Hlavní zprávyRozhovory

Je to úžasný pocit vstřelit svou první branku v Madison Square Garden, zářil po utkání Jacob Peterson

Hned v úvodu sezóny musí Rick Bowness počítat zraněné, když na startu vypadli ze sestavy mladý Jason Robertson a veterán Blake Comeau. Jedno místo zaplnil fantom konferečního finále s Coloradem Joel Kiviranta a druhé místo připadlo švédskému mladíčkovi Jacobu Petersonovi, který oslnil trenérský štáb na přípravném kempu a díky tomu si i vysloužil svůj první start v NHL.

A jak si vedl? Parádně. Na konci první třetiny to byl právě on, kdo si sebral puk ve středním pásmu po špatné rozehrávce domácího obránce Nemetha, poté obešel dalšího švédského zadáka ve službách Rangers Lundkvista, zamířil si to k bráně, kde ještě mohl nahrát Hintzovi, avšak 22-letý švédský útočník nakonec vzal vše na sebe a bekhendem poslal puk za Šesťorkina. Vstřelit svou první branku ve svém prvním zápase se jen tak nikomu nepovede a obzvlášť pokud je to uvnitř jedné z nejznámějších hokejových arén.

„Už od malička jsem o Madison Square Garden slýchával. Samozřejmě, že je to skvělý pocit vstřelit svou první branku v této aréně.“ pověděl švédský útočník. Hráč, kterého si Stars vybrali až v 5. kole ze 132. pozice, tak může navázat na své předchůdce, kteří též šli na řadu až v pátém kole a nyní jsou v kádru Dallasu velmi důležitými prvky. Nicméně bez jakéhokoliv sebevědomí a umění by to nešlo. Po úspěšném ročníku v dresu Färjestadu, kde v 46 zápasech zaznamenal 14 branek a 19 asistencí, jej čekal přípravný kemp v Dallasu a zde během několika týdnů trenéry ohromil natolik, že jej vsadili do sestavy místo zraněných stálic.

„Sebevědomí je důležité. Především poté pro můj styl hry je nutné mít velkou míru sebevědomí a myslím si, že během přípravného kempu jsem si jej zde hodně vybudoval. Hodně mi to pomohlo, protože jsem to potřeboval, abych trenéry zaujal. Myslím si však, že je to prostě přirozené. Už od malička jsem byl hodně sebevědomý. Cítím to, když jsem na ledě, kde spoléhám především na sebe a na své hokejové dovednosti. Vždy jsem to tak dělal a budu v tom i nadále pokračovat.“ dodal ještě Jacob Peterson.

Trenér Bowness mladého švéda umístil na Robertsonovo místo do druhé formace vedle Hintze. Dohromady na ledě strávil 16 minut a 35 vteřin. Vstřelil úvodní branku utkání a vlastně i Dallasu v celé sezóně. Jeho míru sebevědomí skvěle konstatoval i fakt, že Peterson šel na led, jako první v prodloužení, což se jen tak nevidí, aby hráč ve svém debutovém zápase hned byl na ledě od prvních vteřin nastaveného času.

„Hrál, jako velmi zkušený hráč. Jsem rád, že takto do naší sestavy zapadl.“ vyjádřil se na jeho adresu Joe Pavelski. „Vůbec jsem se o něj nebál. Myslím, že jste mohli vidět naši důvěru k němu hned od úvodního střídání, když hrál s námi ve formaci a vše nakonec vyvrcholilo tím, že jej Bones poslal, jako prvního do prodloužení. Zasloužil si to.“

A co ještě na jeho adresu řekl trenér Rick Bownes? „Proti Rangers hrál tak, jako celý přípravný kemp. S pukem působil velmi chytře, sebevědomě a cílevědomě. Velmi se mi jeho hra líbila. Udělal na nás velký dojem už na přípravném kempu. Je to velmi dobrý hráč. Má ohromné sebevědomí. Když máte velké hokejové IQ, tak prostě víte, jak hrát, jak udělat správnou věc ve správný moment.“ řekl trenér Rick Bowness.