AktualityHlavní zprávy

Kapitán Brenden Morrow vyměněn do Pittsburghu

V neděli večer probleskla zámořskými médii novinka, jenž zvěstovala pro fanoušky Dallasu velkou změnu. Kapitán týmu Dallas Stars Brenden Morrow byl vedením klubu vyměněn do Pittsburghu. Společně s ním putuje do Pensylvánie volba ve třetím kole letošního draftu. Opačným směrem míří mladý obránce Joe Morrow a volba v pátém kole stejného draftu.

Brenden Morrow #45Již delší čas totiž probleskovaly tu a tam zvěsti o tom, že generální manažer Joe Nieuwendyk Morrowovi novou smlouvu nenabídne. Podobně se Nieuwendyk v minulosti zachoval už několikrát. V Dallasu takhle skončil Marty Turco nebo Mike Modano. Před několika týdny odmítl jednat o nové smlouvě Michael Ryder a tak balil kufry směr Montreal. Opačným směrem putoval Erik Cole, jenž je podobným typem hráče jako Brenden, a tak byl nyní na řadě Morrow.

Ve hře bylo několik klubů. Například Boston nabízel ruského útočníka a volbu v draftu. Stars ale vybrali Penguins. U Tučňáků bude mít možnost sejít se s bývalým spoluhráčem Jamesem Nealem i s nejlepšími útočníky v soutěži Crosbym a Malkinem, bude mít šanci vyhrát Stanley Cup. Klub se pohybuje na pozicích zajišťujících účast v play off a je opravdu silný.

Brenden Morrow

Brenden Morrow byl draftován Dallasem v roce 1997 v prvním kole jako 25. hráč v celkovém pořadí. Do NHL naskočil v sezóně 1999/2000, kdy Stars obhajovali Stanley Cup a dostali se až do finále proti New Jersey. Od té doby už nikdy neměl Morrow tak blízko k vytouženému poháru.

V průběhu let se postupně propracoval do elitních formací Dallasu. Byl členem elitní MAG line (Morrow – Arnott – Guerin) nebo později BAM line (Barnes – Arnott – Morrow). Rád bude určitě vzpomínat i na kreativního Mika Ribeira, jenž ho zásoboval přesnými přihrávkami nebo na ikonu Stars Mika Modana.

Právě po něm převzal v roce 2006 kapitánské céčko. Morrow byl dobrým kapitánem. Přestože nikdy nebyl excelentním bruslařem a vytříbeným technikem, do hry dával celé své srdce. Tvrdě pracoval, srážel se se soupeři, otravoval v předbrankovém prostoru, dával góly. Často hrával s takovým zraněním, které by jiné hráče vyřadilo na mnoho dní. Nebyl typickým vokálním lídrem, šel příkladem svým vlastním přístupem. Zřejmě nejlepší sezónu zaznamenal v ročníku 2007/2008, kdy v 82 zápasech získal 72 bodů (32+42). V play off si pak v 18 zápasech připsal 15 bodů (9+6).

Jeho výkonnost ale v posledních letech uvadala. Nová pravidla preferující hbité bruslaře mu zrovna nevyhovovala, Morrow je zvyklý hrát hokej postaru. Přibývalo zbytečných faulů a následných vyloučení. Kupila se zranění. Fanoušci často volali po jeho výměně. Nyní jsou dny Brendena Morrowa u Stars sečteny.

Brenden odehrál za Dallas Stars celkem 835 zápasů s bilancí 243 gólů a 285 asistencí. V play off odehrál 78 zápasů v nichž získal 42 bodů (17+25).

Joe Morrow

Obránce Joe Morrow byl draftován ve stejném ročníku vstupního draftu jako Jamie Oleksiak. Stars o něj prý měli zájem, ale Pens jim ho vyfoukli. Podle zvědů Joe výborně bruslí, vyniká na obou stranách kluziště. Disponuje dobrou rozehrávkou a výbornou střelou, kterou používá zejména při přesilovce. V budoucnosti by se měl zařadit mezi top 4 obránce.

Souvislosti

Napsali jsme u nás

Radek Štolpa

Radek Štolpa má zkušenosti s výrobou, montáží, údržbou, opravami Eurooken. Nyní montuje v Českých Budějovicích a okolí obložkové zárubně a interiérové dveře.