AktualityHlavní zprávyRozhovory

Začal jsem pracovat na nových věcech, jenž mi nyní hodně pomáhají, těší Kariho Lehtonena

Brankář Dallasu Stars Kari Lehtonen si, po několika neúspěšných taženích, konečné v play off užívá příchuť nějakého úspěchu.

„Jsem stále stejný chlapík, ale konečně jsem mohl být součástí týmu, jenž vyhrál sérii v play off, a to je pro mě velmi důležité,“ řekl Lehtonen. „Je to velmi dobrá zkušenost a je dobré, že jí konečně mám.“

nhl_u_lehtonen11_1296x729

Lehtonen vstupoval do letošního play off s velmi špatnými čísly. V play off odehrál pouze osm utkání, ze kterých vyhrál pouhopouhá dvě střetnutí. Navíc jeho brankový průměr byl 3,88 branek na zápas, a tomu odpovídala i nízká úspěšnost 87,4%. V roce 2007 byl v play off součástí Atlanty Trashers, kterou však velmi rychle vyprovodili New York Rangers. V této sérii odchytal jen dva zápasy a oba prohrál. O sedm let později nakoukl do play off s Dallasem, jenže série proti Ducks nakonec dopadla nepříznivě 2:4.

Tento rok však je Lehtonen na opačné straně, když Stars v prvním kole překonali nevyzpitatelnou Minnesotu Wild. V sérii vyhrál tři ze čtyř utkání, měl průměr 2,27 branky na zápas a 91,1 % úspěšnost zákroků. Pro Stars vyhrál zápasy 1.,2. a 6.. Antti Niemi, jenž vyhrál 4. utkání, měl v sérii vyrovnanou bilanci jedné výhry a jedné prohry s úspěšností 87,7%.

„Musíte si uvědomit, že pro Lehtonena je to jeho první vyhraná série v play off, což jej může jen posunout dále.“ pověděl na adresu finského brankáře trenér Lindy Ruff.

Lehtonen tak jen v play off navázal na své výkony z konce základní části. „Myslím si, že poslední dva a půl měsíce se mé výkony zlepšují, a to mi dodává sebevědomí do dalších zápasů. Poté, když máte dostatek sebevědomí a především dobré výsledky, tak mi to jen říká, že jsem na dobré cestě a musím v tom pokračovat dále.“ řekl strážce brány Dallasu.

Během celé sezóny si Lehtonen vybíral své lepší a také i horší okamžiky. Avšak ke konci sezóny se jeho výkonnost stupňovala. Základní část ukončil s bilancí šesti výher a jediné porážky, ve kterých obdržel průměrně 2,01 branky na zápas a úspěšnost zákroků měl 92,4 %.

„Začal jsem s trenérem brankářů pracovat na nějakých nových věcech. Všechno do sebe nyní západá, a to je parádní pocit.“

Nyní se poprvé ve své kariéře podívá do druhého kola play off. Stars v něm narazí na neoblíbené St. Louis Blues. Lehtonen se však proti St. Louis může pyšnit dobrými čísly, když nastoupil do dvou zápasů. Připsal si v nich jednu výhru a jednu porážku v prodloužení, avšak jeho průměr činil 0,99 branky na zápas a úspěšnost dosáhla 95,5%.

„Každý zápas je novou bitvou, takže vy se jen na něj musíte dobře připravit, a být tak připraven na nový zápas a novou výzvu“ dodal na závěr Kari Lehtonen.

Doufejme tedy, že si Kari udrží svá skvělá čísla proti Blues, a dovede tak Stars i do finále konference.