Aktuality

Daley rozhodl strhující zápas s Detroitem

Dallas – Detroit 5:4 pp (1:3, 2:0, 1:1, 1:0)

Obrovská radost Trevora Daleyho, Stars poráží Detroit
Obrovská radost Trevora Daleyho, Stars poráží Detroit
(Autor – AP Photo/Matt Slocum)

V posledních několika zápasech hráči Dallasu poctivě stříleli na soupeřovu branku, přesto to ne vždy přineslo očekávaný efekt. Tak dlouho se ale chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. No a ono se utrhlo zrovna v zápase s Detroitem.

Stars vyslali v zápase jen těžko uvěřitelných 75 střel. 14 střel minulo branku, 12 zablokovali bránící hráči Detroitu a 49 střel směřovalo na branku. 44 jich pochytal opět výborný Osgood. Pět puků skončilo v brance, což stačilo na výhru v prodloužení v poměru 5:4. Více střel (50 střel) vyslali Stars na soupeřova brankáře naposledy 8. února 1997 v zápase proti Phoenixu, který také vyhráli 5:4 v prodloužení.

Začátek byl ale podobný poslednímu vzájemnému zápasu, který mají fandové Dallasu ještě v čerstvé paměti. Před několika dny totiž Rudá Křídla deklasovala Stars na domácím ledě v poměru 6:2 a navíc před zraky celého hokejového národa na obrazovkách televize Nova Sport.

V 11. minutě totiž Rafaskiho střela od modré čáry skončila v brance. Nebyla to střela bůhví jaká, byla bez přípravy, podobná spíše nahození. Před Turcem ale ve správnou chvíli projel Thomas Holmström, a Marty uviděl puk až v síti – 0:1.

Neuběhly ani dvě minuty a náskok hostí byl dvoubrankový. Stars ztratili v útočném pásmu kotouč, do své moci jej vzal Pavel Dacjuk a v akci dvou proti dvěma uháněl do pásma Dallasu. Na modré čáře elegantně ztrapnil Sydora a s pukem na backhandové straně hole ujížděl k bráně. Všichni tři bránící hráči Stars i Turco zřejmě čekali Dacjukovu střelu. Ten ale neskrblil a nádhernou přihrávkou přihrál před prázdnou branku Holmströmovi – 0:2.

Stars dokázali odpovědět v 17. minutě. Grossmanova první střela byla hosty zblokována k Hutchinsonovi. Ten znovu poslal puk na svého partnera v obranné dvojici a druhá střela už skončila v síti – 1:2.

Závěr první části ale opět patřil hostům. Přesilovou hru po Lehtinenově podražení využil Marian Hossa dorážkou Lidströmovy střely – 1:3.

Do druhé třetiny vstoupili domácí borci o poznání lépe naladěni, což vyústilo v další gól v Osgoodově síti. Stephane Robidas posílal od pravého mantinelu nahození před branku, které prošlo Osgoodovi mezi nohama. Před brankou clonil Steve Ott s Bradem Stuartem, a Chris Osgood neviděl vůbec nic – 2:3.

Vyrovnání mohlo přijít jen o chvíli později, ale v přesilové hře Osgood zneškodnil Ribeirovu střelu do prázdné branky a ani důrazná dorážka Steve Otta puk za brankovou čáru neposlala.

Detroitu mohl vrátit dvougólové vedení Marian Hossa, ale Turco puk směřující do prázdné branky vyškrábl hokejkou doslova na poslední chvíli.

Čtyři minuty před koncem druhé třetiny zakombinovala v útočném pásmu čtvrtá formace Dallasu. Sutherby clonil v předbrankovém prostoru, Barch namazal do mezikruží, kde číhal Mark Parrish a jeho střela potřetí rozvlnila Osgoodovu síť – vyrovnáno 3:3.

Jen několik vteřin po vyrovnávací brance ztratil rovnováhu i puk při rozehrávce Mike Modano, ale Hossa úplně sám před Turcem nedal.

Další šanci domácích měla na svědomí dvojice Modano – Richards při přesilovce v závěru druhé části, ale Osgood skokem plavmo zlikvidoval i Richardsovu střelu. Brad Richards ještě dlouho nemohl pochopit, jak se Osgood tak rychle přesunul z pravé strany branky na levou. Richards totiž Modanovu prudkou příhru napříč pásmem trefil perfektně a přesto ji Osgood chytil.

V 5. minutě třetí třetiny opět předvedl Pavel Dacjuk, jak může být hokej jednoduchý a krásný zároveň. Ve vlastním pásmu se zmocnil kotouče, vyškolil dalšího beka Dallasu (tentokrát Niskanena) a pak namísto přihrávky volil střelu a dobře udělal – 3:4. Celou akci navíc provedl s elegancí sobě vlastní, tudíž by za umělecký dojem zasloužil čistou jedničku.

Góly Dallasu tento večer tak hezké nebyly, o to byly ale důležitější. V čase 57:00 vyrovnal na 4:4 neúnavný bojovník a provokatér Steve Ott. V předbrankovém prostoru jej v přesilové hře našel Mike Ribeiro – srovnáno 4:4.

V závěru normální hrací doby zavařil Dallasu Niklas Grossman, když vyhodil puk do hlediště, ale domácí s nasazením všech sil oslabení ubránili a v prodloužení sami rozhodli.

Po Richardsově přistrčení na modré čáře zavezl puk před branku Matt Niskanen. Tam už tou dobou ordinovali Trevor Daley s Erikssonem a právě obránce Daley posunul puk za brankovou čáru – rozhodnuto 5:4!

Poznámky

  • Niklas Grossman vstřelil svůj první gól v základní části v NHL, v play off už jeden gól vstřelil a bylo to také proti Detroitu
  • Steve Ott vstřelil svůj první přesilovkový gól v NHL
  • Stars hráli prodloužení posedmé z posledních dvanácti zápasů

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Ribeiro – Lehtinen
Neal – Modano – Petersen

Obranné dvojice

Grossman – Hutchinson

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *