Rozhovory

Q & A s Davem Tippettem

Rozhovor z 12. března 2006

Partnerem k rozhovoru byl tentokrát reportérům DallasStars.com trenér Dallas Stars Dave Tippett. Rozhovor se uskutečnil těsně po návratu z Vancouveru, kde Stars v sobotním utkání vyhráli 1:2.

Zbývá odehrát ještě 18 zápasů, jaké jsou Vaše hlavní cíle pro zbytek základní části?

Chceme samozřejmě získat co nejvíce bodů, ale hlavní věcí, kterou se my trenéři zabýváme je, jak tento tým hraje. Při naší poslední cestě po stadionech soupeřů jsme hráli s několika těžkými soupeři a obstáli jsme. Hráli jsme tvrdě, chytře a výsledek se tak dal lehce předvídat.

Stars vyrovnali rekord NHL, když dokázali celkem devětkrát ve třetí třetině otočit vývoj zápasu a získat nakonec dva body. Naposledy se tak stalo v sobotu v zápase proti Vancouveru. Jaký na to máte recept?

Máme v kabině řadu osobností. Nikdy necítíme, že už nemáme šanci na obrat v zápase, za žádných okolností. Abychom v sobotu vyhráli, ačkoli jsme ještě ve třetí třetině prohrávali 1-0, k tomu bylo zapotřebí dát góly a naši chlapi si věřili, že vyrovnají, aby mohli později ten zápas dovést do vítězného konce. Náš kapitán za to vzal a vstřelil hned dva góly a taky si myslím, že Marty Turco hrál výborně.

Když mluvíme o Marty Turcovi, on teď odehrál několik dobrých zápasů na hřištích soupeře. Co si o jeho současné hře myslíte?

Od té doby, co se vrátil z OH, tak na něm vidím velkou porci sebedůvěry. Neodehrál za Kanadu ani jeden zápas, ale nějaký čas tam s ním strávil Andy Moog. Měl možnost vidět ten nejlepší hokej, který můžete osobně zhlédnout a někteří brankáři hráli v těch důležitých zápasech opravdu skvěle. Je dobré, že toho byl svědkem a viděl a alespoň trochu i cítil ten tlak. Vrátil se zpět s pozitivním přístupem. Chceme, aby Marty a celý tým hráli před play off dobře. Pokud se nám to podaří, tak budeme mít v play off slušnou šanci dostat se daleko. Klíčovou postavou bude Marty a je skvělé, že se mu momentálně daří. Brankáři jsou důležitou součástí hry, speciálně v play off. Když se nějakému brankáři začne v play off dařit, může dostat tým hodně daleko. Ale my potřebujeme, aby celý tým hrál dle svých možností, Martyho nevyjímaje.

Říká se, že si Jussi Jokinen dělá po celé lize jméno, po Vašem posledním tripu zejména v kanadských novinách. Jeho zařazení mezi ty, kteří od prvního dne nastupují na nájezdy se Vám hodně vyplatilo, že?

Všechny zásluhy v této věci patří Jussimu. To on způsobuje, že vypadám jako génius. Vše, co udělám já je, že napíšu jeho jméno na papírek a on jde a dá gól. Jussi je mimořádný. Je úžasné, kolik lidí se na něho ptá, když jezdíme po kluzištích soupeře nebo když si jen tak povídáme s fanoušky. Je na něm ohromný tlak pokaždé, když jede samostatný nájezd, ale on to vždy zvládne. A to je pro něj dobré. Jussi hraje s velkou dávkou sebedůvěry. Hraje tu teprve první rok, ale v tomto už je velmi vyzrálý.

Stars zakončili sérii zápasů na hřištích soupeřů s bilancí 3 výher a jedné porážky a velmi lehce to mohly být čtyři výhry. Jaké jsou Vaše dojmy ze hry Stars?

Všichni jsme věděli, že tato zápasová série bude pro nás takovým testem. Hráli jsme proti několika těžkým soupeřům, kteří se snaží získat každý bod v souboji o postupovou příčku do play off. Hráči do toho pořádně šlápli a nejen že dobře hráli, ale i velice dobře soupeřili. Když máte před sebou takový test s takovými soupeři a mužstvo v něm obstojí, je to dobré znamení.

Dallas a Vancouver se utkají ve dvou bezprostředně po sobě jdoucích zápasech. Co si o tom myslíte, když se dva týmy takto střetnou dvakrát po sobě?

Líbí se mi to. Přináší to do těchto zápasů více rivality. Oba týmy jsou ve druhém zápase pod tlakem. Je to dobře vymyšleno. Znáte svého protivníka velmi dobře, a to zaručuje dva velice pěkné zápasy.

I když Willie Mitchell odehrál za Stars jen jeden zápas, co si o jeho výkonu myslíte?

Myslím, že byl velice solidní. On hrozně dobře brání. Má zaujetí pro hru a myslím, že se bude neustále zlepšovat a zlepšovat. Willie odehrál hned první zápas proti těžkému soupeři a hrál velmi, velmi dobře. Je dobrou posilou našeho týmu.

Stars ještě čeká 10 zápasů proti týmům z Pacifické divize. Máte slušný náskok a určitě si ho chcete udržet. Jak budete k těmto zápasům přistupovat?

Budeme se snažit naše vedení v divizi ještě zvětšit. Jsou dvě věci, které zvýšení náskoku přináší; za prvé vám to zaručuje nejhůře třetí místo v konferenci pro play off a za druhé to potvrzuje skutečnost, že váš tým hraje dobře. A to je to, o čem jsme se jako tým bavili. Chceme se neustále zlepšovat, hrát dobře a ještě zvýšit ten náskok. Ještě nás čekají velké zápasy.

Souvislosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *