Hlavní zprávyZápasové reportáže

Gurjanov třemi body sestřelil Blue Jackets!

Po dvou prohrách konečně Dallas opět dokázal zabrat a znova zvítězil, když si na svém ledě poradil s Columbusem poměrem 4:1. Velkou mírou se pod výhru podepsal Denis Gurjanov, jenž v utkání zaznamenal tři body za dvě branky a jednu asistenci.

Domácí hokejisté začali zápas aktivněji, když se chtěli co nejdříve dostat do vedení, jenže Merzlikins jejich prvním pokusům odolal. Naopak Columbus se prosadil hned ze svého prvního ohrožení domácí klece. V 8. minutě se totiž Blue Jackets dostali do rychlého protiútoku a po velmi pohledné kombinaci nakonec Del Zottovu přihrávku uklidil za Oettingera Jack Roslovic.

Hostům úvodní branka hodně pomohla a ve zbytku první třetiny byli lepším celkem než domácí hokejisté. Shore mohl přidat další gól, ale jeho střelu Oettinger vytěsnil mimo svou bránu. Blue Jackets poté hráli i svou jedinou přesilovou hru v utkání, ale tu se nakonec Dallasu podařilo ubránit bez větších potíží.

Na druhé straně mohl vyrovnat stav zápasu Dickinson, avšak jeho zblokovaná střela jen orazítkovala tyč za Merzlikinsem. I domácí následně hráli v první třetině svou jedinou přesilovou hru v utkání, jenže se jim v ní nepodařilo nijak zvlášť ohrozit brankáře Columbusu, a prodloužili tak svou dlouhou sérii zápasů, ve kterých nevstřelili gól z početní výhody.

Po první části tedy odcházeli do šaten šťastnější hosté, jenž vedli nad svým soupeřem nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Nicméně do druhé třetiny nastoupil zcela jiný Dallas. Domácí hned od prvních minut ukazovali, že s vývojem rozhodně spokojeni nejsou a chtějí s ním co nejdříve něco udělat.

První větší šanci spálil ve 25. minutě Benn, který zpoza brány dostal přihrávku od Gurjanova, avšak z bezprostřední blízkosti se mu nepodařilo kotouč propasírovat za Merzlikinse. Do další vážnější šance se dostal Pavelski, jenž vystřelil hodně nebezpečnou střelu z levého kruhu, ale lotyšský brankář byl na svém místě. O vyrovnání se poté v další šanci nepostaral ani Faksa, jenž ztečoval přihrávku Heiskanena přímo do Merzlikinse.

V polovině utkání mohl naopak zahrozit Columbus, když Texier byl zcela sám před Oettingerem, kam i obdržel přihrávku, ale brankář Dallasu skvěle zasáhl svou lapačkou. Další obrovskou šanci na straně Dallasu poté spálil Pavelski, jemuž nahrál Robertson před prázdnou bránu, jenže amerického útočníka parádním zákrokem vychytal Merzlikins, když proti jeho střele stačil zasáhnout svým betonem.

Ve 37. minutě však se už aktivní Stars konečně dočkali vyrovnávající branky. Dickinson zrovna vyskočil ze střídačky a díky tomu udržel kotouč v útočném pásmu a jeho střelu poté volný Denis Gurjanov ztečoval do Merzlikinse, jenž kotouč vyrazil před sebe a ruský útočník už poté na druhý pokus dostal puk za jeho záda.

Za další minutu a devatenáct vteřin bylo ještě líp. Oleksiak nahrál kotouč svému kolegovi na modré Mirovi Heiskanenovi, jenž poté ještě udělal kličku kolem Bjorkstranda do středu hřiště a jeho následná střela z hranice pravého kruhu propadla Merzlikinsovi výstrojí.

Stars ve druhé třetině jasně přestříleli Columbus 19:5 a i díky tomu se jim nakonec podařilo vstřelit dvě branky, jenž překlenuli vítězství na jejich stranu. Třetí branku mohl v poslední třetině přidat Radek Faksa, jenže před bránou trefil letící kotouč, jenže ho poslal přímo do betonů hostujícího brankáře.

V 49. minutě se však už stav utkání opět změnil. Po nepřesné střele Lindella se ke kotouči v rohu kluziště dostal Denis Gurjanov, jenž ho napálil směrem na Merzlikinse, avšak jeho pokus nakonec trefil stojícího obránce Del Zotta, od kterého se puk odrazil za bezmocného brankáře Columbusu. Hokejisty Blue Jackets třetí inkasovaná branka hodně zlomila a hosté byly ve zbytku utkání už poté hodně odevzdaní.

Naopak Stars hráli už následně v hodně velkém klidu a své vítězství ještě potvrdili čtvrtou vstřelenou brankou. O poslední zářez v utkání se totiž postaral i první formace Dallasu, když Hintz vybídl ke skórování Joea Pavelského, jenž už se tentokrát nemýlil a přestřelil beton Merzlikinse.

Dallas Stars tedy nakonec dokráčeli k zasloužené výhře 4:1 nad Columbusem Blue Jackets, když se pod výhru výrazně podepsal Denis Gurjanov, jenž vstřelil dvě branky a na jednu přihrál. Ruský útočník tak ukončil své šestizápasové čekání na jakýkoliv bod.

STATISTIKY UTKÁNÍ

Branky a nahrávky: 37. Gurjanov (Dickinson), 39. Heiskanen (Oleksiak, Dickinson), 49. Gurjanov (Lindell, J. Klingberg), 56. Pavelski (Hintz, Robertson) – 8. Roslovic (Del Zotto, Grigorenko).

Jake Oettinger – 17 zákroků, 1 OG, úspěšnost 94,4%

Střely na bránu: 31 – 18
Zblokované střely: 8 – 19
Hity: 17 – 20
Vyhraná vhazování: 35 – 18
Vyloučení: 1 – 1
Využití: 0 – 0
V oslabení: 0 – 0

Sestava Dallas Stars: Oettinger – Lindell (A), Klingberg, Oleksiak, Heiskanen, Vatanen, Hanley – Robertson, Hintz, Pavelski (A) – Kero, Benn (C), Gurjanov – Cogliano, Faksa, Comeau – Dickinson, Dowling, Gardner.

Sestava Columbus Blue Jackets: Merzlikins – Del Zotto, Jones (A), Gavrikov, Harrington, Kukan, Peeke – Grigorenko, Roslovic, Atkinson (A) – Bjorkstrand, Domi, Laine – Robinson, Texier, Dalpe – Matteau, Sherwood, Dunne.

SESTŘIH UTKÁNÍ

foto(zdroj): Tom Pennington.