Aktuality

Marty Turco překonal Eda Belfoura

Marty Turco

Marty Turco si 21. prosince po zápase v San Jose připsal 28. shutout v kariéře a přeskočil tak v klubové tabulce Eda Belfoura. Nasadil tím vysokou laťku pro všechny budoucí brankáře Stars, která se ještě zřejmě navýší.

„Když dosáhnete milníku nebo nějakého rekordu, tak je to něco, na co můžete po skončení kariéry zavzpomínat.“
Marty Turco

Turco svými výkony překonal legendu Eda Belfoura. Belfour začal svou bohatou kariéru v NHL v dresu Chicaga, kde v roce 1987 podepsal jako volný agent. Belfour totiž nikdy nebyl draftován. V NHL prošel za 18. sezón celkem pěti kluby (Blackhawks, Sharks, Stars, Maple Leafs a Panthers, za které hraje v současnosti)

Bylo to právě v dresu Dallasu, ve kterém odehrál pět sezón. Před výměnou do Nashvillu se ještě dva roky pravidelně vídal s dřívější brankářskou dvojkou Turcem. Ten se po celou dobu od zkušenějšího parťáka učil a po jeho odchodu se také zaslouženě stal brankářskou jedničkou.

Ed Belfour v Dallasu odchytal 307 zápasů, s bilancí 160 vítězství, 44 remíz, 95 porážek a brankovým průměrem 2,19. Vychytal 27 čistých kont. V play off nastoupil ke 73 zápasům, z nich 44 vyhrál a zbylých 29 prohrál. V roce 1999 vychytal svůj první a jediný Stanley Cup.

Z celkového součtu zápasů, ve kterých dostal Turco před Belfourem přednost (57), si připsal pět čistých kont a držel si velice slušný průměr inkasovaných branek na zápas (v průměru 2,00).

Turco narozdíl od Belfoura ještě klubový dres neměnil. Vedení si jej v roce 1994 vybralo jako 5. volbu draftu (124. celkově), avšak debut v NHL si prožil až o šest let později.

V sezóně 2002/03, první po odchodu Belfoura, vytvořil osobní rekord v průměrném počtu obdržených branek na zápas – 1,76.

I ve svých jednatřiceti letech má před sebou velkou budoucnost, dalším krůčkem k hokejové nesmrtelnosti budiž jeho nový klubový rekord. Ovšem stále má co vylepšovat. Hlavním problémem jsou jeho výkony v play-off, které se s výsledky ze základní části vůbec nedají srovnávat. Zapracovat by měl i na řešení situací jeden na jednoho, či se vyvarovat občasným fatálním chybám v rozehrávce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *