Aktuality

Vojtěch Polák bojuje o místo v sestavě Stars

Jak se vede Vojtovi Polákovi na farmě Dallas Stars? Na tuto otázku byste měli dostat alespoň částečnou odpověď. I když se jedná o jakési shrnutí loňského úvodu této sezóny, přesto jsme se rozhodli, i když s určitým zpožděním, Vás o jeho působení v zámoří informovat. V tomto článku jsou obsaženy postřehy Kevina Weye, redaktora Hockey’s Future, který již delší dobu sleduje mladé hráče v systému Stars a o Vojtovi si kromě jiného povykládal i s trenérem Iowy Stars s Davem Allisonem.

Vojtěch Polák je jen o tři týdny starší než jeho spoluhráč z Iowa Stars Loui Eriksson, ale přesto hraje pravé křídlo v první formaci právě on a je druhý v kanadském bodování týmu s bilancí 6 gólů a 9 přihrávek v 19 zápasech. Vynechal celkem devět zápasů, pět však z toho důvodu, že byl 21. října 2005 povolán do prvního týmu Stars. Po třech odehraných zápasech se tento 20-letý útočník vrátil zpět do Iowy, nicméně tenhle pobyt v prvním týmu byl jen dokladem jeho schopností. V čem se Polák od Erikssona odlišuje v této rané fázi jeho kariéry?

„Hraje s patřičnou dávkou sebedůvěry,“ říká Dave Allison, trenér Iowa Stars. „Hraje s nadšením a láskou pro hru a nikdy se nenechá zastrašit. Taky si myslím, že díky jisté zásadovosti a jeho chování obecně, svého cíle dosáhne.“ Allison dále říká: „Polák má úžasný přehled, je rozvážný při hře s pukem a moc dobře ví, co je třeba udělat, aby skóroval.“

Další jeho výhodou oproti Loui Erikssonovi je podle Allisona fakt, že Češi chtějí pořád dávat góly, ať už při tréninku nebo v zápasech. Polák vlastně Allisonovi připomíná jednoho konkrétního slovenského hráče.

„V některých věcech mi připomíná Pavola Demitru, kterého jsem trénoval ještě v době, kdy měl v AHL za sebou tak dva či tři roky. Dosáhnout Demitrovi úrovně však bude hodně těžké, nicméně Vojta je velmi sebevědomý a má cit pro hru.“

„Myslím, že čím lepší bude jeho angličtina a bude víc a víc rozumět detailům hry, tak se zlepší i jeho výkon.“

Ačkoli je Vojta Polák známý především díky svým ofenzivním schopnostem, jeho hra dozadu taky není špatná. Občas hraje i při hře v oslabení a není nic výjimečného, že dohrává osobní souboje, pochopitelně že ne až tak, jako to činí jeho spoluhráči B. J. Crombeen nebo Marius Holtet. I když je Vojta Polák teprve na počátku své zámořské kariéry, vypadá to, že by se měl stát solidním hráčem druhé dallaské formace, tedy top six útočníkem.

Nezbývá než dodat: Hodně štěstí, Vojto!

Souvislosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *