Hlavní zprávyZápasové reportáže

Bitvu brankářů rozseklo až prodloužení, které znovu ovládl Nashville!!!

Hodně důležitá bitva o poslední místenku do play off v Centrální divizi je za námi. Zápas, na který se víceméně čekalo celý týden, toho příliš atraktivního nenabídl a byl to spíš čistý boj mezi oběma celky. To se i projevilo na vstřelených brankách, když v základní hrací době ani jeden z týmů nedokázal překonat jednoho z brankářů, a tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm Nashville potvrdil svou nadvládu v tomto ohledu nad Dallasem a díky výhře opět svému soupeři odskočil o další bod.

Vše začalo špatně už před zápasem. Očekávaný návrat Tylera Seguina neproběhl a naopak ještě ze sestavy vypadl ruský útočník Denis Gurjanov. Naopak na domácí straně se do sestavy Nashvillu vrátila hned trojice hráčů. Alexandre Carrier se vrátil do obrany a útok vyztužili Brad Richardson a především Filip Forsberg.

Na obou týmech bylo hned od první minuty vidět, že má zápas neskutečnou důležitost, když se oba celky snažily co nejvíce vyvarovat chyb. Velká přetahovaná toho nakonec co do hokejové krásy příliš nenabídla. Nashville se vcelku rychle dostal do početní výhody, když Chudobin podrazil jednoho z domácích. Přesilovka domácích byla hodně nebezpečná. Po zakončení Forsberga se k dorážce dostal Johansen, avšak i jeho střelu brankář Dallasu vyrazil.

Následně ještě Haula těsně před bránou tečoval nahození Ellise a kotouč už směřoval mezi betony hostujícího brankáře, ale Dobby stihl své betony zaklapnout včas. Dallas tedy zvládl ubránit své první oslabení v utkání a přesilovou hru si následně vyzkoušeli i hostující hokejisté. Jenže ta se Stars absolutně nepovedla. Vyčerpaná první formace se ani neusadila v útočném pásmu a druhý přesilovkový útok registroval pouze jedno neškodné zakončení Kera.

Hokejisté z Texasu sice byli v první třetině střelecky aktivnější (12:6), jenže jen málo z jejich střel se dalo označit, jako nebezpečné. Spousta z těchto střel totiž byla jen čistě z velké vzdálenosti, na které měl Saros zcela jasný výhled, a tak to pro něj nebyly žádné těžké zákroky. Možná až dvě střely v poslední minutě by se daly označit, jako lehce nebezpečné. Finský brankář měl konečně trochu zakrytý výhled, ale i tak si nakonec prostor našel a vše zlikvidoval.

Do druhé třetiny se tedy vstupovalo bez branek, což jen potvrdilo faktor toho, že jsou oba celky nejhorší v celé NHL ve střílení branek v prvních třetinách (Oba dali jen 33 gólů v první periodě za celou sezónu). Druhá třetina začala velmi dobrou situací u střídačky Dallasu, když zde Cogliano poslal hostujícího obránce Carriera, který se z ní poté dostal až při následném přerušení. Saros se navíc o pár momentů později i konečně trochu zapotil. Hintz nahrál na modrou Klingbergovi, jenž ihned vypálil a brankář Nashvillu kotouč vyrazil před sebe, kde se k dorážce prodral Robertson, ale i jeho střelu Saros zastavil.

Domácí se poté dostali do velké šance díky menšímu přispění rozhodčího. Vatanen chtěl vyhodit puk po mantinelu, ale od rozhodčího se kotouč odrazil za bránu, kde ho sebral Jarnkrok, jenž poté zpoza klece nahrál najíždějícímu Ekholmovi, jenže jeho střelu skvěle vytěsnil Chudobin. Nashvillu se poté podařilo uzavřít hostující celek na hodně dlouhý časový úsek v jeho obranném pásmu a Lindell s Vatenenem byli na ledě bezmála tři minuty v kuse. Stars však nakonec tento velký tlak ustáli bez inkasované branky.

V polovině utkání střílel Oleksiak od modré čáry a Saros jeho střelu vyrazil před sebe, kde se k dorážce dostal padající Heiskanen, ale i jeho zakončení finský brankář zneškodnil. Nicméně ani ve druhé třetině se nakonec stav utkání nezměnil, a tak se za bezbrankového stavu přešlo i do poslední dvacetiminutovky. V té se do první větší příležitosti dostali Stars, když hosté ujeli ve dvou na jednoho a Pavelski celou akci vyřešil svou střelou, která opět skončila na betonech Sarose.

Následně se musel na druhé straně předvést Chudobin, kterého domácí hráči zaměstnali několika nebezpečnými střelami, které však všechny ruský brankář dokázal ustát. Necelých šest minut před koncem se poté do obrovské šance dostal kapitán Benn, který se před bránou dostal k odraženému kotouči, jenže se mu nakonec nepodařilo puk zvednout, a tak ho jen poslal do betonu ležícího Sarose. V poslední minutě poté ještě od modré nahodil kotouč Sekera a Kiviranta jej před bránou hodně nebezpečně tečoval, ale puk nakonec skončil nad bránou Nashvillu.

V šedesáti minutách se tedy přítomní fanoušci nedočkali ani jedné branky. Zápas tedy muselo rozhodnout prodloužení, které v letošní sérii jasně ovládá Nashville. A bylo tomu i v tomto případě. Predators nejdříve dostali k dispozici přesilovou hru, když byl Josi faulován Robertsonem. Nicméně následné oslabení Dallas zvládl ubránit bez inkasované branky, avšak minutu a půl před koncem prodloužení přišel rozhodující moment utkání. Ekholm obkroužil s pukem hostující bránu, kde se k němu prodral Erik Haula, jenž už poslal kotouč za Chudobinova záda.

Nashville Predators tedy nakonec v hodně bojovném utkání udolali Dallas Stars 1:0 po prodloužení a díky tomu svému soupeři odskočili o další bod a závěru sezóny mají na svého soka aktuálně náskok tří bodů.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Branky a asistence: 64. Haula (Ekholm).

Anton Chudobin – 33 zákroků, 1 OG, úspěšnost 97,06%

Střely na bránu: 34 – 28
Zblokované střely: 10 – 16
Hity: 24 – 17
Vyhraná vhazování: 24 – 25
Vyloučení: 4 – 5 (3 vzájemné)
Využití: 0 – 0
V oslabení: 0 – 0

Dallas Stars: Chudobin – Klingberg (A), Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Sekera, Vatanen – Pavelski, Hintz, Robertson – Kero, Benn (C), Dickinson – Comeau (A), Faksa, Cogliano – Gardner, Kiviranta, Pysyk.

Nashville Predators: Saros – Ellis (A), Josi (A), Carrier, Ekholm (A), Benning, Gudbranson – Tolvanen, Johansen, Forsberg – Kunin, Mikael Granlund, Järnkrok – Duchene, Haula, Richardson – Jeannot, Sissons, Trenin.

SESTŘIH UTKÁNÍ

foto(zdroj): predators.nhl.com, John Russell