Hlavní zprávy

Bena Bishopa především těší týmový úspěch, nikoliv osobní statistiky

Ben Bishop nyní hraje ve velké pohodě. V posledních devíti utkáních, ve kterých se postavil mezi tři tyče, si připsal sedm výher a dvě porážky, průměr 1,34 branky na zápas, úspěšnost 95,8%, když zastavil 276 z 288 střel.

Jeho individuální statistky navíc umocňuje i fakt, že v posledních třech zápasech obdržel pouhou jedinou branku a následně udržel hned dvě čistá konta za sebou, když si na něm vylámali zuby střelci New York Rangers a v posledním případě i Colorada Avalanche. Je to vůbec poprvé v jeho kariéře, kdy se mu podařilo vychytat dvě čistá konta v dvou utkáních za sebou.

Že se mi to podařilo poprvé? No, trvalo to pouhých dvaatřicet let,“ vtípkoval Bishop, když byl dotázán na své čistá konta. „Je to bohužel něco co se mi vždy vyhýbalo. Nicméně se tím nijak netrápím. Já chci především vyhrávat. Samozřejmě čistá konta jsou pěkná, ale výhry jsou mnohem důležitější.

A výhry přicházejí. Dallas nyní vyhrál čtyři utkání za sebou a ve třech případech to bylo s Bishopem v bráně, který v nich zastavil 88 střel z 89. „Ben pro nás v těchto utkáních udělal vše co jsme po něm žádali,“ pověděl na jeho adresu trenér Jim Montgomery.

Zastavoval puky, vyrážel kotouče do rohu kluziště, likvidoval dorážky protihráčů, pomáhal se svou hrou hokejkou a ve všech těchto atributech byl opravdu dobrý. Nesmírně důležité je i to, jak před nyní hrají hráči před ním. Je to kombinace dvou prvků. Toho, jak nyní dokážeme dobře hrát bez puku a poté i jeho velké formy a díky tomu všemu jsme obdrželi pouze jednu branku ve třech utkáních.

Nicméně i přes všechny poslední úspěchy Bishop nevidí nějakou zásadnější změnu ve své hře. „Po celou sezónu se cítím stejně. Nemyslím si, že bych nyní puky vyhledával lépe či hůře. Je k tomu však potřeba trochu štěstí. Chytáte puky, které se k vám odrážejí. Velkou mírou mi pomáhají i spoluhráči, kteří též zneškodní spoustu nebezpečných střel. Jen se prostě do toho musíte dostat. Sezóna je dlouhá a musíte prostě věřit, že když je období, kdy se vám tolik nedaří, tak poté opět příjde doba, kdy se k vám naopak puky odrážejí a pochytáte vše co můžete. Tým teď hraje hodně dobře a i oni nám dávají velkou šanci k našim úspěchům.“ pověděl Bishop.

Myslím si, že nás trenér Montgomery dobře defenzivně připravil. Už soupeřům nedovolujeme tolik přečíslení, jako předtím. Daří se nám i velmi dobře hlídat protihráče před naší bránou a už ani nedostáváme tolik branek z předbrankového prostoru. Kluci před bránou odvádějí skvělou práci a soupeři se už tolik nedostávají k dorážkám a k následným dalším šancím. Když eliminujete přečíslení a hlídáte předbrankový prostor, tak je to velmi dobrá cesta k úspěchu.“ kvituje zlepšenou defenzivní práci svých spoluhráčů.

V sezóně nastoupil Bishop do 38 zápasů, ve kterých má bilanci 22-14-2. V celkových statistikách je poté na druhé příčce ve dvou atributech, a to celkové úspěšnosti (93%) a průměru inkasovaných branek (2,13). V celé své kariéře zatím nikdy nedosáhl takové úspěšnosti krytí střel.

Vždy jde jen o výhry,“ pověděl na adresu svých čísel. „Po pravdě mě ty čísla moc nezajímají. Výhry jsou totiž mnohem důležitější. Když se totiž dostanete do play off, tak vás ta čísla už vůbec nezajímají. Tam jde opravdu už jen o ta vítězství a je jedno, jak jich dosáhnete. Věřím prostě tomu, že když vyhráváte, tak se i vaše osobní statistiky poté zlepšují.

Nicméně jeho skvěle statistiky jej znovu posunují do boje o Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL. Bishop už byl mezi nejlepšími ve dvou sezónách (2013-14, 2015-16), avšak ani v jednom z těchto ročníků nebyl vybrán.

Samozřejmě, že bych to chtěl alespoň jednou vyhrát,“ řekl Bishop. „Bylo mi ctí, že už jsem byl dvakrát nominován. Důležité je však na to nemyslet. Musíte jít zápas od zápasu. Ikdyž se blíží konec sezóny a vy víte, že za sebou máte dobrou základní část, tak nad tím začnete přemýšlet, když ještě zbývá do konce posledních pár zápasů a v těch vás to potom sužuje.

Jakmile si začnete vytvářet obrázek toho, že to vyhrajete, tak vás to pouze akorát srazí dolů a dostanete tým do problémů. Nemyslím na to. Obzvlášt na konci základní části, kde to není o vás. Já chci hlavně vyhrávat. Raději bych vyhrál Stanley cup, než jakoukoliv z těch individuálních trofejí.“ dodal na závěr brankář Dallasu Stars.