Hlavní zprávyZápasové reportáže

Lehtonen dovedl Stars k první výhře nad Ducks

Přesně po pěti letech a třistašedesáti dnech se play off vrátilo do American Airlines Center, kde v noci z pondělí na úterý přivítali Dallas Stars ve třetím utkání série Anaheim Ducks. Domácí hokejisté využili toho, že je vyprodaná aréna hnala za vítězstvím a Stars nakonec vstřelili v každé ze třetin jednu branku. Naopak Lehtonen udržel čisté konto a Dallas tak ve třetím utkání zvítězil 3:0.485987091_slide

Hokejisté Dallasu se chtěli před svými diváky vrátit do série, a tak do utkání vstoupili velice aktivně, ale první větší příležitost měli Ducks, když Koivu dostal přihrávku k pravé tyči, kde se mu povedlo vymíchat Lehtonena, ale jeho zakončení skončilo na boční brankové konstrukci. Na další šanci se čekalo až do poslední minuty první části, která měla nakonec přívlastek obrovská, protože střelu Beachemina v přesilové hře vyrazil Lehtonen před sebe na Silfvelberga, kterého však následně také dokázal domácí brankář vychytat.

A tak přišel zákonitý trest na druhé straně, když se Ja. Benn vrátil z trestné lavice a Stars se hnali do rychlého protiútoku, kde Daley přistrčil kotouč z levé strany na Horcoffa, jehož střelu vyrazil Andersen na pravou část obranného pásma, kde se ke kotouči dostal domácí kapitán Jamie Benn, který se svou pohotovou střelou poslal Dallas do vedení.

Ihned na začátku druhé třetiny přilehnul Garbutt pravou nohu Robidase, a bývalý obránce Dallasu si tak obnovil svou zlomeninu, a sezóna pro něj skončila. Následně se ve své další přesilové hře dostali do výborné pozice Ducks. Getzlaf našel pěkným pasem u pravé tyče Koiva, kterého však parádním zákrokem vychytal Lehtonen. Následně se sám na Andersena hnal Seguin, ale domácí útočník byl při svém zakončení faulován.

V závěru druhé třetiny hrál Anaheim opět přesilovou hru, ve které našel Perry svým pasem mezi kruhy najíždějícího Selänneho, 485996689_slidejenž však se svou střelou nepřekonal domácího brankáře. Po skončení přesilové hry hostí zavezl Seguin puk do útočného pásma Stars, kde jej za sebou přenechal Valeriji Ničuškinovi, který se se svou následnou střelou trefil přesně mezi betony Andersena. Pro Ničuškina to byla jeho premiérová trefa ve vyřazovacích bojích.

Ve třetí třetině bylo domácím ještě líp. Nejdříve velkou příležitost neproměnil Ničuškin, jenž se svým zakončením trefil Andersena, ale o pár minut později našel Roussel mezi kruhy Garbutta, jehož střelu vyrazil Andersen před sebe přímo na Eakina, který se pokusil objet hostujícího brankáře, ale domácí hráč trefil přesně jeho beton, od kterého se kotouč odrazil zpět na Ryana Garbutta, jenž už poslal puk do brány Anaheimu.

Stars nakonec zbytek třetí třetiny už pohodlně ubránili a svěřenci Lindyho Ruffa si připsali své první vítězství v této sérii. Kari Lehtonen zastavil všech 37 pokusů Ducks, a připsal si tak svou první výhru v play off, kterou ještě korunoval shutoutem.

Stastitiky utkání

Dallas Stars – Anaheim Ducks 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Ja. Benn (Horcoff, Daley), 38. Ničuškin (Seguin, Sceviour), 48. Garbutt (Eakin, Roussel).
Rozhodčí: Meier, Sutherland – Brisebois, Murphy.
Vyloučení: 8:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 19 120. Střely na branku: 22:37. Zblokované střely: 19:16. Hity: 34:30. Vhazování: 44:27.

Stav série: 1:2 pro Anaheim Ducks.

Hvězdy utkání:

1. Kari Lehtonen (DAL) – 37 zásahů, 0 gólů, 100 %

2. Jamie Benn (DAL) – 1+0, +1, 3 střely, čas na ledě 18:28 

3. Trevor Daley (DAL) – 0+1, +2, 1 střela, čas na ledě 26:13  

Sestavy

Dallas Stars

Lehtonen (Thomas) – Goligoski, Daley, Nemeth, Jo. Benn, Connauton, Gončar – Ja. Benn, Seguin, Chiasson – Roussel, Eakin, Garbutt – Horcoff, Fiddler, Sceviour – Whitney, Mueller, Ničuškin.

Anaheim Ducks

Andersen (Hiller) – Lindholm, Beauchemin, Fowler, Lovejoy, Allen, Robidas – Smith-Pelly, Getzlaf, Perry – Silfvelberg, Koivu, Cogliano – Maroon, Perreault, Selänne – Winnik, Bonino, Palmieri.