AktualityHlavní zprávy

Draft 2014 ve znamení obránců

Draft 2014 ve Philadelphii je již minulostí. Dallas Stars na něm měli k dispozici celkem 9 voleb v sedmi kolech. Ze strany Dallasu patřil letošní draft hlavně obráncům, protože právě sedm z devíti draftovaných hráčů hraje na tomto postu. Stars nakonec celkem draftovali pět kanaďanů, dva finy a po jednom hráči z USA a Švédska.

10455339_10154337366225215_7298412858025252096_nPojďme se nyní podívat blíže na jednotlivé výběry Dallasu Stars v letošním ročníku draftu.

1. kolo

Dallas volil v prvním kole ze 14. pozice a z ní si nakonec Stars vybrali finského obránce Juliuse Honku. Honka letošní sezónu strávil v týmu Swift Current Broncos (WHL), kde dohromady odehrál 62 zápasů, ve kterých si připsal 56 bodů za 16 branek a 40 asistencí. Rodák z Jyväskyly byl v této sezóně také stabilním členem juniorské reprezentace Finska, ve které odehrál 12 zápasů a připsal si v nich 2 body za dvě asistence. S finskou juniorskou reprezentací navíc získal zlaté medaile na letošním juniorském mistrovství světa. Svou hrou je Honka přirovnáván k dalšímu mladému finskému obránci Ollimu Määtovi, jenž vstoupil do NHL v letošní sezóně.

„Je to neskutečný pocit, protože se splnil jeden z mých snů,“ popisoval své pocity chvíli po svém draftování Julius Honka. „Byl to jeden z mých cílů být draftován do NHL. Je však přede mnou ještě spousta práce, abych se probojoval do kádru Stars a já pevně doufám, že si zde svou pozici dokážu vybojovat.“

„Je to přesně typ hráče, kterého jsme potřebovali“ okomentoval první volbu Stars GM Dallasu Jim Nill. „Takových hráčů, jako je Honka, v naší organizaci příliš nemáme.“

2. kolo

Ve druhém kole draftovali Stars ze 45. pozice jediného útočníka Bretta Pollocka. Kanadský útočník byl v sezóně 2013/14 součástí týmu Edmonton Oil Kings (WHL), se kterým dokázal získat i Memorial Cup. Pollock dohromady odehrál 76 utkání, ve kterých dokázal nasbírat 57 bodů za 27 gólů a 32 asistencí.

3. kolo

Třetí kolo znovu patřilo defenzivním řadám, protože byl ze 75. pozice draftován Alexander Peters. Kanadský obránce odehrál sezónu v Plymouth Whalers (OHL). Peters dohromady odehrál 50 zápasů, ve kterých vstřelil 3 branky a na dalších šest přihrál, a nasbíral tak devět kanadských bodů.

4. kolo

Ve čtvrtém kole měli Stars k dispozici dvě volby, když nejdříve ze 105. pozice Dallas draftoval dalšího kanadského obránce Michaela Prapavessise, který si v letošním ročníku OJHL připsal v dresu Toronto Lakeshore Patriots 54 bodů (5+49) ve 47 zápasech.

Dále pak byl ze 115. místa zvolen do organizace Stars jediný brankář Brent Moran. Tento kanadský brankář strávil celou sezónu v týmu Niagara IceDogs, kde se objevil ve 40 zápasech, ve kterých měl dohromady úspěšnost 89,1 % a bilanci 14-19-2-2.

5. kolo

V pátém kole draftovali Stars dalšího obránce Miro Karjalainena. Mladý finský obránce byl draftován ze 135. pozice. Karjalainen strávil v letošní sezónu v juniorském týmu Jokeritu Helsinky, kde odehrál 38 zápasů a připsal si v nich 8 bodů za jeden gól a sedm asistencí.

6. kolo

6. kolo dvě volby a další dva obránci. Nejdříve ze 154. pozice draftoval Dallas amerického obránce Aarona Haydona, který působil v týmu Niagara IceDogs, kde nasbíral v 61 zápasech 16 bodů.

Dále pak byl z 165. místa draftován švédský obránce John Nyberg, jenž působil v mladém týmu Frölundy. Za tým staršího dorostu Frölundy odehrál 17 zápasů, ve kterých nasbíral 13 zápasů za 6 gólů a 7 asistencí a v juniorském týmu dostal šanci v 19 utkáních, kde nakonec získal 4 body za 1 gól a tři asistence.

7.kolo

V posledním sedmém kole Dallas draftoval svého posledního hráče, a to Patricka Sanvida, který byl nakonec zvolen ze 195. místa. Tento kanadský obránce strávil sezónu v týmu Windsor Spitfires, kde dohromady odehrál 64 zápasů, ve kterých si připsal 8 bodů za jeden gól a sedm asistencí.