Aktuality

Cesta za pohárem skončila v semifinále

Dallas – Detroit 1:4 (0:3, 0:1, 1:0)

Konečný stav série 2:4

Marty Turco odešel ze souboje se svým protějškem Chrisem Osgoodem jako poražený
Marty Turco odešel ze souboje se svým protějškem Chrisem Osgoodem jako poražený
(Autor – Getty Images/Ronald Martinez)

Před startem sezóny podceňovaný celek Dallas Stars zakončil ročník v šestém zápase série finále Západní konference, když rozdílem 1:4 padl detroitským Red Wings. Stars tak nedokázali navázat na dvě předešlá vítězství, kterými se dostali zpět do hry o postup poté, co v sérii prohrávali už 0:3 na zápasy.

Tři gólové zásahy Detroitu sráží domácí do kolen

1. Třetina

Detroit jednoznačný výsledek uhájil i bez svého velezkušeného obránce Chrise Cheliose, který do zápasu nenastoupil kvůli zranění nohy. V páru vedle Lebdy jej nahradil Andreas Lilja.

Pravidlem této semifinálové série bylo to, že tým, který jako první v zápase vstřelil branku, celé utkání nakonec vyhrál. A ani tento zápas nebyl výjimkou. Hosté se do vedení dostali záhy po úvodním vhazování. Ve 4. minutě se na levém křídle uvolnil Dallas Drake, přihrál prudce před bránu, kotouč ale bolestivě trefil Krise Drapera do obličeje. Detroitský veterán se však přes nepříjemnou událost přenesl a spadlý kotouč dorazil za brankovou čáru – 0:1. Zkušený centr pak ihned opustil ledovou plochu, krvavý zásah do spodní čelisti si vyžádal šití. Do utkání se však ještě během první třetiny vrátil.

„Mám tam šest stehů a tři zuby nevypadají moc dobře. Ale kdybychom teď v play-off měli dávat góly jen takovýmto způsobem, bral bych to.“
útočník Red Wings Kris Draper

Stars se o několik minut později dostali do první a zároveň taky jediné velké šance úvodního dějství. Brejk Richardse a Daleyho proti osamocenému obránci hostí však zakončil dallaský bek ranou do připraveného Chrise Osgooda. Poté byl Daley navíc i vyloučen a Red Wings tak měli příležitost zahrát si svou první přesilovku v zápase.

A tu taky hned gólově využili – na rozdíl od Stars, kteří před tím také hráli v početní převaze, ovšem ani jednou během toho nedokázali vystřelit na bránu. Ve 12. minutě se po střele Nicklase Lidströma prosadil dorážející Pavel Dacjuk – 0:2.

Rudá Křídla nakonec ještě přidala třetí branku. Po podobně nepřehledné situaci v brankovišti, jež předcházela prvnímu gólu, se v 17. minutě dostal do zakončení Dallas Drake, který sám před Turcem po střele obránce Lebdy dallaského gólmana překonal dorážkou – 0:3.

Henrik Zetterberg opět skóruje z oslabení

2. Třetina

Nadějně pro Stars začalo druhé dějství. Po přežití vlastního oslabení (vyloučení Winchestera z konce první třetiny) se sami dostali do početní převahy, když se proti pravidlům opět provinil McCarty. Jenže díky chybě kapitána Brendena Morrowa se po necelé jedné minutě dostali již do čtyřgólové ztráty.

Morrow nepřesnou příhrou namazal Henriku Zetterbergovi, jenž se ihned poté vydal na zteč, aby své sólo nakonec zakončil kličkou do forehandu – 0:4. Švédský forvard si ze série s Dallasem připsal již svou druhou branku v oslabení a celkový počet všech branek v play-off navýšil na 11.

O výsledku tak bylo v podstatě rozhodnuto. Hvězdám ke snížení gólového rozdílu nepomohly ani tři další přesilovky.

Ze šestnácti střel Dallasu se ujímá jen jediná

3. Třetina

Dallas svého soupeře ve třetí třetině mohutně přestřílel poměrem 16:7, ovšem Chris Osgood byl takřka nepřekonatelný. Jedinou střelu, kterou si nedokázal pohlídat, vyslal při přesilové hře ve 3. minutě Stephane Robidas, nejproduktivnější bek dallaských v letošním play-off.

Po přesné příhře Mikea Ribeira se texaský bek z první napřáhl k velice tvrdé střele, která dosud neprůstřelného Osgooda nekompromisně překonala – 1:4.

Další gól ve vlastní síti už však gólman hostí vynikajícím výkonem nepřipustil. Dallas i přes velký tlak a téměř tříminutovou hru bez brankáře nedokázal přidat další góly a se sezónou, jež měla dle některých prognóz pro texaský celek skončit už základní částí, se tak rozloučil poněkud nelichotivým výsledkem 1:4. Přesto však na sebe mohou být Stars pyšní – v prvních dvou kolech vyřadili dva velké favority na samotný zisk Stanley Cupu Anaheim a San Jose, ve třetím sice začali třemi prohrami, ovšem následně vlili do srdcí všech fanoušků naději na obrat, když snížili stav série na 2:3 na zápasy.

„Na náš tým jsem rozhodně hrdý. Snaha hráčů byla obrovská. Ta prohra je frustrující, je zklamáním. Ovšem můžu se s čistým svědomím na naše kluky – počínaje Brendenem Morrowem – podívat a říct, že na ledě nechali všechno.“
trenér Stars Dave Tippett

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Obranné dvojice

Brankáři

Sestava Detroitu

Útočné formace

Dacjuk – Zetterberg – Holmström
Cleary – Filppula – Samuelsson
Drake – Draper – Maltby
Hudler – Helm – McCarty

Obranné dvojice

Lidström – Rafalski
Kronwall – Stuart
Lilja – Lebda

Brankáři

Osgood, Hašek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *