AktualityHlavní zprávy

Nové přerozdělení NHL je schváleno, Stars čekají velké změny

Od příští sezóny 2013/14 se zcela zásadně změní rozdělení týmů do jednotlivých divizí, konferencí i způsob, jakým týmy sehrají vyřazovací boje o Stanley Cup. Přerozdělení schválila jak hráčská asociace NHLPA, tak Rada guvernérů NHL. Pojďme si nyní představit, co změny budou znamenat pro Dallas Stars.

Napříště už nebude liga rozdělena na dvě konference po patnácti účastnících. Nově bude ve Východní konferenci 16 a v Západní 14 týmů. Winnipeg se stěhuje z východu na západ, kam po přesunu z Atlanty zeměpisně patří. Opačným směrem putuje Detroit a Columbus.

Nově budou také v NHL pouze čtyři divize. Dvě na východě, dvě na západě. V praxi je tedy jasné, že na východě po osmi, na západě po sedmi účastnících. Středozápadní divize, do které se Dallas přesunul bude mít následující složení:

Středozápadní divize

Chicago, Colorado, Dallas, Minnesota, Nashville, St. Louis, Winnipeg

Postup do play off

Do play off postoupí na západě nejlepší tři týmy ze Severozápadní a tři z Pacifické divize. Ty doplní další dva týmy v pořadí s nejlepším bodovým ziskem. Z toho je tedy jasné, že ve Východní konferenci bude těžší se do play off probojovat.

Formát play off

V play off budou hrát týmy v prvním kole v rámci divize, ve druhém o vítězství v divizi, ve třetím v konferenci a ve finále konference mezi sebou. Tedy opět změna.

Rozložení zápasů

Změní se i rozložení zápasů. Pět zápasů bude proti soupeřům z divize. Proti jednomu soupeři z divize to budou jen 4 zápasy. Dohromady 29 zápasů. Proti týmům z Pacifické divize to budou 3 zápasy – 21 zápasů. Celkem tedy 50 zápasů v konferenci.

Dalších 32 zápasů bude s týmy z Východní konference (1x doma, 1x venku). V celkovém součtu 82 zápasů.

Plusy a minusy

Stars byli jedním z iniciátorů změny rozdělení soutěže, takže je jasné, že pro Dallas výhody převáží nevýhody. Stars byli jedním z nejvíce cestujících týmů v celé NHL. Všude to měli daleko. Přerozdělení sice ostatní města nepřiblíží, Stars ale nebudou tak často měnit časová pásma. Přenosy budou začínat ve vhodnějších časech. Dnes začínají domácí zápasy Dallasu většinou v 19:30 místního času. Venkovní zápasy tak začínaly pozdě večer a končily až po půlnoci. Tím trpěla divácká přízeň i reklamní atraktivita pro sponzory.

Na druhou stranu Dallas získá do divize nové rivaly. Už letos byly oba domácí zápasy s Chicagem beznadějně vyprodané a v hale bylo k vidění spousta červených dresů. Častěji se Dallas utká s Minnesotou, častěji zavítá do Winnipegu, kde bývá vynikající atmosféra. Častěji se potká se zeměpisně blízkými soupeři ze St. Louis, Nashvillu, Colorada.

Minusy

  • Stars přijdou o divizní rivaly (Anaheim, San Jose, Phoenix, L.A.)
  • Stars přijdou o část zápasů s rivalem z Detroitu

Plusy

  • Stars budou méně cestovat
  • Stars budou méně měnit časová pásma – zápasy budou začínat v lepších vysílacích časech (větší zájem diváků, sponzorů)
  • Stars získají nové rivaly
  • Diváci v jedné sezóně uvidí v domácí hale všechny týmy z NHL
  • Západní konference bude mít pouze 14 týmů

Souvislosti

Grafika

přerozdělení NHL

 

 

 

Radek Štolpa

Radek Štolpa má zkušenosti s výrobou, montáží, údržbou, opravami Eurooken. Nyní montuje v Českých Budějovicích a okolí obložkové zárubně a interiérové dveře.