Hlavní zprávyZápasové reportáže

Nováčci pozvedli výkon Stars, Jágr pak rozhodl nájezdy

Po dvoudenní pauze nastoupili Stars proti Phoenixu se dvěma změnami v sestavě. Na farmu byl odeslán Reilly Smith a z ní naopak přišli Atoinne Roussel a Jamie Oleksiak. Ten byl zrovna v den zápasu vyhlášen nejlepším nováčkem měsíce ledna v AHL. Změny v sestavě Dallasu pomohly. Trefil se nováček Roussel, první gól zaznamenal i obránce Dillon. Coyotes dokázali srovnat, když se činila česká dvojice Hanzal, Vrbata. I po gólu Rydera Hanzal srovnal a tak rozhodl až v nájezdech Jaromír Jágr.

Kari Lehtonen chytá blafák BoedkeraI. Třetina

Stars nezačali nijak excelentně a chvíli trvalo, než se na ledě srovnali. Obránci si při rozehrávce počínali malinko pečlivěji a když jim v ní pomohl i šťastný odraz od rozhodčího, bylo z toho vedení 1:0. To se puk dostal k najíždějícímu Antoine Rousellovi, jenž si sebevědomě přehodil puk z forehandu na backhand a poslal ho k tyči. První start v NHL a hned gól.

„Myslím že to bylo třetí střídání, byl jsem nadšený. Vždycky jsem snil, že dám gól při prvním střídání v NHL a povedlo se mi to při třetím. Myslím, že to není špatné. Spíše je to prostě perfektní.“ řekl Antoine Roussel

Jen o malou chvíli později předvedla dobré střídání třetí formace. Vincour vyhrál dva nenápadné, ale důležité souboji směrem dozadu, následovalo dobré napadání. Puku se na modré čáře zmocnil Brenden Dillon a jeho třela mířila přesně do horního rohu – 2:0. Dobrou clonu Smithovi připravil Tomáš Vincour a Derek Morris.

„Dostal se ke mě puk a před brankou clonilo několik hráčů, tak jsem to zkusil vypálit a naštěstí to tam spadlo.“ řekl Brenden Dillon, jenž si v zápase připsal hattrick Gordie Howa

Dvobrankový náskok do konce třetiny nevydržel. První lajna opět potvrdila, že se hledá. Nejprve rozhodčí několikrát vyhodili od vhazování Benna a když už projednou vykázali Vrbatu, stejně ho prohrál. Aby měl Benn start do sezóny ještě složitější, srazil si nohou Vrbatovo nahození od modré čáry do vlastní branky – 2:1.

II. Třetina

Stars vstupovali do druhé třetiny ve vlastním oslabení, když seděl na trestné lavici Jordie Benn. V samém závěru přesilovky přišla střela a Hanzalova dorážka. Puk přeskočil Karimu beton, škrtl o lapačku, tyčku a doskotačil za brankovou čáru – 2:2. Dvougólový náskok byl ten tam.

Do vedení poslal Dallas Michael Ryder přesnou střelou, schovanou za nohy obránce. K ní se dostal po výborné práci jeho kolegů z útoku – Eakina a Whitneyho. Mike Smith viděl puk na poslední chvíli a nestačil zareagovat – 3:2. Přesilovku si zahráli i Stars a konečně vypadala trochu k světu. Její režii si vzali na starost veteráni Jágr a Whitney. Zavezení kotouče mělo konečně trochu úroveň, Jágr vymyslel dvě přihrávky do mezikruží na Erikssona, ale ten neposedný puk minul.

I Jágr si vysloužil dvě minuty, naštěstí Dallas oslabení přestál. A když už se zdálo, že domácí půjdou do kabin s jednogólovým náskokem, skóroval potřetí v zápase Martin Hanzal. I on schoval přesnou a pohotovou střelu za obránce Robidase a Kari nestačil zareagovat – 3:3.

III. Třetina

Třetí část už přinesla trochu koukatelnější hokej než v prvních dvou třetinách a zejména v než v předchozích zápasech. Už se na to dalo zkrátka i dívat. Stars chtěli utkání ukončit v normální hrací době. Phoenix je konkurent v boji o play off a každý bod pro soupeře se počítá. Jenže první útok si ne a ne sednout, v závěru sice našel Jágr Erikssona před volnou brankou, jenže skákavý kotouč zase Louimu hůl přeskočil.

Prodloužení

V prodloužení už Stars na nic nedbali a útočili ze všech sil. Zajímavě sestavené útočné dvojice Ryder – Whitney i Járg – Benn tvořily převahu, šance, jen ne góly.

Penalty

První nájezd Boedkera skončil Karimu v lapačce, forehandová klička Loui Erikssona skončila na tyči. Druhou sérii načal Vrbata a backhandový blafák pověsil pod víko. Ray Whitney se střelou čekal, mířil, až poslal puk Smithovi do lapačky. Ve třetí sérii si Vermette na Lehtonena nepřišel a tak Jamie Benn musel dát, jinak byl konec. Jamiemu se to podařilo, byť trochu se štěstím.

Čtvrtou sérii načal Ekman – Larsson , jenže Kari spolehlivě uchránil svoji branku. Na druhé straně se rozjel Jaromír Jágr, jeho střela škrtla Smithovi o levou ruku a přes beton propadla do branky – rozhodnuto 4:3.

„Jsou to dva důležité body, potřebujeme se pohnout kupředu. Stále máme spoustu míst v naší hře, které potřebujeme vyčistit od chyb, ale tohle je ta cesta kterou by sme měli jít.“ řekl trenér Glen Gulutzan

Poznámky

  • Philip Larsen, Aaron Rome a Tom Wandell byli zdraví a nenastoupili.
  • Derek Roy zameškal pro zranění třísel čtvrté utkání v řadě.
  • Brenden Dillon si připsal Gordie Howe hattrick – gól + asistence + rvačka. Naposledy se to povedlo Brendenu Morrowovi 23. ledna 2006 proti Phoenixu.
  • Jamie Oleksiak debutoval v NHL. Připsal si jeden hit, jednu střelu a jednu zblokovanou střelu. Icetime 15:32.
  • Antoine Roussel také debutoval – 1+0, icetime 7:18. Naposledy vstřelil gól v prvním zápase Raymond Sawada 19. února 2009.
  • Návštěva: 18 101 diváků.

Sestava

Eriksson – Benn – Jágr
Whitney – Eakin – Ryder
Nystrom – Fiddler – Vincour
Morrow – Garbutt – Roussel

Dillon – Robidas
Goligoski – Daley
Oleksiak – Jo. Benn

Lehtonen (Bachman)

Video

Zdroje

Radek Štolpa

Radek Štolpa má zkušenosti s výrobou, montáží, údržbou, opravami Eurooken. Nyní montuje v Českých Budějovicích a okolí obložkové zárubně a interiérové dveře.