Aktuality

Brian Sutherby o dva roky prodloužil!

Brian Sutherby

Stars včera oznámili, že podepsali novou dvouletou smlouvu s útočníkem Brianem Sutherbym. Během ní si tento kanadský centr vydělá celkem 1,625 milionu dolarů, přičemž v první sezóně to bude 775 000 dolarů, v té následující pak 850 000 dolarů. Do platového stropu se v obou ročnících započítá částka 812 500 dolarů. Pokud by nedošlo k podpisu této smlouvy, stal by se Brian Sutherby 1. července volným hráčem bez omezení, tomu však chtěli Stars předejít.

„Brian za nás v této sezóně podává velmi dobré výkony, přinesl do našeho týmu tvrdost, centimetry a odolnost, a taky dokázal, že jeho hra dopředu je podceňována. Moc se těšíme se na jeho další rozvoj v rámci našeho klubu během následujících dvou sezón.“
generální manažer Stars Les Jackson

27letý Brian Sutherby přišel do Dallasu v průběhu letošní sezóny z Anaheimu. Ducks nutně potřebovali snížit částku vyplácenou na platech, aby se vešli pod platový strop, proto byli nuceni provést nějakou změnu v kádru. Stars o něj projevili zájem, proto se Sutherby přestěhoval do Dallasu výměnou za Davida McIntyrea a případný výběr v šestém kole draftu v roce 2010, pokud by Sutherby v Dallasu zůstal.

Tento rodák z kanadského Edmontonu však nebyl schopen ihned po výměně za Dallas nastoupit, trápilo ho totiž zranění třísel. Svůj první zápas za Stars tak odehrál až 23. prosince 2008 v Torontu, tedy 9 dnů po výměně a svůj první gól za Hvězdy vstřelil 31. ledna 2009 v Columbusu.

V 50 zápasech, které letos odehrál za oba dva týmy, si připsal celkem 15 bodů za 8 branek a 7 asistencí. Jeho statistiku zdobí také 54 trestných minut.

„Je to velmi užitečný hráč. Vzhledem ke zraněním, se kterými se potýkáme, musel naskočit do celé řady různých situací a plnit celou řadu různých rolí. Pokud bychom měli zdravý kádr, potom bych ho viděl jako třetího či čtvrtého centra, hráče na oslabení, hráče silného charakteru a dobrého přístupu ke sportu. Je to velice silný hráč.“
trenér Stars Dave Tippett

Původně byl Sutherby draftován Washingtonem v roce 2000 v prvním kole draftu (26. místo). Capitals ho po několika letech vyměnili do Anaheimu, ten ho po necelém roce zase vyměnil do Dallasu. Celkově odehrál v NHL 354 zápasů, v nich vstřelil 34 branek a na dalších 43 přihrál. Do statistik si připsal i 392 trestných minut. V playoff dosud odehrál jen 10 zápasů, v nich si však připsal jen 12 trestných minut.

191 cm vysoký a 95 kg vážící Brian Sutherby je obecně považován za centra, ale nemá problém nastupovat na křídle. Hokejku drží na levé straně a k jeho přednostem patří především týmové pojetí hry, velmi dobrá obranná činnost, v kabině je oblíbený, je důrazný, nebojí se shodit rukavice, když je třeba, vyniká při hře v oslabení a hra do těla je jeho denním chlebem. Má pověst hráče, který do každého střídání dává 100%. K nedostatkům pak patří hra dopředu, nicméně s dalším a dalším zápasem odehraným za Stars začal postupně ukazovat, že je schopný i pravidelně bodovat. Dá se říci, že mu Stars sedli a on zase sedl Stars. Podpis smlouvy dokazuje, že obě strany jsou vzájemně spokojeny. Stars s jeho výkony a Sutherby zase s rolí v týmu a bydlením v Dallasu. Aby ne, vždyť po přestupu z Anaheimu mu čas strávený na ledě celkem slušně narostl.

„Jsem nadšený. Jsem tu teprve pár měsíců, ale z mého pohledu to byla dobrá výměna a pro mě dobrá změna. Je tu spousta legrace. A těší mě, že tu ještě nějakou dobu zůstanu.“
centr Stars Brian Sutherby

Dallas tak bude na další dva roky jeho domovem a Stars jeho rodinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *