AktualityHlavní zprávyPreview

Ruff vs. Hitchcock, repríza slavného finále je zpět

V pátek večer odstartuje už druhé kolo play off a Dallas Stars v něm vyzvou St. Louis Blues. Oba týmy se na své postupy do druhého kola nadřely. Jak jsme mohli sledovat, tak Dallas uspěl v šestizápasové bitvě proti Minnesotě Wild a jeho nový protivník ze St. Louis bojoval s obhájci Stanley cupu Chicagem Blackhawks dokonce sedm zápasů, když před svými diváky nakonec Blues dokázali Hawks porazit.

Pojďme si nyní porovnat obě mužstva. St. Louis bylo v základní části jedním z nejméně oblíbených soupeřů Dallasu, protože vy460862048_slidehrálo hned čtyři z pěti střetnutí, avšak všechny zápasy byli velmi těsné, protože hned tři výhry si Bluesmani připsali až v prodloužení tří proti třem, což v play off samozřejmě nebude. Jinak se v normální hrací době obě mužstva trefila desetkrát, a tak se dá očekávat velmi vyrovnaná bitva.

„Bude to velmi těžká zkouška. V sezóně jsme s nimi odehráli několik těsných zápasů a očekávám, že i celá série bude hodně těsná,“ pověděl kapitán Jamie Benn.“ Vypadá to tak, že nyní předvádějí svou nejlepší hru, takže to bude velmi zajímavá podívaná.“

Dallas se musí především připravit na velmi silovou hru St. Louis, protože nikdo v prvním kole nerozdal tolik hitů, jako právě Blues.“Jsou hodně silovým mužstvem. Budem se především snažit hrát hodně tělem, precizně bránit, snažit se hodně napadat, a tím se tak dostávat do útoku.“ očekává nadcházejícího soupeře obránce Alex Goligoski.

Útok

V sérii bude zřejmě nejvíce na očích duel mezi kapitánem Dallasu Jamiem Bennem, jenž byl po základní části 3. v kanadském bodování, a ruským snajprem Vladimirem Tarasenkem, který byl hned za ním. Dallas bude zřejmě nadále postrádat Tylera Seguina, se kterým to zatím nevypadá nějak lépe.

Avšak i bez Seguina byl Dallas v prvním kole schopen generovat mnoho šancí. Velkými tahouny se především ukázali právě Jamie Benn a Jason Spezza, když oba v sérii vstřelili čtyři branky. Patrick Sharp si poté připsal tři přesné zásahy a celkově 17 hráčům Stars se podařilo vstřelit alespoň jednu branku.

„Myslím si, že především šířka našeho kádru nám v těžkých chvílích hodně pomohla. Především nám to pomohlo skončit na prvním místě Západní konference a poté i při postupu přes první kolo a věřím, že nám to bude přinášet ovoce i nadále. Celý rok jsme využívali všechny čtyři útoky, všechny obránce a střídali oba brankáře, takže v našem úsilí byli zahrnuti úplně všichni hráči.“ pověděl Jason Spezza.

Blues celý rok zápasili se zraněními, avšak před vyřazovací části se všichni hráči dali dohromady. Devět různých hráčů vstřelilo branku proti Chicagu. Nejlepším střelcem je samozřejmě Vladimir Tarasenko se čtyřmi zásahy za nímž je se třemi trefami Jaden Schwartz.

„Když je zdraví Tarasenko, Fabbri a Schwartz, tak Blues dokážou předvádět i velmi dobrý ofenzivní hokej. Už nejsou tak velcí a silní, jako bývali před několika sezónami. Během těchto sezón totiž do svých řad přidali i trochu ofenzivnějších hráčů, a to jim nyní hodně pomáhá“ řekl na adresu Blues Goligoski.

Obrana

Stars odehráli celou sérii proti Minnesotě se sedmi obránci, když pouze v jednom ze zápasů nastoupil místo Russella Jordie Benn, jinak se ostatní zápasy odehráli ve stabilních dvojících, které vždy byli složeny z praváka a leváka.

„Myslím si, že naše rozehrávka byla dobrá. Výhodou toho, že máme páry složené z hráčů, jen hrají každý na jinou stranu, je to, že můžeme přihrávat puk do útoku po obou křídlech, dále nahrávat křižné přihrávky a nebo jen někoho najít uprostřed, protože máte puk na své silnější straně.“ těší tato kombinace beků trenéra Ruffa.

„Minnesota měla pár velkých hráčů, ale nebyly to ty typy, jenž vás nahánějí za každé situace a vždy vás chtějí trefit. Tohle bude trochu jiná série. Už to bude mnohem více vypadat, jako boj o vyřazení. Jasně s Wild to tak už možná také vypadalo, ale proti St. Louis to bude mnohem náročnější.“ pověděl před startem série John Klingberg.

St. Louis se ve svých defenzivních řadách může opřít především o stabilní čtveřici Alex Pietrangelo, Jay Bouwmeester, Kevin Shattenkirk a Colton Parayko. Dále Carl Gunnarson odehrál šest ze sedmi zápasů, Joe Edmundson pět a a Roberto Bertuzzo tři střetnutí.

Největším tahounem je však Alex Pietrangelo, jenž je pro Blues klíčovým obráncem. Proti Chicagu odehrál vždy více než 30 minut za zápas a dohromady si v sedmi zápasech připsal šest bodů, za jednu branku a pět asistencí.

„Odehrál ty nejtěžší minuty proti nejlepším hráčům soupeře. Je jedním z těch, jenž může ubránit i dva útoky, a proto jsme jej také co nejvíce vytěžovali. Rádi bychom však do hry dostali více našich hráčů, a Alexovi tak trochu jeho vytížení snížili.“ řekl na adresu Pietrangela trenér Blues Ken Hitchcock.

Brankáři

Dallas pokračoval ve svém trendu ze základní části a i v play off zatím využil oba své brankáře. Lehtonen odchytal čtyři z šesti zápasů, když tři z nich vyhrál, měl průměr 2,27 branky na zápas a úspěšnost 91,1%. Antti Niemi nastoupil do dvou zápasů, když vyhrál čtvrté utkání série a za tyto dva zápasy má průměr 3,36 branky na zápas a úspěšnost 87%. Pro Lehtonena to byla jeho první vítězná série v play off.

„Je to pro mě velmi důležité, že jsem konečně byl u vyhrané série a jsem jen rád, že tuto zkušenost mám. Myslím si, že poslední dva a půl měsíce se mé výkony zlepšují, a to mi dodává sebevědomí do dalších zápasů. Poté, když máte dostatek sebevědomí a především dobré výsledky, tak mi to jen říká, že jsem na dobré cestě a musím v tom pokračovat dále.“ řekl Kari Lehtonen.

Brian Elliott odehrál v základní části 38 zápasů a jeho kolega Jake Allen 44, protože oba nějakou část sezóny strávili na marodce. V play off však dostal přednost Brian Elliott, jenž odehrál všech sedm zápasů a měl v nich průměr 2,4 branky na zápas a úspěšnost 92,9%.

„Máme velmi dobré dva brankáře, jenž by oba mohli plnit roli prvního brankáře. Je tak dobře, že se zrovna pozicí v brankovišti nijak zatěžovat nemusíme. Elliott dostal přednost v play off, protože měl velmi dobrý konec sezóny a Allena ještě tížilo zranění. Brian se toho však parádně zhostil a kdyby se něco stalo, tak se klidně můžeme obrátit na Jakea. Bez nich bychom určitě už měli po sezóně, protože nás celý rok drželi nahoře.“ nešetřil chválou Hitchcock.

Trenéři

Lindy Ruff a Ken Hitchcock se proti sobě postaví už ve třetí sérii play off. Tu první, pro nás zřejmě nejslavnější, vyhrál v roce 1999 Hitchcock, jenž stál na střídačce Dallasu Stars a ve finále zdolal Buffalo Sabres, které vedl právě Lindy Ruff. Ruff však svému sokovi porážku oplatil o sedm let později, když stále na lavičce Buffala porazil ve finále Východní konference Philadelphii Flyers, kterou v té době trénoval právě Hitchcock.

Stav série mezi trenéry je tedy vyrovnaný. Faktem je, že Hitchock je na čtvrté pozici co se týče výher v NHL, ale na páté pozici je hned právě Ruff. Oba trenéři spolu stáli na jedné lavičce jen ve dvou případech. V rocích 2010 a 2014 totiž trénovali kanadský výběr na olympíjských hrách a díky těmto štacím se stali velmi dobrými přáteli. To však nyní musí jít na dva týdny stranou.

„Budu se mu to snažit udělat co nejvíce těžké, tak jako on se to bude snažit stížit mě. Oba chápeme své trenérské styly, a to v co věřím já a on jsme společně dokázali dát dohromady právě na Olympiádě. Postavit se Kenovi je výzva. Je to dobrý trenér. Budou rozhodovat mále detaily.“ řekl Lindy Ruff.

„Lindy pro mě bude vždy tím trenérem, který bude ochotnější více riskovat. Když sem trénoval proti jeho Buffalo, tak na nich bylo vidět, že se nebojí riskovat. Byl to vždy velmi hybridní tým. Poté se však naučíte, jak vše vybalancovat, a proto také uspěl s Dallasem, který nyní dokáže hrát hodně vyrovnaně. Myslím si, že jsme navzájem jeden od druhého hodně naučili. Měli jsme totiž hodně debat a dialogů, které jsme podstupovali ve stresujících situacích. “ pověděl Ken Hitchock.

Série mezi Dallasem Stars a St. Louis Blues tedy vypukne už v noci z pátka na sobotu, kdy Stars v American Airlanes Center poprvé přivítají svého soupeře. Doufejme tedy, že Ruff nakloní pomyslnou sérii mezi trenéry na svou stranu, a posune tak své Stars do finále Západní konference.