Aktuality

Ulf Dahlén u Stars končí, vrací se do Švédska

Po třech letech strávených v organizaci Stars se bývalý hokejový reprezentant Švédska Ulf Dahlénvrací zpět do rodné země, kde bude jako hlavní kouč trénovat prvoligový celek Frölunda Indians, s nímž podepsal tříletou smlouvu.

Někdejší křídelní útočník Dallas Stars a Minnesota North Stars tak učinil podle dřívějších očekávání. Na konci loňského roku mu byla vedením Stars nabídnuta nová prodlužující smlouva, tu však tehdejší asistent hlavního trenéra týmu Davea Tippetta odmítl s tím, že se rozhodne až na konci sezóny.

„Mohl jsem si ze švédských nabídek vybrat a zvolil jsem Frölundu.“
nový trenér Frölundy Ulf Dahlén

Švédský celek za poslední dvě sezóny vystřídal na hlavním trenérském postu celkem tři jména. Cílem bylo navázat na úspěchy z roku 2005, kdy klub získal dosud poslední titul mistra švédské Elitserien. K tomu Frölundě mimo jiné pomohli také Loui Eriksson a Joel Lundqvist, kteří v současnosti hrají za Dallas.

Ulf Dahlén se po skončení hráčské kariéry stal asistentem hlavního trenéra švédské hokejové reprezentace. Zde vydržel dva roky, poté se v roce 2005 připojil k organizaci Stars, pro níž pracoval jako evropský scout. Před začátkem ročníku 2006/07 se pak nakonec dostal i zpět do zámoří, to když byl jmenován asistentem hlavního trenéra Davea Tippetta.

Během své hráčské kariéry nastoupil do celkem 966 utkání NHL, z nichž největší počet odehrál za týmy Minnesota North Stars a Dallas Stars (369). Se zámořskou kariérou však začal u Rangers, kteří jej v roce 1985 draftovali z prvního kola (7. celkově). Během 14 sezón si připsal dohromady 655 kanadských bodů (301+354).

Coby reprezentant Švédska vybojoval se svým týmem v roce 1998 na světovém šampionátu ve Švýcarsku zlaté medaile, ovšem na samotný triumf ve finále Stanley Cupu nedosáhl nikdy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *