Aktuality

Dallas draftoval pět hráčů

Stars na letošním vstupním draftu, konaném 19. a 20. června v kanadské Ottawě, draftovali celkem pět hráčů. Dallas do výběru zasáhl až na druhý den, v němž se vybíralo z druhého až sedmého kola. Možnost volby v prvním kole totiž, společně s možností výběru ze čtvrtého kola, Hvězdy neměly.

Jejich výběr v prvním kole byl předmětem výměny s Los Angeles Kings z roku 2007, po které do Dallasu přišel obránce Mattias Norström. Čtvrtou volbu vyměnili do Tampy v roce 2006, opačným směrem tehdy putoval bek Darryl Sydor.

Ovšem i přes tento handicap se Hvězdám na draftu podařilo získat jednoho z nejlepších gólmanů, kteří byli k mání. Jedná se o osmnáctiletého Tylera Beskorowanyho. Mimo něj pak texaský tým draftoval ještě dva útočníky – Scotta Winklera a Matta Tassoneho – a dva obránce – Philipa Larsena a Mikea Bergina.

Tyler Beskorowany

Nováček roku a také nejužitečnější hráč svého týmu, tím vším se za uplynulý ročník strávený v kanadsko-americké OHL může pyšnit mladičký gólman Tyler Beskorowany. Celkově 59. volba na letošním draftu si letos v dresu týmu Owen Sound Attack připsala 90% úspěšnost zákroků s průměrem 4,04 obdržených branek na zápas.

Zvýšenou pozornost si tento mohutný brankář (193 cm, 92 kg) zaslouží také i díky faktu, že jej Dallasu pomohl vybrat ředitel skautingu Tim Bernhardt, tedy muž, jenž se výraznou měrou podepsal na vybrání takových brankářských kvalit, jakými se později stali Marty Turco, Mike Smith či Dan Ellis.

„V každém z našich letošních výběrů jsme vybírali z pozic, které takřka uzavíraly každé kolo, takže jsme hledali hráče, kteří by byli nejlepší v kole nadcházejícím. Mysleli jsme si to i o Beskorowanym, který se měl dostat na řadu až ve třetím kole. A tak jsme jej mohli buď vybrat ve druhém kole, anebo risknout jeho ztrátu s tím, že bychom jej chtěli vybrali až ze třetího kola.“
ředitel sekce amatérského skautingu Stars Tim Bernhardt

18letý Kanaďan se i přes své velké fyzické dispozice dokáže v bráně dobře hýbat. Chytá stejným stylem, tzv. “motýlkem”, jako např. gólmani Henrik Lundqvist, Roberto Luongo, či během své hráčské kariéry Patrick Roy. Dále oplývá excelentními reflexy a hbitou lapačkou. Ještě však potřebuje zapracovat na kontrole puku.

Scott Winkler

Norský centr Scott Winkler byl draftován z 89. pozice. Druhá volba Stars uplynulou sezónu strávila v týmu Russell Stover (U. S. Midget League), kde za 70 odehraných zápasů nasbírala celkem 40 branek a 52 asistencí.

Se svými 188 cm a 88 kg dokáže dobře a rychle bruslit. Umí tvrdě vystřelit a na útočníka zodpovědně brání.

Philip Larsen

Dalším a zároveň posledním evropským hráčem, kterého letos Stars draftovali, je osmnáctiletý Dán Philip Larsen. Obránce, kterého ředitel dallaského skautingu v Evropě Kari Takko přirovnává ke Stephanovi Robidasovi, letos strávil část sezóny ve švédské Frölundě, kde za 16 zápasů nezískal jediný bod, a část v druholigovém Boråsu, kde odehrál 24 utkání.

Ofenzivně laděný bek byl vybrán z pátého kola jako 149. v pořadí a je excelentním bruslařem. Dobře vede puk, umí skvěle přihrát a rozhodovat se i ve vypjatých situacích s chladnou hlavou. Může řídit přesilovku svého celku, oplývá vynikající střelou z první. Zapracovat by měl ještě na obranné hře a na hře do těla, s níž má coby 180 cm vysoký a 84 kg vážící hráč jisté problémy.

Matt Tassone

Kanadský střední útočník Matt Tassone je tvrďákem s dobrými bruslařskými schopnostmi. Vybrán byl ze 176. pozice. Nebojí se odhodit rukavice a rozdat si to se soupeřem na pěsti. Vytknout by se mu dalo to, že ne vždy během hry naplno využívá svých 183 cm a 91 kg živé váhy.

Ve Switft Current (WHL) letos za 60 utkání nasbíral 36 bodů za 19 branek a 17 asistencí. V play-off se svým týmem zasáhl do 12 utkání, vstřelil celkem 3 branky a na 5 přihrál.

Mike Bergin

Posledním draftovaným je kanadský bek Mike Bergin, kterého si Stars vybrali v 7. kole z celkově 209. pozice. Uplynulý ročník 2007/08 odehrál jako kapitán týmu Smith Falls (CJHL). Nastoupil zde ke 45 utkáním, v nichž nasbíral dohromady 41 kanadských bodů (14+27).

Je solidním obráncem, který dokáže i zaútočit. Dobře bruslí a střílí, daří se mu na přesilovkách. Je velice pracovitý a oplývá některými vůdcovskými schopnostmi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *