Aktuality

Hvězdy rozhodly během sedmi minut, Eriksson dvakrát skóroval

St. Louis – Dallas 1:3 (1:0, 0:0, 0:3)


Muž zápasu, švédský útočník Loui Eriksson právě s obráncem Trevorem Daleym oslavuje jednu ze svých branek
(Autor – AP Photo/Jeff Roberson)

Pouhých pár hodin uběhlo od uzavření letošního přestupového okna co Stars nastoupili do utkání v St. Louis, ve kterém navzdory ztrátě tří vyměněných hráčů a absenci tří zraněných obránců dokázali dokráčet až k vítězství. Po druhé třetině hosté sice prohrávali rozdílem 1:0, avšak tři přesné zásahy z rozmezí 43. a 50. minuty poslaly Blues do kolen a Hvězdy tak nakonec vyhrály 1:3.

Keith Tkachuk posílá Blues do vedení

1. Třetina

Ztráta gólmana Mikea Smitha a dvou útočníků Jussiho Jokinena a Jeffa Halperna, kteří v rámci výměny odcházejí do Tampy Bay, si pro tento zápas vyžádala změnu pouze ve složení třetího útoku, kde byl za Jokinena na místo centra umístěn čerstvě uzdravený Stu Barnes (oko).

Trenér Stars Dave Tippett ovšem musel nečekaně poskládat i nové složení obranných dvojic, které se kvůli zranění Niskanenova chodidla a Grossmanova obličeje prakticky rozpadly. Vhod přišlo uzdravení dlouho chybějícího beka Philippea Bouchera (rameno), takže se nakonec pro rezervu do Iowy muselo sahat jen v případě obránce Dana Jancevskiho a gólmana Tobiase Stephana.

Výkon hostí v prvních dvou třetinách utkání příliš energický nebyl, za což mohl možná výše zmíněný velký počet změn v sestavě. St. Louis, oslabené o vyměněné obránce Bryce Salvadora a Christiana Backmana, letargie Hvězd brzy po úvodním vhazování využilo a hned při první přesilové hře vsítilo úvodní branku zápasu.

Postaral se o ni veterán Keith Tkachuk, jenž si tak zároveň připsal 20. gól letošní sezóny. Na začátku 1. minuty se po Erikssonově sekání dostali domácí do početní převahy 5 na 4, jíž po minutě a čtvrt naplno využili. Eric Brewer zachytil špatnou rozehrávku Martyho Turca u pravého mantinelu a vzápětí puk poslal neobsazenému Tkachukovi. Ten z velmi ostrého úhlu vypálil a i přes ideálně postaveného gólmana hostí si jeho projektil našel cestu za brankovou čáru – 1:0.

Turco však své zaváhání později napravil, když likvidoval nebezpečnou střelu Yana Šťastného.

Marty Turco čelí hromadě střel

2. Třetina

Perfektním výkonem ve druhé třetině se však za svůj hloupě inkasovaný gól všem svým fanouškům více než omluvil, za svá záda totiž nepropustil žádnou ze 17 střel.

V úvodu prostředního dějství to ale vypadalo, že se podobná situace z první dvacetiminutovky bude opakovat. Turco špatně rozehrál, kotouče se záhy chopil soupeř, nicméně tentokrát to již naštěstí pro Stars dopadlo dobře. Paradoxně se však jednalo o daleko větší hrozbu, než jak tomu bylo při prvním gólu – gólman dallaských se totiž málem nestačil vrátit do odkryté brány a šanci Paula Kariyi zpoza klece likvidoval hbitým přistrčením vlastní hole.

A zatímco pak svatyni Hvězd z Texasu domácí zasypávali jednou střelou za druhou, hosté se logicky do zakončení příliš často nedostávali. Přesto se mezi pouhými 6 projektily našly dvě rány, jež mohly dopadnout gólově. Jednalo se o střelu Kryse Barche z mezikruží, po níž se mohl do zakončení před odkrytou Legaceho bránou dostat Winchester. Ten však byl úspěšně blokován jedním z branících hráčů St. Louis. Druhý výraznější pokus si připsal Steve Ott, ztroskotal však na připraveném Manny Legacem.

„Po dvou třetinách, kdy jsme byli dole, jsme je nechali vystřelit spousty střel (v součtu dvou třetin se jednalo o poměr 26:14 ve prospěch domácích pozn. red.). Na počet gólových příležitostí to však bylo vyrovnané.“
trenér Stars Dave Tippett

Stars v krátkém časovém rozmezí rozhodují

3. Třetina

Jak se předchozí dvě dějství Hvězdám nepovedly, tak právě ve třetím konečně našly sebe sama a třemi rychlými gól otočily skóre zápasu ve svůj prospěch.

Nejprve se ve 3. minutě gólovou souhrou prezentovala první útočná linie ve složení Morrow – Ribeiro – Eriksson. Na konci kombinace v útočném pásmu Stars byl posledně jmenovaný Loui Eriksson, jenž po perfektním pasu Mikea Ribeira ihned vystřelil na bránu Mannyho Legaceho. Brankář domácích se proniknutí puku za svá záda snažil zabránit v protipohybu, leč marně – 1:1.

„Bavili jsme se o naší nepovedené hře z předchozích dvou třetin, museli jsme se zvednout. Hrát jednodušeji, dostat se do jejich třetiny a snažit se poslat kotouč do brány.“
nejproduktivnější Švéd v týmu Stars Loui Eriksson

Druhý, vítězný gól, vstřelili hosté v přesilové hře 5 na 4 (hákování Ručinského) z 6. minuty. Jednalo se o teprve druhou power play týmu Hvězd v zápase a využít ji dokázali až v samotném závěru, sedm vteřin před návratem vyloučeného hráče Blues na led. Mike Ribeiro si u modré čáry narazil se svým jmenovcem Modanem, načež se efektně prosmýkl přes dva bránící hráče St. Louis a z levého rohu poslal přesný kotouč na rozjetého Jere Lehtinena. Zkušený Fin se z první nemýlil a svižnou ranou vymetl všechny pavučiny z pravého horního rohu Legaceho brány – 1:2.

Smrtelnou sedmiminutovku uzavřel svým druhým gólem v utkání Loui Eriksson, jenž se tak trefil již popáté za poslední tři utkání. Úžasnou formu potvrdil dlouhým sólem přes celé kluziště, na jehož konci byla rychlá střela zápěstím a otáčející se Manny Legace – 1:3.

Nutno říct, že to mladému Švédovi dosti ulehčil zkušený Ketih Tkachuk. Ten se chvíli před gólem srazil s drzým Ottem, po čemž odjel střídat. A to i přesto, že po cestě těsně od sebe viděl, jak si to Eriksson sám bruslí na zteč brány Blues. Kdyby se připojil do bránění, a nenechal to jen na dvou obráncích svého týmu, možná by se s týmem ještě dokázal gólově chytit a dovést utkání do prodloužení…

Poznámky

  • Návrat Philippea Bouchera po 38 zápasové absenci v číslech: na ledě strávil celkem 18 minut a 47 vteřin, rozdal tři bodyčeky a zablokoval dvě střely.
  • Nové posily z Tampy Brad Richards a Johan Holmqvist do zápasu nezasáhly. K týmu by se měly připojit ve středu. (Stars hrají další zápas ve čtvrtek, 28. února proti Chicagu)
  • Dallas Stars vyhráli již 11. zápas v měsíci únoru a dorovnali tak klubový rekord v počtu výher v jednom měsíci.
  • Nejproduktivnější hráč Stars Mike Ribeiro si dnes připsal 46. a 47. asistenci v sezóně. Překonal tak čtyři roky starý rekord, jenž činil 45 přihrávek na gól za sezónu (2003/04 v dresu rodného Montrealu).

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Modano – Lehtinen

Obranné dvojice

Fistric – Jancevski

Brankáři

Turco, Stephan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *