Hlavní zprávyZápasové reportáže

Marchand dvěma brankami nasměroval Boston k výhře nad Dallasem!

Hokejisté z Texasu mají za sebou druhé utkání v letošní sezóně, když se tentokrát představili v TD Garden, kde vyzvali domácí Boston Bruins. Pro domácí celek to byl jejich první zápas v ročníku 2021/2022, a tak se Medvědi chtěli před svými fanoušky pořádné předvést. Mezi tři tyče se v bráně Stars opět postavil Braden Holtby, který z minulého utkání odešel kvůli dehydrataci. V protější bráně poté nastoupil mladý Jeremy Swayman, jenž se však v první třetině příliš nezapotil.

Medvědi se totiž hned od prvních minut zakousli do svého soupeře a Stars vůbec k ničemu nepouštěli. Domácí se co nejvíce snažili zasypávat Holtbyho střelami ze všech směrů, ale nutno dodat, že spousta střel Bostonu neměla příliš šanci na úspěch. Nakonec to tedy byli hosté, kdo si vytvořil první obrovskou šanci, když 8. minutě nahrál Pavelski křižně na pravou stranu Hintzovi, jenž však svou střelu poslal pouze do vzdálenější tyče.

Boston si poté vyzkoušel i přesilovou hru, ale ta nakonec byla po minutě a půl předčasně ukončena, když Smith za bránou Dallasu podrazil Sekeru. Zkrácenou početní výhodu tak poté hráli Stars, ale ta se jim vůbec nepodařila. Vzhledem k tomu, že se zakončení do tyče nepočítá, jako střela na bránu, tak až do 16. minuty svítila v počtu střel směrem na Swaymana velká nula. Domácí brankář se prvního úspěšného zákroku dočkal právě až ve zmiňované 16. minutě, kdy jej vyzkoušel Benn.

V 18. minutě přišel první gólový moment utkání. Po Hintzově špatné rozehrávce si kotouč uzmul Marchand, jenž tak jel sám na Holtbyho, ale byl u toho faulován Suterem, a tak bylo nařízeno trestné střílení. Brad Marchand jej proměnil učebnicově, když poslal puk přesně pod vyrážečku brankáře Dallasu – 1:0. V poslední minutě první části ještě na trestnou lavici putoval domácí McAvoy, ale Stars se už do první sirény skórovat nepodařilo. Boston v první části přestřílel Dallas jasně 17:4, jenže kromě proměněného trestného střílení si domácí žádnou další brankovou šanci nepřipravili.

Hostující celek tedy do druhé periody vstupoval v početní výhodě, ale ani v její druhé polovině se svěřencům Ricka Bownesse skórovat nepodařilo. Ve 25. minutě putoval na trestnou lavici Peterson, a tak měli přesilovku pro změnu domácí, jenže si vedli zcela stejně, jako jejich soupeř, a tak se ani po této početní výhodě stav utkání nezměnil. Ve druhé části už se Dallas konečně trochu střelecky probudil, když si Swayman začal připisovat úspěšné zákroky, jenže ve 30. minutě už musel vytáhnout puk ze své sítě.

Dallas uzavřel svého soupeře v jeho obranném pásmu, kde Kero nejdříve trefil blokujícího hráče, ale útočníkovi Dallasu se poté podařilo získat puk zpět a od mantinelu posílal kotouč mezi kruhy, jenže ten se od jednoho z bránících hráčů odrazil na hůl Luka Glendeninga, jenž si s kotoučem popojel na hranici levého kruhu a ráznou střelou prostřelil brankáře Bostonu – 1:1. Bruins si své vedení mohli vzít zpět o pár momentů později, když hráli další přesilovou hru, jenže v ní se do samostatného úniku dostal právě střelec první branky Dallasu Glendening, jenže jeho střelu tentokráte na lapačku si už Swayman pohlídal.

Glendening však byl u svého úniku faulován, a tak na trestnou lavici zamířil McAvoy, kterého zde ještě o chvíli později doplnil Marchand a Stars hráli deset vteřin proti třem, ale hostům se tato delší pasáž v početní výhodě nepodařila využít. Takže nakonec i ve druhé třetině mohli přítomní diváci vidět pouze jednu branku, kterou tentokrát vstřelili Stars a do šaten se odcházelo za nerozhodného stavu.

Ve třetí třetině mohl jít Dallasu do vedení, když Hintz zavezl puk ke Swaymanovi, jenž ho neměl zcela pod kontrolou, a tak do něj práskl Peterson a kotouč přeletěl domácímu brankáři na jeho záda, ale naštěstí pro Boston se skutálel na špičku jeho betonu a odrazil se mimo bránu. Ve 45. minutě však přišla druhá branka Bruins. Foligno nahrával kotouč mezi kruhy Haulovi, kterému však od hole odskočil, čehož využil Jake DeBrusk, který do puku jen rychle práskl a poslal ho za Holtbyho záda – 2:1.

Za další minutu mohl přidat třetí branku Medvědů Pastrňák, který byl zcela sám před Holtbym, kam i obdržel přihrávku, ale brankář Dallasu se stihl přesunou a jeho zakončení zlikvidoval. Vedoucí branka domácím hokejistům hodně pomohla, protože měli poté mnohem větší klid na hokejkách a především svého soupeře ani do žádných šancí nepouštěli. Dallas sice měl k dispozici ještě jednu přesilovou hru, jenže ani v ní se nepodařilo dostat další puk za Swaymana.

A tak Stars ještě v závěru zkusili hru bez brankáře, která skončila rychlou třetí brankou domácích, když se Brad Marchand prodral kolem Heiskanena a uklidil puk do opuštěné klece Dallasu – 3:1.

Hokejisté z Texasu tedy nedokázali navázat na první vítězné utkání, když ve svém druhém představení padli proti Bostonu Bruins poměrem 3:1. Na odpočinek však není žádný čas, protože už od 23 hodin hrají další zápas proti Ottawě.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Branky a nahrávky: 18. B. Marchand (TS), 45. DeBrusk (Haula, N. Foligno), 59. B. Marchand (Pastrňák) – 30. Glendening (Kero).

Braden Holtby – 37 zákroků, 2 OG, úspěšnost 94,9%.

Střely na bránu: 40 – 28
Zblokované střely: 8 – 11
Hity: 25 – 33
Vyhraná vhazování: 29 – 33
Vyloučení: 7 – 4
Využití: 0 – 0
V oslabení: 0 – 0   

Dallas Stars: Holtby – Lindell, M. Heiskanen, R. Suter, Sekera, Hanley, Hakanpää – Jamie Benn, Seguin, A. Radulov – Peterson, Hintz, Pavelski – M. Raffl, Faksa, Gurjanov – Kero, Glendening, Kiviranta.

Boston Bruins: Swayman (Ullmark) – Forbort, McAvoy, M. Reilly, Carlo, Grzelcyk, Clifton – B. Marchand, Bergeron, Pastrňák – T. Hall, Coyle, Craig Smith – DeBrusk, Haula, N. Foligno – Frederic, T. Nosek, Kuhlman.

SESTŘIH UTKÁNÍ

foto(zdroj): Michael Dwyer,  Maddie Meyer.