Rozhovory

Q & A s Mikem Ribeirem

Rozhovor z 26. října 2006

Reportérům DallasStars.com se tentokrát zpovídala nová posila Stars, kanadský centr Mike Ribeiro.

Co je takový určující prvek tvé hry?

Hodně lidí by asi řeklo, že je to má přihrávka. Jsem spíše tvůrce hry než střelec. Střílím góly, ale spíše hru tvořím a odhaduji, co přijde v zápětí.

Snažíš se napodobovat styl nějakého současného nebo bývalého hráče NHL?

Ani ne. Když jsem vyrůstal, určitě jsem měl oblíbené hráče jako byl montrealský Mats Näslund a Wayne Gretzky. Taky doma v Montrealu bylo hodně skvělých hokejistů. Když mi ale bylo šest či sedm, byl mým idolem Mats Näslund. Byl malý, ale šikovný. Když byl Wayne Gretzky za brankou, vždycky jsem se na něj rád díval, nicméně já se snažím být sám sebou.

Když při střídání vkročíš na led, jaké jsou Tvoje první myšlenky?

Moje první starost je neinkasovat, protože většinu času nyní nastupuji ve čtvrté útočné formaci. Když moc nehrajete a jdete na led, tak se snažíte především neinkasovat, to je ta nejdůležitější věc. Na druhou stranu, každé střídání je jinačí, musím zvládnout vše.

Které z těch nových pravidel má na tvou hru největší pozitivní dopad?

Nulová tolerance u držení a bránění ve hře. Pro malé hráče je to důležité. Dává to více možností věnovat se vedení puku namísto hákování a ztráty kotouče.

Tvůj ofenzivní styl hry je mnohými popisován jako vychytralý, lstivý, nejistý, atd. Co to znamená?

Jo, hodně hráčů mi říká, že je těžké mě trefit tělem, ale jako malý hráč nechci být hodně hitován. Snažím se mít hlavu nahoře a myslet o tah dopředu. Snažím se být rychlejší než ti velcí hráči.

Který z hráčů Dallas Stars se Ti jako první ozval po uskutečnění výměny?

Robi (Stephane Robidas) byl první, s kým jsem tady mluvil, protože jsme spolu hráli v Montrealu. Byl jsem hodně mladý a trávili jsme spolu hodně času. Od počátku byl náš vztah dobrý, takže jsem byl po výměně sem šťastný, že tu někoho znám. Bylo pro mě snazší zapadnout do kabiny a na všem se podílet společně s ostatními.

Jaké jsou po několika týdnech Tvé dojmy z nového týmu?

No, věděl jsem, že loni hrál Dallas moc dobře, takže když jsem se dozvěděl, že jdu právě do Dallasu, měl jsem velkou radost. Když je hráč vyměněný, nikdy neví, kam a do čeho jde, ale když mi řekli, že jdu do Dallasu, byl jsem velmi rád. Věděl jsem, že tady bude velká šance vyhrát. Je to tady více uvolněné a je tak snazší se dostat do zápasu. Máme dobrý tým a dobrou partu. Někteří kluci jsou legrační, jako například Barney (Matthew Barnaby) a Otter (Steve Ott). V Montrealu je hodně stresu. Tady je to více uvolněné a člověk se může více věnovat hokeji. Hodně mi to pomáhá.

Co máš na Dallasu vůbec nejraději od té doby, co jsi sem přijel?

Nejlepší věcí tady je slunce. V Quebecku máme zimu, je chladno a mrazivo. Vstát, vidět slunce a odjet na stadión, to je naprosto rozdílná atmosféra. V Montrealu je zima, sníh a člověk je pak nevrlý a zuřivý.

Co nejraději mimo led děláš?

No, rád nakupuji. Nakupování je jedním z mých koníčků. Většinu času trávím s dětmi, mám tři děti, takže si to užívám. Už jsem se s nimi téměř měsíc neviděl, ale v těch následujících měsících jim to vynahradím. Pokud ale mám nějaké minuty či hodiny navíc, rád si zajdu po nákupech.

Souvislosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *