AktualityHlavní zprávy

Mark Fistric byl vyměněn do Edmontonu

Obránce Mark Fistric byl dnes vedením Dallas Stars vyměněn do Edmontonu. Protihodnotou je volba Edmonton Oilers ve třetím kole draftu roku 2013.

Mark FistricFistric by se po sezóně stal volným hráčem bez omezení a mohl by odejít bez náhrady. Stars s ním totiž ve svých plánech do budoucna nepočítají.

„Jak všichni víte, tohle nikdy nebývá lehké rozhodování. Při pohledu na naši defenzivní sestavu mám ale dobrý pocit. Vidím ty dva (Brenden Dillon, Jordie Benn) jak si počínají tady v přípravném kempu, je zde navíc Oleksiak a Nemeth na farmě. Tohle hrálo svou roli.

Dillon a Benn hrávají 22 – 24 minut za zápas, jsou ve formě a připraveni naskočit. Stále analyzujete kdy jsou vaši nadějní hráči v systému připraveni hrát za první tým a já myslím, že tohle je ta správná chvíle, protože liga měla přestávku a oni hráli. Další faktorem je Aaron Rome, kterého teď máme v týmu a který hraje podobně drzým způsobem jako Fistric.“ řekl Joe Nieuwendyk

Marc Fistric byl Dallasem draftován v roce 2004 v prvním kole jako 28. hráč v pořadí a od té doby nikde jinde v NHL nehrál. Do prvního týmu se dostal v sezóně 2007/08. Jeho první zápas byl proti Montrealu Canadiens.

Od té chvíle odehrál v NHL 257 zápasů v nichž získal 23 bodů (3+20). V loňské sezóně nastoupil Fistric k 60 zápasům s bilancí 0+2. Připsal si 235 hitů, zblokoval 105 střel a byl jedním ze 17 obránců, kteří dokázali v sezóně 2011/12 vyhrát buly. V létě podepsal se Stars jednoletou smlouvu, kterou už dodrží v Edmontonu. Dallas prý při výměně vyšel hráči vstříc, protože Fistric právě z Edmontonu pochází.

Mark Fistric dobře bruslí, dobře brání, blokuje střely a jeho největší předností je hra do těla. Fistricovy tvrdé hity jsou pověstné, nebojí se sundat rukavice. Jeho slabinou je rozehrávka a kvalita v útočné fázi. Tyhle faktory zřejmě rozhodly o jeho výměně.

Fanoušci si určitě vzpomenou na jeho rvačku s Ericem Nystromem, při níž mu sundal helmu a praštil ho s ní po hlavě. Vedení NHL ho za to potrestalo třízápasovým zákazem činnosti. Loni se dokonce s Nystromem sešli v Dallasu, když Stars z Calgary právě Nystroma získali.

Rvačka Mark Fistric – Eric Nystrom

Zdroje

Radek Štolpa

Radek Štolpa má zkušenosti s výrobou, montáží, údržbou, opravami Eurooken. Nyní montuje v Českých Budějovicích a okolí obložkové zárubně a interiérové dveře.