AktualityHlavní zprávyRozhovory

Rozhovory po pátém utkání

Ještě vám zde přinášíme několik ohlasů po pátém utkání na ledě St. Louis. K zápasu se vyjádřil obránce Ben Lovejoy, brankář Ben Bishop a útočník Jason Spezza.

BEN LOVEJOY

Proč si myslíš, že jste tak úspěšní ve venkovních utkáních?
Abych byl upřímný, tak se vůbec nesoustředíme na to, kde hrajeme. Je samozřejmě velmi dobré, když hrajeme v Dallasu, protože naši fanoušci jsou skvělí, ale když jste na ledě tak nad diváky příliš nepřemýšlíte. Je tedy jedno zda hrajeme doma či venku, hlavně musíme hrát svou hru.

Co bylo rozhodujícím faktorem pátého zápasu?
Myslím si, že jsme spoustu věcí udělali dobře, ale především jsme hráli hodně chytře. Když se vrátíme k posledním utkání, které jsme s nimi prohráli, tak jsme v něm sice bojovali, ale kotouč jsme neposílali do prostorů, kde jsme poté mohli využít naší sílu. V tomto zápase, když jsme měli příležitost, tak jsme předvedli několik dobrých akcí. Máme v týmu spoustu šikovných útočníků, kteří když mají čas a prostor, tak dokážou rotovat s pukem a vytvářet si následně brankové šance. Nicméně, když tam ten prostor nebyl, tak jsme kotouče posílali za jejich velké obránce a následně o ně bojovali kolem mantinelů.

Vaše hra v oslabení je skoro perfektní. Jaké tkví tajemství ve vašem úspěchu při oslabení?
Žádné není. Oslabení je o třech věcech. Za prvé potřebujete kvalitního brankáře, což máme. Ben je úžasný, měl by za své výkony dostat Vezinovu trofej nebo klidně i Hartovu, protože je opravdu famózní. Za druhé potřebujete chytré hráče, kteří budou ve správný moment na správném místě, jenž budou navíc i dodržovat daný styl při bránění. A za třetí musíte mít v týmu hráče dostatečně tvrdé, kteří budou blokovat střely, když už dojde k jejich příležitostem. Což se nám i hodně daří blokovat, někdy máme i trochu štěstí a především se nám daří držet puk co nejdále od brány.

V zápase s tebou v obranné dvojici nastoupil Dillon Heatherington, pro kterého to byl první zápas v play off. Co jsi mu před zápasem poradil?
Byl skvělý. Já jsem to vlastně teď musel udělat v obou zápasech, že jsem dával rady hráčům, které čekalo první play off utkání, protože v minulém utkání se mnou nastoupil Joel Hanley. Oba se toho zhostili parádně. Je to pro ně hodně těžké, protože už jsou vlastně na dovolené, protože jejich sezóna skončila, a tak nyní jen chodí ráno trénovat, potom si jdou zahrát golf nebo něco podobného a najednou musí jít znova hrát a ještě do takového utkání. Každopádně oba to zvládli skvěle. Jen jsem jim řekl, že je to jen další zápas. Je to něco co dělají celý život, takže ať nad tím nijak nepřemýšlejí, vůbec nevnímají obecenstvo. Nemusíte mi za každou cenu přihrávat, ale pokud budu volný, tak mi to klidně nahrejte. Hrajte jednoduše a především dostávat puk z naší třetiny. Oba tohle vše zvládli skvěle a dobře do naší hry zapadli.

Vyhráli jste nyní dva zápasy v řadě, míříte domů, kde to vše můžete ukončit. Je zde ten nějaké momentum, díky kterému se můžete cítit líp?
Vůbec. Tohle není věc, na kterou se dá v play off spoléhat. Můžete se nyní cítil lépe, jenže o dva dny později vás tohle může stát hodně. Už se nám něco takového stalo, že jsme se po výhře cítili hodně dobře a mysleli jsme si, jak to bude příště jednoduché, jenže jsme pak narazili. Musíme tedy tuto výhru rychle zapomenout. Bojovali jsme hodně a hráli velmi chytře. Co jsem zatím tady, tak jsme se už po některých výhrách moc uspokojovali, ale nyní si to již nemůžeme dovolit.

BEN BISHOP

V první třetině jsi musel pokrýt několik nebezpečných střel, pomohlo ti to hodně s tvým sebevědomím?
Ano, určitě to pomůže, když se do zápasu dostanete několika těžkými zákroky. Nicméně kluci přede mnou předvedli skvělou práci, když zblokovali mnoho jejich nebezpečných střel, čímž mi ušetřili nějakou práci. Hráli jsme v obranném pásmu hodně dobře.

Co nyní čekáš od dalšího zápasu?
Musíme si před ním pořádně odpočinout a především se na něj připravit. Budeme totiž muset předvést náš nejlepší výkon, protože to samé udělají oni, jelikož bojují o přežití, takže do toho dají nyní všechno. My musíme pokračovat v naší hře a nenechat se nijak ovlivnit.

JASON SPEZZA

Jak je důležité, že se vám podařilo vybojovat dnešní výhru?
Je to skvělé. Věděli jsme, že to bude hodně těžký zápas, že na nás Blues vletí. Nicméně jsme předvedli velmi dobrý výkon a podařilo se nám zde urvat třetí výhru v sérii.

Jak bys popsal intenzitu tohoto utkání?
Bojují proti sobě dva hodně podobné týmy, a tak každé utkání zatím bylo hodně intenzivní. Můžete to vidět, že zápas od zápasu je to více vyhrocené, ale tak to k tomu v tomhle období patří. Je to něco co musíte očekávat od těchto zápasů a myslím si, že to zatím zvládáme hodně dobře.

Blues do šestého utkání už půjdou pod velkým tlakem. Co musíte udělat pro to, aby se vám podařilo zastavit vše co na vás připraví?
Musíme si především pořádně odpočinout a poté se na ten zápas připravit. Bude to teď hodně rychlé, protože to je odpolední zápas, ale bude to před našimi fanoušky a já věřím, že se nám zde povede sérii ukončit.

Co bys řekl k výkonu Bena Bishopa?
Není jen tak nadarmo jedním z nejlepších brankářů v NHL. Hodně mu věříme, protože nás velmi drží. Ikdyž se mu něco nepovede, tak stejně víme, že tam pro nás stále je a vždy nás v klíčových momentech podrží a že do něj svou důvěru vkládáme právoplatně.

Myslíš, že jste si nyní vytvořili nějaké to momentum, které by vám mohlo v následném utkání pomoct?
Možné to sice je, že by nám to třeba do startu v dalším utkání mohlo pomoct, ale já si myslím, že to tak není, protože do každého zápasu musíte jít s čistou hlavou. Co bylo bylo a další zápas znova začíná od nuly, takže se na to musíme pořádně připravit a jít do dalšího zápasu zase s velkou bojovností.

I v sérii s Nashvillem se zdálo, že jakmile je série delší, tak vy jste lepší a lepší, myslíš, že je to podobné i v této sérii?
S delší sérii cítíte, že utkání jsou více a více důležitější a my v nich děláme správná rozhodnutí. Nemůžete očekávat, že série bude krátká. Věděli jsme to, že už i s Nashvillem to bude na více zápasů, a to samé platí i v této sérii proti Blues.