Rozhovory

Q & A s Dougem Armstrongem – část první

Rozhovor z 16. června 2007

Na otázky reportéra DallasNews.com Mikea Heiky odpovídal generální manažer Stars Doug Armstrong.

Uplynulá sezóna

Od prohrané série s Vancouverem uběhl už nějaký čas, takže můžeme provést určité bilancování. Co si o té uplynulé sezóně myslíte?

Pokud ji budu posuzovat jako celek, myslím, že to byla dobrá sezóna. Museli jsme překonat určitou nepřízeň osudu, když se nám zranil Morrow a Modano a přidalo se k nim ještě pár dalších hráčů s menšími zraněními. Museli jsme trochu změnit styl hry a myslím, že naši hráči ukázali velkou flexibilitu a chuť vyhrávat namísto toho, aby vyvěsili bílou vlajku a řekli: „Máme mnoho zraněných.“

No a playoff – byla to skvělá série. Dva naprosto vyrovnané týmy, série došla až do sedmého zápasu, který rozhodl jeden gól. Pochopitelně, že jsme byli z té prohry frustrovaní a tato frustrace jen tak lehce nezmizí. Nicméně tento rok jsme neprohráli proto, že by jsme se nesnažili. Tento rok jsme do toho dali úplně všechno.

Problémy v útoku

Celý rok jste měli problém vstřelit branku a dokonce i v playoff, když už byli všichni hráči zdraví. Proč?

Myslím, že těch příčin bylo víc. Roberto Luongo není jedním z nejlepších brankářů ligy jen tak pro nic za nic. Naše přesilovka se nikdy nedostala do tempa. Sice jsme se v playoff mohli spolehnout na víceméně sváteční střelce, nicméně naši nejlepší hráči zůstali v tomto ohledu za očekáváním.

Co s tím budete dělat?

Vylepšit tým se snažím v podstatě pořád. Nicméně, když se podíváte na náš tým, tak loni jsme učinili určité závazky a podepsali jsme hráče, kteří by se letos v létě stali volnými hráči. Pokud byste se zeptal ostatních 29 týmů, zda-li by v létě 2007 bylo jejich prioritou angažování Brendena Morrowa (podepsal šestiletou smlouvu s průměrným ročním příjmem $4.1 milionu dolarů) a Jere Lehtinena (podepsal dvouletou smlouvu s průměrným ročním příjmem 4 miliony dolarů), myslím, že všechny týmy by odpověděly kladně. Takže jsme této situaci předešli. Naší hlavní prioritou bylo udržet si naše hráče.

Pokud nyní najdeme hráče do druhé formace, a to ať už volného hráče nebo v rámci nějaké výměny, tak do toho půjdeme. Pokud ne, tak se spolehneme na hráče jako je Modano, Morrow, Lehtinen, Ribeiro a dále na Jokinena a Erikssona. Pokud by to nezvládli, potom by jsme se začali poohlížet po dalších hráčích.

Morrow a Lehtinen jsou dobří hráči, ale přece jen to nejsou střelci, kteří by za sezónu dali 40 branek. Musí se na střelbě branek podílet celé mužstvo?

Myslím, že takto to u nás bylo vždycky. Pokud máte dva hráče, kteří za sezónu dají 30 branek, pak jste s tím více než spokojen. Nicméně my potřebujeme branky i od ostatních hráčů, ostatních formací, například od Halperna, Barnese, Lundqvista nebo od Stevea Otta. A čekáme, že se přidají i mladí hráči.

Mohl by se Lundqvist dostat i výše než do třetí formace? Tuto úlohu velice dobře zvládl v Iowě, která hrála playoff AHL.

Nemyslím si, že on je tím typem hráče. Jokinen nebo Eriksson jsou pro tyto posty vhodnější. Lundqvist je spíše hráčem do třetí formace. Hraje tvrdou, houževnatou hru, umí zahrát dopředu i dozadu. Od těchto hráčů potřebujeme, aby svou produkcí přispěli svou troškou do mlýna, nicméně vidíme v něm spíše hráče checking line.

Způsoby a prostředky, jak tým vylepšit

Před sezónou 2006-07 jste provedli některá zásadní opatření. Některé změny se ukázaly jako dobré, například změněný přístup k Marty Turcovi a energičtější kádr. Poučili jste se z toho a budete letos řešit jiné situace obdobně razantně?

Náš přístup se nemění. Zvažujeme každý detail, snažíme se zlepšovat a stát se lepším týmem pro playoff. Dave Tippett řeší veškeré věci týkající se střídačky, setkání s hráči a vlastně vše, co by nás dostalo na vrchol. Scouti sledují hráče AHL a hráče NHL, kteří ještě úplně neukázali, co v nich je.

Obecně vzato, vzhledem k podepsaným smlouvám nebudeme dělat takové velké změny jako jsme udělali vloni. Nemohli jsme se shodnout na nové smlouvě s Jasonem Arnottem. Rozhodli jsme se vyplatit ze smlouvy Billa Guerina. Ušetřené peníze jsme použili na podpis několika volných hráčů. Letos jsme v jiné pozici. Naše rozhodnutí nebudou tak dramatická jako byla vloni.

Platový strop (44 milionů amerických dolarů) se zvýší až na 48 nebo 49 milionů. Využijete toto navýšení anebo zůstanete níže pod tímto stropem?

Tom Hicks je soutěživý, dá nám vše, o čem si budeme myslet, že je potřeba k tomu, aby jsme vyhráli, takže ano, využijeme toto navýšení platového stropu. Myslím, že jsme viděli, že trpělivost růže přináší. Můžete si ale taky počkat a získat lepší hodnotu na trhu volných hráčů. Vím, že to nebude znít zrovna moc sexy, ale myslím si, že zásadovost, dlouhodobé závazky a určitá věrnost se z dlouhodobého hlediska vyplácejí.

Souvislosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *