Aktuality

Rekapitulace letošních změn v kádru Stars

Máme za sebou uzávěrku přestupů v NHL. Kádry všech klubů se nyní stabilizují a do 30. června se v podstatě nezmění, neboť kluby mohou do té doby jen povolávat hráče z farem. Jak se ale vyvíjela soupiska Stars v průběhu celé sezóny?

Předsezónní změny

Začněme ale pěkně po pořádku. Před sezónou byl v Dallasu poměrně klid. Tedy relativní. Stars ztratili několik důležitých hráčů a bylo jasné, že bude těžké je nahradit. Kariéru ukončili Stu Barnes, Mattias Norström, dále odešli Johan Holmqvist, Antti Miettinen, Niklas Hagman a Brad Winchester. Stars měli zájem o první dva jmenované, ale Stu Barnes se potýkal s následky otřesu mozku, takže důvod ukončení jeho kariéry byl zdravotní a Mattias Norström odešel kvůli rodině. Chtěl, aby jeho děti chodili do školy doma ve Švédsku. Zbývající hráči odešli většinou za vyšším platem někam jinam, Hvězdy o ně neměly za těchto okolností ani zájem.

Fabian Brunnström

Fabian Brunnström. První posila před novou sezónou. Jeho jméno obestírala rouška tajemství. Nikdo o něm nikdy neslyšel a najednou se o něj přetahovaly nejlepší týmy NHL. Dallas tuto přetahovanou sice vyhrál, ale musel tomuto mladému švédskému hráči dát poměrně slušnou smlouvu plnou výkonnostních bonusů. Navíc dostal příslib, že nebude hrát na farmě. Což bylo hodně těžké dodržet, vzhledem k napjatému rozpočtu Stars. I díky tomuto slibu Stars přišli o B. J. Crombeena. Brunnström měl famózní vstup do NHL, když ve svém prvním zápase vstřelil tři branky. Stal se teprve třetím hráčem v historii NHL, kterému se něco podobného povedlo. Později se však začalo ukazovat, že jeho přechod do NHL nebude až tak bezproblémový. Brunnström totiž nehraje moc do těla, neumí bránit a není zvyklý na užší kluziště. Stejně tak není zvyklý na tak dlouhou a náročnou sezónu. Když už se začal dostávat do formy, přibrzdilo jeho rozlet zranění a po návratu už tak dobrý nebyl. Ale hraje první rok a dělá velké pokroky. Nováčkům se chyby odpouštějí. Zákonitě se jim nevyhnou. Důležité je, že zlepšuje obrannou hru a zvyká si na vše kolem. Potenciál má rozhodně veliký.

Tobias Stephan

Konečně se dočkal. Tobias Stephan chtěl hrát NHL a Dallas potřeboval gólmana, který by hrál za ligové minimum. Nebylo tedy co řešit. Lepšího gólmana Stars v systému neměli. Moc šancí v sezóně nedostával, a to ani když se jedničce Stars nedařilo. Na výkonech pak byla malá rozchytanost a nedostatek zápasové praxe znát. Rozhodně na NHL ale má. Otázka je, zda mu trenér věří.

Sean Avery

Největší posilou a vlastně jedinou posilou, kterou Stars ulovili v létě na trhu s volnými hráči, byl Sean Avery. Tento experiment nevyšel. Avery nehrál nic zvláštního, branky úplně zapomněl dávat, jen na trestné lavici trávil snad ještě víc času než v New Yorku. Často i nezaslouženě. Ale to už je otázka reputace. Vedení i hráči vše řešili uvnitř týmu, jen Modano si jednou pustil pusu na špacír. To po zápase s Bostonem, kdy jeho frustrace nebrala mezí. Později se ukázalo, že Avery se s nikým v týmu nijak zvlášť nebaví a podle všeho ani nebyl schopen pochopit náročný obranný systém ordinovaný trenérem Davem Tippettem. Vše pak vyvrcholilo vulgárním a hloupým prohlášením pro kanadská média. Od té doby už za Dallas nenastoupil. Naopak musel prodělat řadu kurzů, aby uměl zvládat své chování. Vše ukončila až dohoda s Rangers, kam se Avery vrátil. Dallas ale za tento přehmat těžce zaplatí. V následujících třech letech bude Averymu platit polovinu jeho platu. Děj se co děj. Zejména díky podpisu Averyho byl rozpočet Stars napjatý od samého počátku a nebylo v něm místo ani na povolání hráčů z farem v případě zranění hráče z prvního týmu. Obvyklou rezervu si Stars totiž v rozpočtu nenechali. To se později vymstilo. Navíc ani neměli vlastní farmářský tým v AHL. To taky nepomohlo.

Po začátku sezóny

Letošní vstup do sezóny se Stars vůbec nepovedl, Hvězdy v průběhu celé sezóny řešili celou řadu problémů, a to především díky velkému množství zraněných hráčů, ale také díky slabší výkonnosti jednotlivců i týmu jako celku. Proto provedli řadu, i když většinou jen menších, výměn. Na současné poměry v NHL se však jednalo o množství vysoce nadprůměrné.

Doug Janik

První posilou byl Doug Janik. Stars ho získali z waiver listu z Chicaga, později si ho stáhlo z waiver listu zpět Chicago a poté ho získal opět Dallas výměnou za výběr v sedmém kole draftu. Tento defenzivní bek měl pomoci děravé obraně Stars z počátku sezóny. Ze začátku vše vypadalo dobře, nicméně po několika nevydařených zápasech ho trenér posadil na tribunu a v podstatě mu už nedal další šanci.

Mark Parrish

Útok měl naopak probudit veterán Mark Parrish, který sice do Dallasu nebyl vyměněný, ale podepsal coby volný hráč. Měl především pomoci střílet branky, neboť hokejku drží napravo a tento prvek je mezi hráči Stars velmi vzácný. Také měl pomoci kabině Stars, ta se totiž potýkala s elementem jménem Sean Avery. Dá se říci, že Parrish nenaplnil ani jedno. Ukázalo se, že zde byl důvod, proč byl Minnesotou vykoupený ze smlouvy, proč dlouho nemohl najít žádného zaměstnavatele a proč nakonec v Dallasu podepsal za ligové minimum na jeden rok. Jeho čas ale může teprve přijít, playoff je hodně o zkušenostech a ty on má.

Philippe Boucher out, Darryl Sydor in

Obranu pak přišel rozpumpovat Darryl Sydor. Odešel naopak nevýrazný, často chybující a velmi často zraněný Philippe Boucher. Sydor rozhodně přinesl oživení dallaské obrany. Ta začala po jeho příchodu dobře bránit, pomohl taky kabině Stars. Sydor je totiž známý jako lídr na ledě, i mimo něj. Zejména mladý Matt Niskanen se vedle něho uklidnil a začal postupně vylepšovat své výkony. Stars začali vyhrávat a vše se zdálo být OK, nicméně postupem času se začaly ukazovat jeho limity, které tkví v především v pomalém bruslení. Postupem času se tak z pilíře obrany stává spíše přítěž. To byl mimo jiné i důvod, proč byl z Dallasu už jednou vyměněný a proč s ním Hvězdy po jeho druhém návratu do klubu už neprodloužily smlouvu. Uvidíme, jak dopadne jeho třetí působení v klubu dallaských Hvězd. Myslím, že historie se bude opakovat a Sydor opět odejde.

B. J. Crombeen

Stars o něj přišli díky platovému stropu a díky podpisu smlouvy s Averym. Dallas totiž ve snaze povolat do prvního týmu Jamese Neala, umístil Crombeena na waiver list. Nečekaně po něm sáhl tým Blues a Dallas tak přišel o nadějného hráče, který v St. Louis dokazuje svou cenu. Stars tak nemají ani Crombeena, ani Averyho, kvůli kterému to vše vzniklo. Velká škoda. Zejména po zranění Landona Wilsona by se B. J. hodil.

Andrew Hutchinson

Další posilu získali Stars výměnou z Tampy. Opět posila do obrany. Andrew Hutchinson. Ten měl naopak pomoci útočné hře. V tomto ohledu ale Stars mnoho nepomohl, a to navzdory své pověsti ryze ofenzivního obránce. Naopak překvapil svou obrannou činností, a to navzdory své pověsti ryze ofenzivního obránce. Stal se tak na nějakou dobu spolehlivou součástí dallaské obrany. V období, kdy hrál, vykazovali Stars nejlepší výsledky v sezóně.

Navrátivší se Mark Fistric

Stopku jeho účinkování ale vystavil Mark Fistric. S ním se hned od začátku sezóny počítalo do základní sestavy Stars, svými výkony však nepřesvědčil, proto strávil většinu sezóny na farmě. Po návratu po zranění ale začal podávat přesvědčivé výkony z loňského ročníku, proto byl povolán do prvního týmu. Opět dokazuje, proč byl draftován v prvním kole draftu. Jeho návrat do sestavy pomohl i Niklasi Grossmanovi, který se do té doby hledal a který si s nikým na ledě vyloženě nerozuměl. S Fistricem jim to spolu šlape, připomínají dnes už pověstnou obrannou dvojici Hatcher-Matvichuk v nejlepších letech. Oba však daleko lépe bruslí, hrají čistěji a nejsou tolik vylučovaní jako jejich předchůdci. Díky znovuzrození Fistrice tak Dallas nakonec před uzávěrkou přestupů už neposílil o žádného obránce. Ba naopak.

Doug Janik out, Steve Bégin in

Odešel již zmíněný Doug Janik, který za Stars již stejně nenastupoval a neustále sledoval zápasy Stars jen z tribuny. Za něj přišel útočník Montrealu Canadiens Steve Bégin. Jeho úkolem bylo a je, aby zacelil díru v centru čtvrtého útoku, případně na jeho křídle. Ta vznikla po zranění Toby Petersena. Bégin je obdobně univerzální jako Petersen, ale zdobí jej i jiné přednosti, které Petersen nabídnout nemůže. Hra do těla, odolnost v soubojích, dobrá bilance na vhazování, atd.

Brian Sutherby

Další výraznou posilou byl příchod Briana Sutherbyho z Anaheimu. Sutherby je velký, silný a odolný týmový hráč, který dobře brání a má i určitý potenciál směrem dopředu. Jeho předností je univerzálnost, neboť stejně jako Bégin, může hrát i na křídle. Dá se říci, že Sutherby je rozhodně zatím nejlepší posilou letošní sezóny. Nejen že přinesl odolnost, tvrdost, centimetry a dalšího hráče na buly, ale překvapivě také pomohl Stars s ofenzívou. Do puntíku tak naplnil očekávání, se kterým přišel a dokonce ho i překonal (do současné doby).

Brendan Morrison in, Sean Avery out

Poslední posilou letošního ročníku je anaheimský Brendan Morrison. Náhrada za zraněného Brada Richardse. Výměna s Anaheimem se sice neuskutečnila, naštěstí ho ale Ducks umístili na waiver list a tak byl úplně zadarmo. Dá se říci, že tento tah vyšel Dallasu dokonale. Pravděpodobně o Morrisona nebyl žádný zájem a Ducks se snažili blafovat, že nabídky mají. My jsme na výměnu ale nepřistoupili a Ducks chtě nechtě museli šetřit peníze (což Hvězdy věděly) a kde jinde než na hráči, jehož příjem je poměrně slušný, berouce do úvahy jeho produktivitu a hlavně zmenšující se čas strávený na ledě. Umístili ho tedy na waiver list, odkud si ho Stars stáhli úplně zadarmo. Stars tedy nic neriskují, stojí je jen 650 000 dolarů. Část této sumy z rozpočtu Hvězd odpadla po odchodu Seana Averyho k NY Rangers. Ti si ho stáhli z waiver listu den před příchodem Morrisona. Dallas však bude platit polovinu jeho platu po celou dobu trvání jeho smlouvy. Tedy další tři roky. Pak se za touto nevydařenou epizodou definitivně zavře voda.

Cena za něj je velmi nízká (jen plat). Morrison nabízí v podstatě všechno, co momentálně potřebujeme. Tedy zkušeného centra, co umí tvořit hru a zároveň umí i bránit. Hráče, který umí rozhýbat přesilovou hru, hráče, který může řídit přesilovku od modré, hráče, který je dobrým parťákem a nehrozí že rozloží tým. Nevýhodou je pak jeho nedostatečná rychlost po loňské operaci kolenních vazů. Stejnou operaci absolvoval vloni i Jeff Halpern anebo letos kapitán Stars Brenden Morrow. A otázka je, kam po případném návratu zapadne, do které formace. Do čtvrté lajny se nehodí, první je zadaná, s Richardsem by jim to mohlo klapat, ale útok by postrádal kila a cm. Vedle Modana ve třetí formaci by tedy nakonec mohlo být jeho místo. Ale to je jen zbytečná úvaha, neboť návrat Richardse je zatím daleko a do té doby se toho může ještě hodně přihodit. Pokud by se Stars nedali včas do pořádku a ztratili by naději na playoff, nemělo by navíc ani smysl návrat Morrowa či Richardse nějak uspěchat.

Uzávěrka přestupů a dosavadní bilance

Letošní uzávěrka přestupů tak pro Stars neznamenala žádné další velké finanční závazky, a to ani pro aktuální sezónu, ani pro ty další. Všichni hráči, kteří Stars v průběhu letošního ročníku posílili, budou na konci sezóny volnými hráči. Výjimku tvoří Andrew Hutchinson, ten má smlouvu znějící na ligové minimum ještě na příští rok. Další tři roky pak bude rozpočet Hvězd zatěžovat polovina platu Seana Averyho.

Všechny výměny, které Stars v průběhu letošní sezóny provedli, měly svůj smysl. Všechny byly vynucené okolnostmi. Nebýt jich, pravděpodobně by na ně ani nedošlo. Minimálně na většinu z nich. Všichni tito hráči dostali šanci se ukázat a dokázat, že i do budoucna do týmu Hvězd patří. Pravděpodobně se ale to podaří jen Sutherbymu a Hutchinsonovi, který bude v příští sezóně zastávat pozici šestého či sedmého obránce. Zůstat by mohl ještě Steve Bégin, ale to by musel podepsat za ligové minimum. O smlouvu se ale určitě popere i Mark Parrish či Darryl Sydor.

Vzhledem k omezenému rozpočtu, zavedení platového stropu a dalším okolnostem udělali Stars maximum možného. V dnešní NHL sešněrované platovým stropem, kdy navíc ani není možné měnit části platu hráče, k větším výměnám v podstatě nedochází. Navíc je tu strašák globální ekonomické krize, neboť se všeobecně očekává, že platový strop v NHL půjde v následujících několika letech dolů. Jen ztráta B. J. Crombeena byla zbytečná. Byla chybou, které se dalo předejít. Poučení pro příště. Jako chyba se ukázalo angažování Averyho. Navíc smlouva pro něj byla až příliš vysoká a dlouhá. Opět poučení pro příště. Neangažovat hráče, se kterým byly problémy všude, kde dosud působil.

Nyní už jen zbývá doufat, že výše uvedené změny byly pro Dallas prospěšné a zajistí klubu z Texasu místo v playoff, tam se pak může stát cokoli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *