chtějí Stars ještě postoupit, tak musejí vyhrát všechny zbývající zápasy a naopak Nashville musí obě domácí klání s Carolinou prohrát. Vše však může skončit předčasně, pokud Tampa Bay opět porazí svého soupeře a vystaví mu tím stopku do letošního play off.

Hodně zvláštní ročník se již blíží do svého finiše, když nás čeká už jen posledních pár dní ze zkrácené sezóny 2021. Po sérii pěti porážek v řadě se šance Dallasu na postup do vyřazovacích soubojů už hodně zmenšily. Dá se vlastně říct, že postup už je spíš nereálný, protože Dallas by v závěru musel vyhrát všechny zbývající zápasy a naopak doufat, že Nashville ani v jednom z domácích utkání proti Carolině neboduje.

Jenže hned v tom prvním možném utkání mají Stars před sebou snad nejméně oblíbeného soupeře z letošního sedmičlenného výběru. Tampa Bay si totiž zatím v tomto ročníku doslova maže svěřence Ricka Bownesse na chleba, když ze sedmi odehraných utkáních vyhráli hned v šesti případech. Polovina jejich výher navíc byla s čistým kontem. Dallasu se až ve třetím utkání v Amalie aréně konečně podařilo skórovat, když tuto dlouhou sérii prolomil až Tyler Seguin, který teprve odehrál své druhé utkání v tomto ročníku a v obou zatím registroval jednu branku.

Nutno však dodat, že i třeba v minulém utkání měli Bolts vcelku i štěstí, protože hned ve třech případech se ozvala branková konstrukce za Vasilevským. To je jedním z dalších faktorů. Oproti ostatním týmům z Centrální divize je Dallas jediným celkem, který vždy čelil právě ruskému brankáři. Oproti tomu třeba Nashville své dvě výhry s Tampou slavil, když byl v bráně jeho náhradník McElhinney, který v letošním ročníku nastoupil do 11 zápasů a nějak extra dobré čísla v nich nemá, protože má aktuálně úspěšnost 87,93%.

Ve vzájemných střetnutích mezi těmito celky Lightning především hodně těží z velkých chyb, které Stars dělají a Bolts tyto zaváhání tvrdě trestají. Oba celky mají téměř totožnou úspěšnost v přesilových hrách, když je dělí pouze desetina procenta. O onu desetinu jsou lepší domácí hokejisté, jenž jsou aktuálně na úspěšnosti 23,6%. Nicméně menší rozdíl je ve hře v oslabení, kde má Tampa Bay úspěšnost 83,6% a oproti tomu Dallas je dokonce pod 80% hranicí, když jejich bránění přesilovek soupeřů má úspěšnost 79%.

Samozřejmě největším rozdílem mezi oběma celky z pohledu celé sezóny je hra v prodloužení. Z tohoto pohledu dokonce není v celé lize horší tým než Dallas, který dohromady nezvládl už 14 zápasů, jenž skončily po základní hrací době remízou. Naopak Tampa Bay je na tom zcela odlišně. Bolts samozřejmě odehráli o devět zápasů v prodloužení/nájezdech méně, ale i tak mají aktuálně hodně pozitivní bilanci, když z deseti případů vyhráli hned sedm.

Nejproduktivnějším hráčem Tampy Bay je Brayden Point, který zatím v tomto ročníku nasbíral 48 bodů za 23 branek a 25 asistencí. Na druhé straně za ním příliš nezaostává nejproduktivnější muž Dallasu, protože Joe Pavelski má na svém kontě 46 bodů (22+23). Oba jsou zároveň i nejlepšími střelci svých týmů.

Poslední utkání mezi finalisty minulého ročníku proběhne v noci z pátka na sobotu od jedné hodiny ranní. Zápas bude opět vysílat česká stanice Nova Sport 1. Podaří se tedy Dallasu ještě udržet v boji o play off nebo Tampa Bay ukončí veškeré jejich naděje?