Aktuality

Lauri Tukonen hráčem Stars

Pokud někde tlačí Dallas Stars bota, tak je to na pozici pravého křídla. Na tomto postu nemají Stars v systému příliš mnoho kvalitních hráčů a už vůbec ne takových držících hokejku na pravé straně. Přetlak mají Hvězdy naopak na pozici levých křídel. Mimo jiné i proto provedli včera Stars s Los Angeles Kings menší výměnu, při které získali pravé křídlo Lauri Tukonena výměnou za levé křídlo Richarda Clunea.

Finský útočník Lauri Tukonen byl organizací Kings draftován v roce 2004 z celkově 11. místa. Poslední tři roky strávil především na farmě v týmu Manchester Monarchs (AHL). V uplynulé sezóně si ve 62 zápasech připsal 35 bodů za 9 branek a 26 asistencí a také 24 trestných minut. Za Kings nastoupil pouze v jednom zápase, v něm ale nebodoval.

„Lauri je nadějný mladý hráč, který má co nabídnout a má veliký potenciál. Byl vybrán v prvním kole draftu pro své šikovné ruce, dobré bruslení a hokejový přehled. Těšíme se na jeho další rozvoj v rámci našeho klubu.“
generální manažer Stars Les Jackson

21letý Tukonen si během tří sezón strávených v AHL připsal celkem 103 bodů za 36 gólů a 67 nahrávek ve 165 zápasech. Za Los Angeles Kings nastoupil dohromady k 5 zápasům, žádný bod si ale nepřipsal. Svoji premiéru v NHL si odbyl 22. února 2007 v zápase s Vancouverem.

Rodák z Hyvinkaa ve Finsku má bohaté zkušenosti i s reprezentací, když si na mistrovství světa juniorů v roce 2006 připsal v 7 zápasech celkem 10 bodů. Do černého se trefil třikrát, u dalších 7 branek asistoval. Mistrovství světa juniorů se zúčastnil i v roce 2004 a 2005, v roce 2005 dokonce získal bronzovou medaili. V roce 2003 na mistrovství světa hráčů do 18 let se s 11 body podělil o první místo v produktivitě turnaje.

188cm vysoký a 90kg vážící Lauri Tukonen má před sebou poslední rok platné smlouvy. Ta mu v NHL zaručuje příjem 668.940 dolarů, do platového stropu by se však započetla částka 885.780 dolarů.

Lauri Tukonen je považován za dobrého bruslaře, umí si velmi dobře pokrýt puk a tvrdě vystřelit. Jeho předností je zejména střela zápěstím. Vyniká v soubojích u hrazení a nebojí se chodit před branku. Je to chytrý hráč s dobrým hokejovým myšlením. Jeho slabinou je naopak určitá nevyrovnanost výkonů a neschopnost pravidelně skórovat. Jen jako průměrná je hodnocena jeho obranná činnost. Umí hrát tvrdě do těla, tato jeho schopnost se ale vytrácela v zápasech na juniorské úrovni, kdy herně dominoval.

Richard Clune byl Dallasem draftován v roce 2005 z celkově 71. místa. Uplynulou sezónu pendloval mezi dvěma kluby – Iowa Stars (AHL) a Idaho Steelheads (ECHL). Za Iowu odehrál celkem 38 zápasů s bilancí 3+5 a přidal také 137 trestných minut. Za Idaho nastoupil k 19 zápasům, ve kterých vstřelil jeden gól a na dalších 9 přihrál. Na své konto si připsal také 41 trestných minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *