Hlavní zprávyZápasové reportáže

Prodloužení se stalo Dallasu opět osudným, když v něm podlehli i Floridě!

Stars v posledním měření sil s Pantery celý zápas jen dotahovali vedení domácího celku, a to se jim i díky trefě navrátilce Tylera Seguina nakonec ve třetí třetině podařilo. Nicméně poté přišlo na řadu prodlužení, ve kterém svěřenci Ricka Bownesse opět inkasovali rozhodující branku a díky vítězství Nashvillu v utkání s Columbusem je jejich aktuální ztráta na tohoto soupeře už čtyřbodová.

Fanoušci Dallasu se před zápasem s Floridou konečně dočkali návratu Tylera Seguina, který se po dvou operacích dal do kupy a po delším trénování s týmem se už konečně i rozhodl vyzkoušet zápasové tempo. Oproti utkání s Nashvillem jsme nyní mohli vidět diametrálně odlišné utkání, protože hned od prvních minut byly k vidění obrovské šance. Ihned po půl minutě se totiž z pravé strany řítil na Knighta Kiviranta, který i domácího brankáře prostřelil, jenže jeho pokus skončil na tyči.

A tak opět platilo známé nedáš-dostaneš. Panthers se ve druhé minutě dostali do rychlého protiútoku, kde nakonec Tippett nahrál Jonathanu Huberdeauovi, který udělal parádní kličku do protipohybu Chudobina a poté už poslal kotouč do odkryté části brány. Neuběhla ani další minuta a Chudobin znovu vytahoval puk ze své sítě. Oleksiakovi se hned nadvakrát nepodařilo zpoza brány vyhodit puk z obranného pásma, když nakonec jeho druhý pokus skončil u Montoura, jenž poté nahodil kotouč směrem na brankáře Dallasu, jenž ho vyrazil před sebe, kde byl Nikita Gusev, který už dorazil touš do brány.

Následně se odehrála menší potyčka mezi Comeauem a Gudasem, po které skončil český obránce na ledě, ale útočník Dallasu prý konflikt vyprovokoval, a dostal tak ještě navíc další trest, díky čemuž hráli domácí první přesilovou hru v utkání. Své první oslabení v utkání však Stars zvládli v pohodě a poté se opět mohli zaměřit na útok. Snížení měl na své holi Pavelski, který se mezi kruhy dostal k odraženému kotouči, ale jeho zakončení skončilo někde ve výstroji domácího brankáře.

Nicméně přesilovou hru si poté zahráli i hosté a v ní se konečně podařilo Dallasu ukončit svou dlouhou sérii bez vstřelené branky. Robertsonovo nebezpečné zakončení ještě Knight zlikvidoval, ale o pár momentů později obdržel Joe Pavelski přihrávku k bráně, kde jej nikdo nehlídal, a tak si ještě trochu povyjel před brankáře a poslal kotouč do vzdálenějšího rohu domácí klece. Po kontaktní brance Pavelského si slovo v utkání vzal domácí obránce Weegar.

Mackenzie Weegar totiž nejdříve v 15. minutě podpořil rychlý protiútok domácích, když nakonec dostal přihrávku do druhé vlny a následně střelou nad beton překonal Chudobina, a poslal tak Floridu znova do dvoubrankového vedení. Nicméně to nebylo vše. V 18. minutě totiž Weegar obral o kotouč Robertsona a následně s ním zajel do rohu obranného pásma, kde jej skvěle napadal Hintz a domácí obránce chtěl nahrát svému kolegovi Forslingovi, jenže ten kotouč jen usměrnil přesně mezi betony Knighta, který sám v bráně nevěřil co se právě stalo. Branka byla poté připsána Jasonu Robertsonovi, který se jako poslední hráč Dallasu dotkl kotouče.

Do druhé třetiny se tedy vstupovalo za těsného vedení Floridy, jenže to se velmi rychle změnilo. Hned ve 21. minutě totiž z rohu útočného pásma nahrál Denisenko na střed útočného pásma Gustavu Forslingovi, který se ránou z první nemýlil a poslal už čtvrtý kotouč za Chudobina. Pro ruského brankáře navíc po čtvrté brance předčasně skončilo utkání, když jej mezi třemi tyčemi nahradil Jake Oettinger.

Tato změna se poté ukázala, jako hodně klíčová, protože Oettinger ve zbytku utkání neskutečně podržel svůj tým a i díky němu se nakonec podařilo s výsledkem utkání něco udělat. Dallas poté mohl snížit ve své další přesilové hře, ve které Seguin obdržel přihrávku do levého kruhu a jeho pověstná bomba z první mířila do brány, ale Knight se stihl přesunout a kotouč ani navíc nevyrazil. Stars se poté ještě dostali i do útoku dvou na jednoho, ale zakončení Cogliana domácí brankář vyrazil za svou klec.

V závěru druhé třetiny byl poté na trestnou lavici poslán kapitán Dallasu Jamie Benn, jenž s tímto výrokem nebyl rozhodně spokojený a odnesla to poté kamera na trestné lavici, kterou Benn hokejkou zlikvidoval. Florida však následnou přesilovou hru nedokázala využít, když jí navíc rozdělil konec druhé třetiny a zbytek poté dohráli na začátku třetí periody. A tak přišly velmi důležité momenty na přelomu 44. minuty. Dallasu se totiž nejdříve podařilo snížit, když Kero nahrál Joelu Kivirantovi a jeho střela prošla Knightovi pod jeho lapačkou.

Uběhlo pouhých 11 vteřin od třetí branky Dallasu a Knight kapituloval už počtvrté. Gurjanov jen od modré čáry nahodil kotouč směrem na domácího brankáře, který jej vyrazil před sebe, kde hlídkoval navrátilec v sestavě Tyler Seguin, jenž puk okamžitě sebral a poslal jej do domácí klece. Pro Seguina to tak byl parádní návrat do sestavy Stars, když se mu podařilo skórovat hned ve svém prvním utkání v letošním ročníku.

Nicméně Panthers to tak nechtěli nechat být. Do konce třetí třetiny se domácí celek snažil, jak to šlo, aby se znovu dostal do vedení, jenže v bráně Dallasu předváděl skvělé zákroky mladý brankář Oettinger a jen díky němu se hostům podařilo tento stav udržet. V jednom případě jej dokonce musel zachránit i mladý útočník Robertson, když už kotouč byl za zády brankáře Dallasu, kde ho chtěl jeden z domácích dorazit, ale Robertson zde rychle dal svou hůl a kotouč se poté odrazil mimo bránu. Za nerozhodného stavu 4:4 tedy nakonec muselo utkání rozseknout až prodloužení. V něm však putoval na trestnou lavici Pavelski, který hákoval Barkova.

Právě Barkov se poté ukázal, jako rozhodující muž tohoto zápasu. Jeho první ránu z pravého kruhu ještě Oettinger dokázal zastavit, ale další pokus, který Aleksander Barkov vyslal jen o pár momentů později už skončil v hostující síti, a Florida Panthers tak nakonec porazila Dallas Stars 5:4 po prodloužení. Po Carolině tedy svěřenci Ricka Bownesse ukončili sérii s dalším týmem z první trojky Centrální divize a i s Floridou nakonec mají stejnou bilanci, jako s Canes, když z osmi zápasu vyhráli pouze dva a šest jich poté prohráli. Vzhledem k tomu, že v souběžně hrajícím utkání Nashville porazil Columbus, tak se ztráta na postupovou příčku opět navýšila o další bod.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Branky a nahrávky: 2. Huberdeau (Tippett, Yandle), 3. N. Gusev (Montour), 15. Weegar (Tippett, Děnisenko), 21. Forsling (Děnisenko, Barkov), 63. Barkov (Yandle, Weegar) – 13. Pavelski (Hintz, Robertson), 18. Hintz, 44. Kiviranta (Kero, Oleksiak), 45. Seguin (Gurjanov).

Jake Oettinger – 27 zákroků, 1 OG, úspěšnost 96,4%
Anton Chudobin – 11 zákroků, 4 OG, úspěšnost 73,3%

Střely na bránu: 43 – 29
Zblokované střely: 17 – 9
Hity: 23 – 33
Vyhraná vhazování: 30 – 28
Vyloučení: 3 – 6 (z toho Gudas 5. min Rvačka, Comeau 5 min. rvačka, 2+10 za vyprovokování)
Využití: 1 – 1
V oslabení: 0 – 0

Dallas Stars: Chudobin (21. Oettinger) – Heiskanen, Oleksiak, Klingberg (A), Sekera, Vatanen, Lindell – Pavelski, Hintz, Robertson – Gurjanov, Seguin, Benn (C) – Comeau (A), Faksa, Cogliano – Kiviranta, Gardner, Kero.

Florida Panthers: Knight – Weegar, Forsling, Montour, Nutivaara, Gudas, Yandle (A) – Duclair, Barkov (C), Děnisenko – Tippett, Wennberg, Huberdeau (A) – Heponiemi, Marchment, Vatrano – Gusev, Acciari, Lomberg.

SESTŘIH UTKÁNÍ