Aktuality

Brendan Morrison do Dallasu!

Přestože Stars neuskutečnili v poslední den přestupového období žádnou výměnu, přece jen jednoho hráče získali. Je jím centr Anaheimu Ducks Brendan Morrison. Hvězdy si jej zdarma stáhly z listiny volných hráčů, tedy z tzv. “waiver listu”.

„Brendan Morrison je tvořivý veterán, který na cestě našeho týmu do playoff přináší velké množství zkušeností a charakteru. Je velice soutěživý, jsme rádi, že se stal součástí našeho týmu.“
generální manažer Stars Les Jackson

Ducks Morrisona podepsali v létě jako volného hráče, smlouva zněla na jeden rok a 2,75 milionu dolarů. Nyní však potřebovali ulevit napjatému rozpočtu, proto jej v úterý umístili na waiver list. Dallas nezaváhal a projevil o něj zájem. Vzhledem k tomu, že žádný jiný tým umístěný v tabulce až za Stars o něj neprojevil zájem, stal se Morrison hráčem Dallasu. Do platového stropu Stars se započítá přibližně částka 650 000 dolarů, stejnou částku Anaheim ušetří na jeho platu.

Zajímavostí je, že generální manažer Stars Les Jackson se Morrisona pokoušel už několik dní získat v rámci výměny s Anaheimem, ale kluby se nemohly na žádné výměně dohodnout. Nakonec za něj tedy Dallas nemusel dát Anaheimu vůbec nic.

„Les Jackson mi řekl, že o mě s Anaheimem jednal už nějakou dobu. K výměně nedošlo a jak mi řekli, byli rádi, že si mě mohou vzít z waiver listu.“
centr Stars Brendan Morrison

Po zranění Toby Petersena a hlavně Brada Richardse se na soupisce Stars objevilo několik děr, které bylo třeba zacelit. Nejdříve přišel Steve Bégin a nyní tedy Brendan Morrison. Morrison, stejně jako Bégin, jsou univerzální útočníci, kteří mohou nastupovat na kterémkoli postu v útoku.

„To je součást tohoto byznysu a v době platového stropu se tyto věci stávají. Člověk však musí být upřímný a musí se umět podívat do zrcadla. Tato sezóna nebyla dosud taková, jak bych si sám přál. V létě jsem prodělal operaci kolenních vazů, takže rychlost mi v první polovině sezóny chyběla. V té druhé jsem se už cítil lépe, nicméně to mi zase ubyl čas na ledě.“
centr Stars Brendan Morrison

Rodák z kanadského Pitt Meadows dosud v NHL odehrál 736 zápasů, vstřelil 169 branek a přidal 327 asistencí. Letos za Anaheim nasbíral celkem 22 bodů (10+12) v 62 zápasech. Nejlepší roky pak prožil ve Vancouveru coby centr formace Näslund-Morrison-Bertuzzi.

33letý Brendan Morrison, který bude v Dallasu oblékat dres s číslem 11, se k týmu připojí ve čtvrtek ráno. To mají Stars na programu ranní rozbruslení před zápasem s Kings. Proti Kings by měl již být v základní sestavě.

„Mám pocit, že pořád mohu být hráčem do druhé formace, který bude dělat i body. Tomu věřím. Jde jen o to jít na led a dokázat to, že tuto roli pořád ještě zvládnu.“
centr Stars Brendan Morrison

V Anaheimu nosil číslo 7, to je však v Dallasu vyřazeno – Neal Broten, ani jeho předešlá 9 není v Dallasu volná, proto sáhl po 11. Naposledy nosil číslo 11 Jeff Halpern, před ním třeba Blake Sloan, Brian Lawton či Ulf Dahlén.

Přednosti a nedostatky

Jeho předností je především kreativita s pukem, má skvělé čtení hry a poměrně dobře bruslí. Na přesilové hře může hrát na postu obránce, stejně tak může hrát na bočním mantinelu. Je pracovitý a umí i bránit. Je to týmový hráč, který do každého týmu rychle zapadne. K jeho nedostatkům patří momentálně nepříliš velká rychlost (díky operaci vazů), podprůměrná úspěšnost na vhazování a hra do těla. Jeho problémem je také to, že má dlouhá období, kdy neboduje.

Zajímavosti

180 cm vysoký a 82 kg vážící Brendan Morrison má ke Stars hned několik vazeb. Zná se s Marty Turcem. Společně hráli za tým michiganské univerzity. V roce 1996/1997 Morrison získal the Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče hrajícího v univerzitním týmu USA. Zajímavostí je, že velké množství hráčů, kteří toto ocenění v minulosti získali, pak zamířilo právě do týmu Hvězd, například Brendan Morrison, Junior Lessard, Marty Sertich, Scott Pellerin, Tony Hrkac či Neal Broten.

Další vazbou se Stars je Morrisonův vztah s komentátorem Stars Darylem Reaughem. Bývalý gólman Oilers Daryl Reaugh je totiž jeho švagr. Ze začátku by měl Morrison u Reaugha dokonce i bydlet.

Sezóna 2007/2008 nepatřila zrovna k těm, které by si chtěl Brendan Morrison zapamatovat. Nejdříve vynechal 38 zápasů kvůli zranění zápěstí a 4 zápasy před koncem základní části si pak přetrhal kolenní vazy. Musel tedy na operaci. Před tím však odehrál 542 zápasů bez přerušení, a to od února roku 2000 až do prosince roku 2007. Je zde tedy jistá podobnost s Bradem Richardsem.

Draftován byl New Jersey Devils, a to v roce 1993 ve druhém kole draftu z celkově 39. pozice. V sezóně 1999/2000 byl vyměněný spolu s Denisem Pedersenem do Vancouveru za Alexandra Mogilného. Ten se pak stal důležitou součástí týmu Devils, který Stars připravil v roce 2000 o druhý Stanley Cup v řadě. Ačkoli Morrison zažil nejlepší roky ve Vancouveru, bojům o Stanley Cup už se nikdy nepřiblížil. Nejdále hrál totiž druhé kolo playoff.

Přestupy končí, soupisky zakonzervovány

Včerejší uzávěrka přestupů kádry jednotlivých týmů zakonzervovala, a to až do 1. července, kdy hráčům končí smlouvy (ty končí 30. 6.) a otevře se trh s volnými hráči. Do té doby mohou jednotlivé týmy jen povolávat hráče z farem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *