Aktuality

Edmonton poražen pošesté v řadě

Dallas – Edmonton 5:2 (1:0, 2:0, 2:2)

Staří známí z farmy – Krys Barch a Zack Stortini po šarvátce
Staří známí z farmy – Krys Barch a Zack Stortini po šarvátce
(Autor – Getty Images/Ronald Martinez)

Od té doby, co se Stars přemístili z Minnesoty do Dallasu, má s nimi Edmonton jen samé starosti. V úvodu letošní sezóny se už zdálo, že Oilers pomalu najdou na Dallas recept. V prvním vzájemném utkání prohráli až v prodloužení, v tom druhém na samostatné nájezdy. Po novém roce se ale vzájemné zápasy vrátily do starých kolejí, v Edmontonu Dallas vyhrál 4:1 a tentokráte si Dallas doma poradil s Edmontonem lehce 5:2.

Eriksson skóruje

1. Třetina

Stars vstoupili do utkání aktivně a od prvních minut zaměstnávali Garona v brance Edmontonu. Protiútoky hostí sice nebyly tak časté, o to však byly nebezpečnější. Ještě za stavu 0:0 se ale Turco vytáhl při šanci Ethana Moreaua, který byl před ním zcela osamocen.

V 7. minutě si to mezi sebou rozdali staří známí, Krys Barch a Zach Stortini. Před časem totiž spolu působili ve farmářském týmu Dallasu, Iowě Stars.

Dallas byl za svou už zmíněnou aktivitu odměněn v 17. minutě. Mathieu Roy se zapomněl v souboji u levého mantinelu, díky čemuž zůstal v předbrankovém prostoru Loui Eriksson zcela neobsazen. Od pravého mantinelu jej pěknou přihrávkou mezi třemi hráči Oilers našel Jussi Jokinen a Erikssonovi stačilo pouze přesně nastavit hůl – 1:0.

Lehtinen a Morrow skórují

2. Třetina

První vážnější příležitost ke skórování měli ve druhé třetině opět domácí, ale Brenden Morrow z uctivé vzdálenosti rozezvučil pouze tyč Garonovy branky.

Poté měl Dallas výhodu přesilové hry pěti proti třem, ale nedokázal ji využít. Deset vteřin po jejím uplynutí ale předvedli Stars pěknou kombinační akci. Od pravého mantinelu přihrával na levou stanu Jokinen, Morrow našel před brankou volného Lehtinena a jeho teč napnula Garonovu síť podruhé – 2:0.

„Jere plní spoustu úkolů, které nejsou na první pohled viditelné. V době jeho absence jsme postrádali ty nenápadné drobnosti, kterými pomáhá ostatním hráčům. Nyní jsme rádi, že je zpět, na jeho výkonech jsme závislí.“
kapitán Dallasu Brenden Morrow

Za dvoubrankového vedení měl možnost vrátit Edmonton do hry ve stoprocentní šanci Pisani, ale Turco byl opět proti a možná také díky tomuto zásahu následoval další gólový trest.

Ve vlastním oslabení když byl na trestné lavici Antti Miettinen, se na výlet vydal Brenden Morrow. Puk mu pěkně přisunul bojovník Steve Ott a Morrowovi stál v cestě pouze Jarret Stoll. Morrow se ho snažil obejít a od Stollovy brusle se k němu puk šťastně odrazil nazpět, Morrow pak lehce obelstil Garona a bylo to 3:0.

Edmonton snižuje

3. Třetina

Dallas se v závěrečné části už nikam nehnal a hlídal si dostatečný náskok, který se mu podařilo ještě navýšit. V přesilové hře totiž kuriózně skóroval Jere Lehtinen. Za vlastní brankou rozehrával v pravém rohu nikým neatakován Matt Green, nastřelil ale pouze Lehtinena, jenž si puk zpracoval a mezi betony Rolosona pohodlně zasunul kotouč do branky.

„Až příliš často jsme dnes vysedávali na trestné lavici. V úvodu jsme měli několik přesilovek, ale ty jsme nedokázali využít. Speciální týmy dnes zápas zřejmě rozhodly.“
kapitán Edmontonu Ethan Moreau

Za rozhodnutého stavu se hostím podařilo dvakrát skórovat. Nejprve se prosadil v přesilové hře Dustin Penner. Mattias Norström podklouzl a Penner byl před Turcem zcela sám – 4:1.

V 15. minutě si vybral slabší chvilku jinak bezchybný Marty Turco. Oilers založili ve vlastním rychlou akci, Sam Gagner posunul puk na levé křídlo, kde si Curtis Glencross najel s pukem na holi do pásma a z ostrého vystřelil. Turco si levým betonem srazil kotouč do branky sám – 4:2.

Již pouze dvoubranková ztráta dodala Edmontonu dostatek odvahy k tomu, aby se pokusili o hru bez brankáře. Z nadměrného optimizmu je ale vyléčil Mike Modano, když důrazným napadáním ve středním pásmu získal puk a pohodlně jej poslal do opuštěné klece – 5:2.

Dallas vyhrál desátý z posledních dvanácti zápasů a upevnil si vedení v Pacifické divizi.

„Minulý zápas proti Calgary se nám příliš nepovedl, a tak jsme dnes chtěli předvést lepší výkon, což se nám podařilo.“
útočník Dallasu Jere Lehtinen

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Modano – Lehtinen

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *