Rozhovory

Q a A s Mikem Modanem

Rozhovor z 28. prosince 2005

Reportéři DallasStars.com si tentokrát vzali na mušku kapitána Dallas Stars Mika Modana.

Úvod sezóny Ti vyšel fantasticky, vnímáš to jako obhájení toho, že pořád můžeš hrát v NHL na vysoké úrovni?

Myslím, že vždy budu nejdrsnějším kritikem své hry. Já osobně vím nejlépe, jak chci hrát a čeho jsem schopen. Věděl jsem, že mám tuhle schopnost. Před sezónou jsem se snažil připravit své tělo a svou mysl na dobrou sezónu. Začali jsme dobře a to je pro mě důležité.

Co Ti v této sezóně ať už přímo či nepřímo nejvíce pomohlo?

Asi je to více věcí. Jako tým jsme začali dobře, Jere Lehtinen se vrátil do své staré formy a daří se mu a chlapi kolem nás také začali dobře. Zatím ten úspěch zvládám.

Ty a Tvůj spoluhráč Bill Guerin jste byli jmenování do amerického olympijského výběru pro hry v Turíně. Je to pro Tebe osobně pocta?

Je skvělé být uznávaný jako jeden z amerických hráčů, ve které má náš olympijský výbor důvěru, že odvedou dobrou práci při reprezentování naší země. Je to pro mě velká pocta a navíc je to už potřetí. Být na olympiádě je neuvěřitelná zkušenost. Je to ta nejvyšší úroveň, nastupujeme proti některým z nejlepších sportovců světa. Znamená to pro mě hodně.

Jaké si myslíš, že má tým USA šance na turnaji, kde budou samé talentované týmy?

Máme poměrně slušnou šanci. Myslím, že pořád jsme jedním z nejlepších týmů světa. Máme v týmu hráče, kteří v minulosti reprezentovali a dokonce vyhráli. V našem týmu jsou jak mladí, tak starší hráči. Doufáme, že nám to společně půjde.

Jaké jsou rozdíly mezi tím, když hraješ v NHL a pro národní mužstvo?

Když jedeš na olympiádu, je to vždy spíše otázka jednoho zápasu. Můžeš hrát sedm či osm zápasů a snažíš se je hrát nejlépe, jak jsi kdy hrál. Občas je cítit tlak, ale myslím si, že hráči, kteří již dříve reprezentovali a mají dostatek zkušeností se v průběhu turnaje postupně zlepšují. Hokej na olympiádě je o trochu rychlejší a ledová plocha je větší. Musí se mnohem více bruslit.

Jak se blíží nový rok, je zde něco, co ses jako kapitán tohoto týmu naučil? Kapitánem jsi poprvé byl i v sezóně 2003/2004.

U mě to bylo vždy předurčeno tím, jak jsem hrál. Každý má svou vlastní odpovědnost za to, jak je připraven hrát, ať už mentálně či fyzicky. Vždy jsem byl tím, kdo vede ostatní svým příkladem. Snažím se týmu udávat tón v tom, co dělám na ledě i mimo něj.

Jere Lehtinen má vynikající sezónu, vede tým s 19 vstřelenými brankami. Co si vybavíš, když se řekne Jere?

Vyrovnanost. Vše, co dělá, dělá dobře. Vždy byl podceňován. Nepotřebuje pocty a záři reflektorů; jen se stará o svou práci. Má skvělou osobnost, neustále má tendenci se zlepšovat a hrát nejlépe, jak může. Chtěl tuhle sezónu začít dobře a to se mu povedlo.

Dal sis nějaké novoroční předsevzetí na rok 2006?

Jen aby se mi střelecky dařilo tak, jako se mi daří. Jako tým chceme pokračovat v solidních výkonech a zajistit si dobrou pozici na play off. Chceme hrát vyrovnaně.

Souvislosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *