Aktuality

Miettinen, Ribeiro a Morrow hlavními postavami večera

Dallas – Minnesota 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Ústřední hráči bitvy mezi Stars a Wild (zleva) Brenden Morrow, dvougólový střelec Antti Miettinen, Mike Ribeiro a střelec první branky Matt Niskanen oslavují druhý gól svého týmu
Ústřední hráči bitvy mezi Stars a Wild (zleva) Brenden Morrow, dvougólový střelec Antti Miettinen, Mike Ribeiro a střelec první branky Matt Niskanen oslavují druhý gól svého týmu
(Autor – Getty Images/Ronald Martinez)

V průběhu zápasu s Minnesotou oznámilo vedení Stars, že prodloužilo smlouvu se svým nejproduktivnějším hráčem Mikem Ribeirem. No a kanadský centr se klubu odvděčil velice rychle – dvěmi asistencemi na góly Anttiho Miettinena zosnoval výhru Dallasu v poměru 3:1 a ukončil tak trápení svého týmu, jenž ve čtyřech posledních zápasech ani jednou nezvítězil.

Neproměněný nájezd

1. Třetina

Trenér Stars udělal před zápasem několik změn ve složení útočných formací. Tou nejvýraznější bylo posunutí křídelního forvarda Antti Miettinena zpět do první formace, která tento zápas rozhodla a připsala si dohromady šest kanadských bodů.

V první třetině sice nepadla žádná branka, avšak šancí se v jejím průběhu zrodilo několik. Stars i Wild měli pár možností skóre otevřít, z nichž za zmínku stojí zejména odpískaný nájezd Mikeu Ribeirovi a rychlý únik Mariána Gáboiríka v době, kdy Stars hráli přesilovku 5 na 3.

Průnik Mikea Ribeira z 12. minuty nedovoleně zastavil Brent Burns, jenž svého protivníka těsně před bránou podrazil a sudí tak nařídil samostatný nájezd. Útočník Stars se v něm pokusil o kličku, při které mu však sjel kotouč z hole. Ribeiro tak při druhém samostatném nájezdu ve své kariéře opět neuspěl.

V 19. minutě se po vyloučení Stephanea Veilleuxe dostali domácí do dvojnásobné početní převahy. Stars měli přesně 46 vteřin na využití přesilové hry 5 na 3, místo toho se však ihned po vypršení prvního trestu dostali sami do obrovských potíží.

Marián Gáborík právě naskočil na led z trestné lavice, načež mu jeho obléhaní spoluhráči poslali vyhozený kotouč. Slovenský rychlík na nic nečekal a vydal se na zteč. V zakončení však selhal, jeho protějšek Marty Turco byl v souboji úspěšnější.

Stars opět potvrdili, že v poslední době nejsou schopni využívat přesilové hry. Kromě výše zmíněné příležitosti si dallasští zahráli ještě jednu power-play (vyloučení Martina Škouly v 7. minutě), avšak ani při ní nebyli úspěšní.

Matt Niskanen otevírá skóre

2. Třetina

Branky padaly až ve druhé třetině. Gólový účet otevřel obránce Stars Matt Niskanen, jenž si tak připsal svou čtvrtou branku v sezóně.

Jeff Halpern se v 6. minutě vyhnul kličkou obránci Wild, přičemž ztratil kontrolu nad pukem. Dojíždějící Matt Niskanen pak měl snadnou úlohu – napálit volný kotouč do odkryté poloviny Bäckströmovy brány. To se mladému Američanovi povedlo a tak se na výsledkové tabuli rozsvítilo číslo 1.

Minnesota odpověděla v 10. minutě. Hosté právě dohráli přesilovou hru 5 na 4 (vyloučení Trevora Daleyeho), když se tečí prosadil Mark Parrish. Ten těsně před Turcem tečoval střelu Mariána Gáboríka a svým 12. gólem v sezóně srovnal skóre na 1:1.

Nerozhodný stav však netrval dlouho, za necelé dvě minuty se poprvé v zápase prosadil finský útočník Antti Miettinen. Ten společně s Brendenem Morrowem rozjel akci po pravém křídle, která vrcholila zpětnou přihrávkou dallaského kapitána na za ním rozjetého Miettinena. Fin se nápřahem nemýlil a vrátil svému týmu ztracené vedení. 2:1.

Na gólu se druhou přihrávkou podílel taky Mike Ribeiro. Bylo to poprvé od 26. 12., co se první útočná formace prosadila najednou – a shodou okolností to bylo taky proti týmu Wild.

Stars hráli na konci druhé třetiny druhou, minutu a 56 vteřin dlouhou přesilovku 5 na 3, avšak ani nyní nedokázali tuto příležitost využít.

Miettinen pečetí výsledek

3. Třetina

Elitní formace, vedená Mikem Ribeirem, úřadovala také hned v úvodu třetího dějství. Stars se po druhé trefě Anttiho Miettinena dostali do dvougólového vedení, které už do konce zápasu nepustili.

Gól padl na začátku 3. minuty, velkou měrou se o něj zasloužil právě Mike Ribeiro. Po Morrowově příhře za bránu hostí svedl první centr Stars souboj s Kimem Johnssonem. Ribeiro byl proti bekovi Wild úspěšný a z následné pozice poslal z otočky přesný kotouč Miettinenovi. Antti pak už měl situaci na protější tyči jednoduchou a i přes drobné problémy se zpracováním vstřelil svůj druhý gól v zápase a uzavřel skóre na 3:1.

„Hráli jsme jako celek, zápas byl z naší strany hodně týmový.“
kapitán Stars Brenden Morrow

Wild sice do konce utkání měli pár příležitostí skórovat, jenže přes Martyho Turca již žádná střela neprošla. V největší šanci snížit na 3:2 byl centr Minnesoty Pierre-Marc Bouchard, jehož střelu z kruhu Turco na poslední chvíli efektně zastavil lapačkou.

„Marty Turco měl několik dobrých zákroků a obrana hrála taky dobře. Podobně jako v předchozím zápase jsme hráli defenzivně, avšak když vedete o gól, nebo o dva, tak je to o něčem jiném.“
trenér Stars Dave Tippett

Poznámky

  • Dallas Stars nyní čeká série pěti zápasů po venkovních kluzištích, během které zavítá do Chicaga, St. Louis, Los Angeles, Anaheimu a San Jose.

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Modano – Halpern

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *