Dallas Stars cz Weblog Dallas Stars cz
Blog o Dallas Stars, NHL a ledním hokeji

Česká pojišťovna play off 2005


Hamrlík popostrčil Čajánka

Když v šestém zápase Zlín porazil na penalty Vítkovice, jedním z úspěšných exekutorů byl i centr prvního útoku Petr Čajánek. V sedmém zápase pak ten samý hráč vetřelil tři branky a výraznou měrou se podílel na vítězství 4:1 v rozhodujícím zápase semifinálové série.

Petra můžeme právě díky těmto momentům zařadit mezi rozhodující osobnosti posledních dvou zápasů. Nescházelo ovšem mnoho a všechno mohlo být jinak.

Jestli si dobře vzpomínám, tak v prvním zápase Čajánek vůbec mezi penaltovými střelci nefiguroval. Zřejmě by nefiguroval ani mezi střelci pro penalty v šestém zápase nebýt Martina Hamrlíka. Ten totiž nahlásil Čajánka na soupisku hráčů pro penalty, ač tam do té chvíle nefiguroval.

Čajánek tedy penaltu jel a proměnil. Nepochybuji o tom, že i tato proměněná penalta mu dodala část sebedůvěry, kterou pak předvedl v sedmém zápase při přesilovce 5 na 3, když namísto přihrávky zvolil střelu a z kruhu překonal Pince.

Souvislosti

meky  |  4. 4. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Klíčové koncovky utkání

Už jsem několik dní o play off nepsal, natož pak o sérii mezi Zlínem a Vítkovicemi, přestože vše sleduji velmi poctivě. Tenhle spot jsem chtěl napsat už po čtvrtém semifinálovém zápase. Nakonec jej tedy píšu po šestém a dá se říct, že je v podstatě stejný, jaký by byl po tom čtvrtém utkání.

Vítkovické koncovky

Chtěl jsem poukázat na výborné koncovky Vítkovic, které dokázaly rozhodnout vyrovnaná utkání ve svůj prospěch. Dokázaly to hned v prvním utkání ve Zlíně, kde rozhodly v samostatných nájezdech. A dokázaly to i ve třetím zápase, kdy poprvé v semifinále hostily Vítkovice Zlín a Vladimír Vůjtek vstřelil v prodloužení překrásný gól.

Hamé kontruje poprvé

Dva velmi vyrovnané zápasy, které mohly dopadnou jakkoliv. Právě tahle schopnost dělila po čtvrtém utkání Zlín a Vítkovice. Hamé ovšem dokázalo zareagovat. V domácím zápase smazali zlínští dvoubrankovou ztrátu ještě do první přestávky a ve třetí třetině dvěma brankami rozhodli. Nic na tom nemění ani fakt, že vítěznou branku si do sítě srazil sám Marek Pinc. Medvědi jakoby najednou uvěřili svým schopnostem a trápící se Balaštík lehce vstřelil branku jistoty.

Hamé kontruje podruhé

Šesté utkání na ledě Vítkovic začali lépe hosté. Nejprve vstřelili první branku Eratem, domácí srovnali. Pak odskočili dokonce na dvě branky zásluhou Romana Hamrlíka a Ondřeje Veselého, ale domácí Vítkovice opět srovnaly. Mimochodem vítkovické závěry jsou neskutečné.

Zlín ale oplatil soupeři stejnou mincí a rozhodl další vyrovnaný zápas ve svůj prospěch v penaltovém rozstřelu, když se trefil Hamrlík, Čajánek i Barinka. Zlín vyhrál penalty 3:0, srovnal vítězné koncovky na 2:2 a sérii na 3:3.

Penalty zřejmě domácím týmům nevoní. Ani Vítkovice v nich nebyly doma prorokem a série se bude rozhodovat v sedmém zápase na apríla ve Zlíně.

meky  |  30. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Klíčový Leoš Čermák

I ve druhém zápase Liberce v Pardubicích sahali Bílí Tygři po vítězství, ovšem nakonec odešli z Duhové arény i podruhé s prázdnou. Klíčový okamžik utkání přišel zřejmě ve 14. minutě třetí třetiny.

Petr Koukal zastavil unikajícího Leoše Čermáka pouze za cenu nedovoleného zákroku. Když se mu snažil zezadu zvednout hokejku, Čermák s ní hbitě uhnul. Odměnou mu byla Koukalova hokejka zaklíněná pod plexi a výsledkem zraněné oko.

Leoš Čermák utkání samo sebou nedohrál, oko se mu zalilo krví a ještě dnes na ně nevidí pořádně. Pro Liberec je to ztráta nenahraditelná. Čermák byl jedním z hlavních tahounů mužstva. Jeho bojovnost, nasazení, překvapivá a přesná střelba byly vzorem celému týmu. V devíti zápasech získal sedm kanadských bodů (3+4). Podle lékařů by nemělo zranění zanechat na Čermákově zraku trvalejší následky, což je jedině dobře.

V následné čtyřminutové přesilovce pak Liberec chyboval a Jiří Dopita z brejku rozhodl.

Nechápu ale, jak je možné, že Koukal pokračuje dál v sérii bez disciplinárního trestu. I když přihlédnu k faktu, že jeho faul byl neúmyslný, nevidím jediný důvod, proč by neměl být potrestán trestem na několik utkání. Přinejmenším do konce semifinálové série.

Souvislosti

meky  |  28. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (1)

Hnilička nevystřídal

Hned v prvním semifinálovém zápase mezi Pardubicemi a Libercem došlo k několika velice zajímavým situacím. Nebudu tady rozebírat dvojnásobné vedení hostujícího Liberce ani Bulisův gól z půlmetrového osfajdu ba ani regulérní gól, kterého dosáhl Kotalík a který nikdo nepostřehl.

Zaujala mě situace po nastřelení gólmana Hniličky.

Milan Hnilička dochytal se zraněním

V prodloužení zasáhla tvrdá střela jednoho z pardubických beků Hniličku do kolene nebo těsně nad koleno. Po ošetření sice Milan Hnilička v zápase pokračoval, ale bylo evidentní, že není vůbec v pořádku. Jeho reakce byly o poznání pomalejší a z rozkleku se sbíral jen s velkými odbtížemi.

Pardubice se proto snažily na "Hnildu" střílet co nejčastěji a obránce Snopek v 67. minutě rozhodl. Na jeho střelu zareagoval Hnilička pozdě, zranění mu to zkrátka nedovolilo.

Pavel Falta zůstal na střídačce

Není mi ale vůbec jasné, proč se nenechal Hnilička vystřídat. I divákovi u televize bylo na první pohled patrné, že není vůbec v pořádku. Opravdu nevím, proč nepřenechal místo v brance Petru Faltovi. Jedině snad, že byl v té chvíli Pavel Falta také zraněný a Liberec chtěl jeho zranění utajit.

Liberec zkrátka mohl proti Pardubicím uspět jen se 100% zdravým gólmanem a tím Milan Hnilička v danou chvíli zkrátka nebyl.

Souvislosti

meky  |  26. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Petr Čajánek táhne Zlín

Ze tří elitních centrů zbyl Zlínu již jen jeden. Petr Čajánek se po zranění Petra Lešky posunul do středu první formace a neuvěřitelně v ní ožil.

Celou základní část nebyl v ofenzivě nijak výtazný a trápil se v zakončení. Co mu chybělo ve hře dopředu, to mu přebývalo v defenzívě. Celý jeho útok výborně bránil. Dnes je ale všechno jinak.

Nahradit Petra Lešku v první formaci nemůže, ale jeho snaha se o to alespoň pokusit ne enormní a s každým zápasem se hra prvního útoku zlepšuje. Čajánek skvěle odehrál šestý zápas čtvrfinále v Litvínově a v podobné formě se předvedl i ve druhém domácím zápase v semifinále.

Byl u dvou branek, když tu první sám vstřelil a na druhou skvěle nahrál Jenáčkovi. Při prvním gólu střílel z voleje Jaroslav Balaštík. Pinc puk pouze ztlumil, zpoza branky si velmi rychle vyjel nekrytý Čajánek a voný puk poslal do sítě. Elitní beci Kubina a Malík přišli pozdě. Při druhém gólu svým pohybem oklamal soupeře a jeho křižná přihrávka mířila na volného Jenáčka před prázdnou branku.

Jenáčkův gól byl nakonec gólem vítězným. Vítkovice díky své nedisciplinovanosti odehrály podstatnou část závěru zápasu v oslabení. V závěru pak neovládli své emoce, když je rozlítili domácí diváci a nepřesný rozhodčí, který přehlédl hru brankářskou holí, kterou předvedl Martin Hamrlík.

meky  |  23. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Lépe začaly Vítkovice

Včera jsem byl v Drnovicích na fotbale a tak jsem viděl až závěr třetí třetiny prvního utkání mezi Zlínem a Vítkovicemi. Sice jsem si první dvě třetiny natočil na video, ale ještě jsem je neměl možnost vidět a za chvíli už začíná zápas druhý.

Pokud tedy můžu z toho mála co jsem viděl vyvozovat nějaké závěry, Tak tady jsou.

Zlín prohrál celé utkání v oné osudné poslední minutě. Domácím se nepodařilo vyhodit puk a vystřídat. Navíc jen o chvíli před tím dohráli oslabení 4 na 6 a tak si klíčoví borci nemohli dostatěčně odpočinout. Vítkovice hrály o všechno a Zlínu rychle docházely síly. Vyvrcholením pak byl právě vyrovnávací gól Pavla Kubiny na 2:2.

V prodloužení gól nepadl a tak došlo na penalty, ve kterých zvítězily Vítkovice. Při penaltách není domácí prostředí zrovna výhoda. V případě Zlína ještě umocněná mizernou hrou Hamé ve Vítkovické ČEZ aréně, kde letos nezískali ani bod. Zlín zkrátka musel, Vítkovice ne…

meky  |  21. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Zlín nebo Vítkovice?

Dnes se rozbíhá semifinále play off prvním zápasem série Zlín – Vítkovice a to na ledě Zlína. Úvodní buly bude vhozeno v 17 hodin a přímá přenos začíná na ČT 2 o 15 minut dříve.

Favorit? Vítkovice!

Favoritem série jsou Vítkovice. V pouhých pěti zápasech dokázali vyřadit Spartu se snad nejnabitějším kádrem v lize. V brance severočechů září Marek Pinc, muž bez nervů. Pinc dostal od vedení plnou důvěru, když dvojku Pruska vyměnilo do Znojma a Pinc se jim za důveru odměňuje tím nejlepším způsobem.

V obraně pak září největší osobnost týmu Pavel Kubina a výborně hrají i další beci Malík a Černošek. O ofenzivní sílu se pak starají takoví hráči jako Burger, Šimíček, nebo Vůjtek, který bude zřejmě Vítkovicím v prvním utkání chybět.

Mužtvo má vynakjící trenéry. Vladimír Vůjtek starší a Miloš Holaň dokázali tým skvěle připravit na hru Sparty a ani v případě Zlína se nedá předpokládat žádné podcenění.

Oslabený Zlín

Zlín by byl pro mě za normálních okolností favorit. Obhájce mistrovského titulu ale ztratil v první sérii dva klíčové hráče. Petr Leška a Radek Bonk si již v letošní sezóně nezahrají. Zlín tak ztratil dva vynikající centry. Leška dokáže s Balaštíkem hrát doslova poslepu, chodí na veškará oslabení a přesilovky, je na ledě při každém klíčovém okamžitku.

Radek Bonk sice přišel do týmu až v průběhu sezóny, ale přesto ukázal v sérii proti Litvínovu svoje nesporné kvality. Jeho dobré buly, defenzíva, hra do těla a clonění před brankou to vše bude Zlínu citelně chybět.

Vítkovice postoupí

Právě zdravotní absence podle mého mínění rozhodnou a Vítkovice postoupí. I když budu fandit Zlínu, vidím šance na postup v poměru 65% – 35% ve prospěch Vítkovic.

Souvislosti

meky  |  20. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Návštěvnost čtvrtfinále play off

Sesumíroval jsem si návštěvnost jednotlivých utkání ve čtvrtfinále play off České pojišťovny a výsledkem jsou docela zajímavá čísla.

Hokej diváky zajímá

Bylo odehráno celkem 26 utkání na které se přišlo podívat celkem 192223 diváků, což dělá průměrnou návštěvu 7689 diváků. Velmi pěkné číslo.

Nejmenší čísla

Nemíň lidí bylo zvědavo na první domácí zápas Kladna a to 4653 diváků. Série s nejmenší průměrnou návštěvou byla ta mezi Zlínem a Litvínovem 6529 diváků, což je dáno zejména nízkou kapacitou obou stadionů. Ve všech ostatních sériích měl minimálně jeden tým kapacitu hledišťě převyšující 9 tisícovek.

Nejvyšší čísla

Nejvíce diváků navštívilo sérii Slavie s Libercem 57420 a právě tato série drží i největší průměrnou návštěvu 8202 diváky. Může za to zejména Sazka Arena, která má ze všech stadionů největší kapacitu a na rozhodující sedmé čtvrtfinále přišlo rekordních 14729 diváků.

Dnes vyprodáno!

Vyprodáno bylo celkem devět utkání, což činí plných 36% všech zápasů. Vyprodaly se všechny zápasy v Litvínově 7000 diváků, všechny zápasy v Liberci 5080 diváků a tři ze čtyř zápasů v Pardubicích 9300 diváků.

Rekordní série Slavie – Liberec

Právě rekordní série Slavie s Libercem může být v semifinále překonána jen velice težko. Jediná možnost překonání je v sérii Zlína s Vítkovicemi a to za předpokladu, že se odehraje 6 utkání a všechny budou vyprodána. Pak by průměrná návštěva činila 8215 diváků. Absolutní rekord 14729 diváků na jedno utkání však už letos nikdo nepřekoná.

Slavia má náskok

Ze statistik je evidentní, že play off 2005 táhne diváky do hokejových hal a to je jen dobře. Pokud by kluby jako třeba Zlín, Liberec nebo Litvínov disponovaly halami s větší kapacitou a prodávaly vstupenky tak jako Slavia, prodaly by lístků mnohem víc. O tom jsem přesvědčen.

meky  |  20. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Všechno je jinak, Pardubice postupují

Až doposud Slavia nikdy neprohrála sedmý zápas a Pardubice ho nikdy nevyhrály. Jak to tak bývá, každá série jednou končí a tentokrát skončily hned série dvě.

Slavia doma vyhořela s Libercem a Pardubice si zkušeně pohlídaly postupovou jistotu proti Kladnu. Dva góly vetřelil v přesilovkách Milan Hejduk, který potvrdil pověst střelce. Dlouhou dobu se nemohl ve čtvrtfinále prosadit. Podařilo se mu to až v pátém zápase, kde to chvíli vypadalo, že Pardubice už postoupí. Pak ovšem promarnily přesilovku 5 na 3 a Kladno uteklo hrobníkovi z lopaty.

Tentokrát už Poldováci žádnou protizbraň nenašli. Pardubice se stáhly do defenzívy a Kladno to do plných prostě neumí. Pardubice postoupily zalouženě.

Souvislosti

meky  |  20. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Slavia v zápase pravdy vyhořela

Až do sedmého zápasu platilo pravidlo o vítězství domácího týmu na domácím ledě. Liberec ale toto pravidlo doslova zničil. Dokázal totiž vytěžit z minima maximum a na začátku druhé třetiny vedl po trefě Vrbaty už 0:5.

Liberec se v úvodní třetině lépe pohyboval, Milan Hnilička skvěle chytal, hráči v poli výborně bránili své pásmo a vyráželi k nebezpečným protiútokům, které téměř stoprocentně proměňovali. Domácí nedokázali ochránit prostor okolo brankoviště a Bílí Tygři tak nejen stříleli, ale i neohroženě doráželi. Dva ze tří úvodních gólů padly z dorážek.

Slávii se nedařilo vůbec nic. První gól mohl a měl Petr Franěk chytat. Při druhém lehoučce přihrál Procházka Kotalíkovi touš a jeho střelu zcela osamocen dostal do sítě. Slavia při přesilovce nesnížila, ale naopak inkasovala. Pálffy udělal na modré čáře hrubou chybu a Vrbata s Kotalíkem zakončili akci dvou proti jednomu skvěle.

Vladimír Růžička zkoušel všelicos. Po třetí brance vystřídal gólmany, využíval při střídání výhodu domácího prostředí, měnil složení jednotlivých řad, ale nic nepomáhalo a Slavia zaslouženě vypadla.

Po čtvrtfinále jsou oba pražské kluby Sparta i Slavia vyřazeny. Slavia však narozdíl od sparty neudělala ostudu.

Souvislosti

meky  |  17. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Zopakují Pardubice loňský propadák?

Když vedli pardubičtí Perníkáři po dvou domácích zápasech s Kladnem 2:0, hned jim novináři podsouvali loňskou zpackanou sérii s Plzní. Michal Mikeska v té chvíli prohlásil, že Moeller má lepší tým než loni a že by měl postoupit.

Na Kladně ale přišlo první klopýtnutí. I když Pardubice ve čtvrtém zápase dokázaly zvítězit a zvýšit na tři jedna, Kladno vyhrálo nejen v pátém fantastickém zápase v Pardubicích, ale i v dnešním šestém na Kladně.

Jestliže je pravda to co jsem zaslechl ve studiu Buly, že Kladno podalo jednoznačně nejlepší výkon v sérii, mají se Perníkáři ve čtvrtek nač těšit. A myslíte, že tentokráte dokáží sedmý zápas urvat na svoji stranu? Já ano.

Souvislosti

meky  |  15. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Hamé Zlín postoupilo

V šestém vzájemném zápase dokázalo Hamé počtvrté zvítězit, z toho dvakrát to bylo právě na ledě Litvínova a postoupilo do semifinále play off České pojišťovny.

Tak jako v celé sérii, tak i v tom včerejším (mimochodem vynikajícím) zápase Chemici pouze dotahovali. Zlín třikrát vedl a Litvínov třikrát srovnal. Poslední dva góly vstřelili sice domácí, ale Veselého prudkou přihrávku si Škoula srazil do vlastní sítě. Tři minuty před koncem srovnával kolenem do té doby mlčící Jan Čaloun po tvrdé střele Jiřího Šlégra.

V prodloužení pak Rejthar posoudil Balázsovo sevření a vyhození kotouče ze třetiny jako nedovolené a Zlín ukázkově využil přesilovku 4 na 3. Od modré střílel Roman Hamrlík a vyražený puk vrátil za bezmocného Jarinu Ondřej Veselý.

Zlín zaslouženě postoupil a v semifinále se na něj už připravují Vítkovice.

Souvislosti

meky  |  15. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Můj dům můj hrad

Přesně podle tohoto pravidla jakoby se řídili Liberec i Slavia v jejich čtvrtfinálové sérii. Liberec v Sazka areně příliš nenadchnul a tak odjížděla Slavia na sever Čech jako mírný favorit.

První výhra v play off

Bílí Tygři ovšem předvedli zlepšený výkon. Trenéři rozdělili elitní formaci a úderná síla se tak rozdělila mezi víc útoků. První vítězství se zrodilo díky efektivní hře domácích při nestejném počtu hráčů na ledě. Důležité srovnání zařídil Igor Rataj po famózní příhře Čermáka. Vítězný gól pak vstřelil Radim Vrbata při oslabení tři na čtyři, když navíc Vladimír Růžička odvolal gólmana Fraňka.

Liberec tak dosáhl prvního vítězství v play off v historii.

Zcela rozdílné utkání

Ve druhém zápase ve Svijanské aréně už Tygři dominovali a porazili Slavii 4:0. Výborně zahrála formace Tomajko – Rataj – Čermák, když oba křídelníci vstřelili po jedné brance. Domácí podržel vynikající Milan Hnilička a po zásluze si připsal první vychytanou nulu v play off.

Dnes v Sazce

Dnes pokračuje série v pražské Sazka areně. Potvrdí Slavia výhodu domácího prostředí?

meky  |  13. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Zlín má mečbol

Za nerozhodného stavu 2:2 na zápasy pokračovala včera série mezi Zlínem a Litvínovem ve Zlíně.

První centr Čajánek

Domácí neponechali nic náhodě. Výborně bruslili, agresivně napadali, hráli do těla a vypracované gólové příležitosti proměňovali. Po zranění Petra Lešky musel Ernest Bokroš opět pozměnit složení útočných formací. Petr Čajánek se posunul ze třetí do první řady namísto Lešky.

Využité přesilovky

Klíčem k vítězství bylo proměňování výhody početní převahy. Rozhodčí rozdal 15 menších trestů domácím a 19 hostím. K nim pak vyfasovali Šlégr a Balaštík osobní desetiminutový trest. Zlín dokázal dvě výhody 5 na 3 využít, kdežto Litvínov nevyužil přesilovku ani jedinou.

Probuzený Peter Barinka

Dobrou formu potvrdil Peter Barinka, když vstřelil čtvrtý a pátý gól Hamé. V posledních dvou zápasech vstřelil tři branky, dohromady má pět bodů a je neproduktivnější hráč Zlína.

Tři lajny Litvínova

Litvínov už docela dlouhou dobu hraje na tři pětky a v posledním zápase mi připadalo, jakoby už Chemikům docházely fyzické síly.

Souvislosti

meky  |  13. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Sparta je vyřazena

Vítkovice porazily Spartu i v pátém vzájemném zápase a jako první tým postupují do semifinále play off České pojišťovny. iDnes.cz označilo postup Vítkovic jako "senzační", což myslím není pravda ani trochu.

Pokud bychom takovýto přívlastek vyřkli před play off samotným a přihlíželi k papírovým předpokladům, pak by senzační bylo. Ne však po hře Vítkovicemi předvedené. Ostravané totiž byli ve všech směrech lepší.

Počínaje Brankářem a konče trenérem, všichni podali lepší výkon než jejich sparťanští protivníci. Marek Pinc zastínil Petra Břízu i Tomáše Pöpperleho, obrana Vítkovic pracovala velmi dobře a útok moravanů udělal z obrany Sparty trhací kalendář.

Vítkovičtí trenéři perfektně hráče na hru Sparty připravili a hráči stanovenou taktiku až na výjimky dodržovali. Vítkovice postoupily zaslouženě a čekají na vítěze duelu Zlín – Litvínov.

Souvislosti

meky  |  12. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Petr Leška letos dohrál

Ve 48. minutě včerejšího zápasu mezi Litvínovem a Zlínem se zranil Petr Leška s přičiněním protihráče Daniela Brandy. Hokej.cz popisuje situaci takto:

"K osudnému střetu Lešky s Brandou došlo v 48. minutě při signalizovaném vyloučení Hranáče. Litvínovský bek měl putovat na trestnou lavici za nedovolené bránění Lešky, v momentě odpískání či spíše po něm, narazil Branda nejproduktivnějšího hráče hostí na mantinel. Leška se při pádu zranil a z ledu se dostal s pomocí spoluhráčů. Rentgenové vyšetření v nemocnici pak podle tiskového mluvčího klubu Přemysla Víchy potvrdilo zlomeninu kotníku. Pro Lešku tak sezona skončila."
Hokej.cz

Pro Zlín je to velká ztráta. Leška je první centr. Je na ledě ve všech důležitých momentech zápasu. Hraje přesilovky i oslabení. Jeho souhra s Jaroslavem Balaštíkem je přímo excelentní. Tohle všechno Zlín včera ztratil a možná ještě víc.

Petr Leška. Autor – Libor Zavoral/ČTK
Petr Leška.
Libor Zavoral/ČTK

Zákrok Daniela Brandy byl nicneřešící a zcela zbytečnný. Přestože disciplinární komise Asociace profesionálních klubů rozhodla o jednozápasovém trestu pro Brandu, Lešku to Zlínu nevrátí. Branda může po uplynutí trestu zase nastoupit s čistým štítem.

Vím, že každý jiný vyšší trest pro Brandu by byl neobvyklý. Celá věc ale jaksi vrhá stín na celou sérii. Už mi nepřijde taková plnohodnotná. Nejenže v ní chybí dlouhodobě zranění Ručinský a Reichel, ale i Okál a teď i Leška. Věčná škoda.

Souvislosti

meky  |  10. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Unese Zlín psychickou zátěž?

Když jsem v závěru základní části krotil optimizmus fandů Zlína, vypadal jsem jak nějaký nepřející škůdce. Dnes mají za sebou Zlín a Litvínov čtyři zápasy a stav série je vyrovnaný 2:2.

Špatná koncovka

Zlín trápí především špatná koncovka. Šancí si Hamé dokáže povětšinou vypracovat dost, ale problémem je jejich využití. Se špatným zakončením se zlínští potkali již v posledních dvou domácích zápasech základní části. Proti Kladnu zastoupili útočníky obránci, ale proti Litvínovu se neprosadil nikdo. Že zlínská koncovka není v pořádku potvrdil i Igor Murín v rozhovoru pro Hokej.cz.

Psychická zátěž

Na hráčích i tenérech leží mnohem větší balvan zodpovědnosti než v minulém roce. Po loňském vítězství není ani možné klást si menší cíle, zvlášť, když tým posílili hráči z NHL. Na tým také tlačí fanoušci i média. Zlín vyhrál titul i základní část, všichni úspěch zkrátka očekávají.

Litvínov je na tom zcela jinak. Do play off se dostal na poslední chvíli a nemá co ztratit. V domácím prostředí je žene kupředou bouřlivá kulisa. Diváci ocení každou povedenou akci, ti ze Zlína jsou o poznání náročnější. Zatímco v Litvínově bylo dvakrát beznadějně vyprodáno, ve Zlíně ještě dost lístků v pokladně zbylo.

Dokáže Zlín v důležitém pátém zápase zvítězit a vykročit tak za vítězstvím v sérii? Veřím že ano.

Souvislosti

meky  |  9. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Vítkovice jdou do trháku, Sparta smutně přihlíží

Vítkovice jsou na nejlepší cestě vyřadit Spartu z letošního play off. I ve druhém domácím zápase totiž dokázali zvítězit a vedou již 3:1 na zápasy. V čem jsou vlastně vítkovičtí lepší?

Gólman

I když Petr Bříza chytá velmi dobře, Marek Pinc ja na tom o poznání lépe. po celou sezónu je jasnou jedničkou, chytá v pohodě, je jistý a spolehlivý. Dokáže přidat i něco navíc. Bříza je v těžší situaci. V základní části nastupuje od svého zranění pouze sporadicky a tak mu herní praxe chybí.

Obrana

V play off se vychází ze zabezpečené obrany kde důležitým základním kamenem je gólman. Vítkovice hrají v defenzívě zodpovědněji. Sparťany důsledněji pokrývají, jsou důraznější v osobních soubojích. Patnáct inkasovaných branek ve čtyřech zápasech napovídá o defenzívě Sparty mnohé.

Útok

Sparta si v dnešním televizním utkání počínala v útoku velmi bezradně. Hráči jakoby nevěděli co mají hrát. Přihrávky byly nepřesné, kombinace bez nápadu. Nebýt vítkovické nekoncentrovanosti, nevstřelili by branku snad žádnou.

Nemůžu si pomoct, ale Sparta je na play off a na svého soupeře prachmizerně připravená. Pöpperle v brance shořel jak papírový čert, obrana nemá den, ale týden otevřených dveří a útok není schopen dát branku jinak než v přesilovce.

Souvislosti

meky  |  9. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Jaroslav Balaštík nebo Jan Čaloun?

Jaroslav Balaštík a Jan Čaloun. Oba dva jsou bezpochyby vynikající střelci, což dokázali v základní části letošní Extraligy.

Jaroslav Balaštík

V základní části nastoupil Balaštík ke všem 52 zápasům a nastřílel v nich rovných třicet branek. Zaslouženě tak vyhrál korunu pro krále střelců, kterou získává hráč s nejvyšším počtem vstřelených branek po základní části.

Jan Čaloun

Nastřílel celkem 26 branek, ale spotřeboval k tomu pouze 24 zápasů. Do Litvínova přišel až v rozehráté sezóně z ruského Novosibirsku. Pro spoustu fanoušů je neoficiálním králem střelců přávě Čaloun, jelikož jeho průměr gólu na zápas je samozřejmě lepší než te Blalaštíkův

Balaštík je lepší

Kdo z nich je tedy vlastně lepší střelec? Otázka velmi ošemetná, která jakkoli zodpovězená, vyvolá spoustu ohnivých reakcí na straně poraženého.

Skutečná kvalita se totiž ukazuje právě v dnešních dnech. Pokud se hraje play off, je třeba sto nastřílených branek v základní části k ničemu, pokud neuspějejte ve vyřazovacích soubojích.

Jaroslav Balaštík dokázal vstřelit branku v prvním a ve třetím duelu, přičemž ta druhá trefa byla trefou vítěznou. A Jan Čaloun? Na jeho kontě vstřelených branek zatím svítí jedna velká nula. Bez střílejícího Čalouna Litvínov na Zlína stačit nebude.

meky  |  8. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Tři základní pilíře

Tři základní aspekty přinesly Zlínu vítězství 1:2 v Litvínově i stejné vedené v sérii.

Disciplína v defenzivě

Mohli jsme to vidět u každého hráče. Všichni si drželi svoje výchozí pozice. Útočníci výborně napadali a pomáhali bekům ve hře dozadu. Chybiček se ve hře Zlína dalo najít několik, chyb větších však už velmi málo, pokud vůbec nějaké.

Igor Murín

Igor Murín svoje spoluhráče v poli dokázal podpořit výborným výkonem v bráně. Za stavu 0:1 při přesilovce Litvínova několika doslova zázračnými zákroky uržel jednobrankové vedení.

Jaroslav Balaštík

Pochválil jsem výbornou obranou hru, brankáře a tak zbývá ještě útočník, v tomto případě střelec. Jaroslav Balaštík dokázal z velmi těžké situace skórovat. Uklidnil tým Hamé a domácím cestu za úspěchem velmi zkomplikoval. Jak se v závěru zápasu ukázalo, byl právě jeho gól tím vítězným.

meky  |  8. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Elití formace jistily dvouzápasový náskok

Pálffy popostrčil Slavii

Ve čtvrtfinálové sérii mezi Slavií a Libercem vedou po dvou zápasech Slávisti 2:0. Příčinu stoprocentní domácí úspěšnosti Slávie můžeme najít v produktivní hře elitní formace.

Útok Tomica – Stümpel – Pálffy se totiž postaral ve dvou zápasech o celkem pět branek. V prvním zápase za vyrovnaného stavu 2:2 byl vyloučen Jaroslav Modrý a Pálffy se Stümpelem zajistili Slávii dvoubrankové vedení. V samotném závěru pak přidal Pálffy druhý gól a uzavřel skóre zápasu na 5:2 pro domácí.

I ve druhém utkání hrála první řada prim. Když v 16. minutě Pálffy našel mezeru mezi Hniličkovými betony, vedla už Slavia o dvě branky. Liberečtí dokázali do konce první třetiny snížit a jednobrankovou ztrátu drželi velmi dlouho. Rozhodnutí přinesl v 58. minutě kdo jiný než Žigmund Pálffy.

Mladí Tygři zatím nekoušou

První útok Liberce se předvedl ve zcela jiném světle než te slávistický. Mladí tahouni liberecké ofenzivy R. Vrbata – Nedorost – Kotalík se totiž ani v prvním ani ve druhém utkání s výjimkou jedné asistence Aleše Kotalíka nedokázali bodově prosadit. Jinak slušně hrající Václav Nedorost si ve dvou zápasech vysloužil celkem čtyři menší tresty.

Pokud chtějí Býlí Tygři sérii zkomplikovat, budou muset najít recept na první slávistickou formaci a liberecká pak bude muset zapnout vyšší rychlost.

Perníčková elita

I Pardubičtí vedou po dvou zápasech 2:0 jako Slavia a i zde můžeme najít rukopis elitní formace, i když sestava Mikeska – Bulis – Hejduk nastupuje až jako druhá. V prvním zápase za stavu 2:1 poslal v přesilovce Kladno do kolen Michal Mikeska, když si pěkně vybruslil zpoza branky a přesně mířil.

Ve druhém zápase pak Perníkáři nepovolili Kladnu žádné komplikace. V úvodu první druhé a třetí třetiny vstřelili po jednom gólu a ve 49. minutě dokonce Jan Bulis zkompletoval svůj čistý hattrick.

meky  |  7. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Druhé zápasy rozhodly přesilovky

Zlín se v přesilovkách trápil

Po pátečním jednoznačném vítězství Zlína nad Litvínovem v poměru 5:0 nedokázali Ševci v sobotu kanonádu zopakovat a Chemici si odvezli cenné vítězství. Rozhodujícím momentem zřejmě byly právě přesilové situace, kterých si oba týmy užily měrou vrchovatou.

Rozhodčí totiž rozdali c součtu 22 dvouminutových trestů z toho 14 na straně Litvínova. Přidejme k tomu ještě osobní desetiminutové tresty pro Kotrlu, Brandu a Proroka. Zlín však dokázal využít přesilovku jenom jedinou. V dvojnásobné přesilovce dorazil střelu Martina Hamrlíka Veselý.

Litvínov měl téměř polovinu přesilovkového času co domácí Hamíci a přesto dokázal využít také jednu přesilovku, když Jirka Šlégr prostřelil Igora Murína. Právě vyrovnávací branka hosty navnadila a po necelých dvou minutách se ujali Zálešákem vedení. Chemici si vedení pohlídali a Branda jej do prázdné brány pečetil.

Sparta v přesilovkách rozhodla

Zcela jinak se situace vyvíjela ve druhé sérii mezi Spartou a Vítkovicemi. Lener, poučen pátečním debaklem postavil do branky Břízu a Sparta si v přesilových situacích vybudovala rozhodující náskok. Ze sedmi přesilovek využili hned čtyři, zato vítkovičtí ze čtyř nevyužili jedinou. Ve vlastním oslabení sice vstřelil branku Burger, ale na Spartu to nestačilo, vyhrála o gól.

Možná zrovna o ten, který hosté v přesilovce nevstřelili.

meky  |  6. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

Pöpperle vydžel jen devět minut

Když Pavel Richter před play off prorokoval, že Sparta bude litovat toho, že Petr Bříza nechytá, ledaskdo by si mohl ťukat na čelo a pochybovat o jedo duševním zdraví.

"Rozhodovat budou kádry, takže postoupí favorité. Jsem však trošku v rozpacích z toho, že má za Spartu chytat Pöpperle. To je pro mě šok! Petr Bříza v play-off už hodněkrát prokázal své kvality a myslím, že na tenhle tah sparťané doplatí."
Pavel Richter

Je to ovšem stará prověřená pravda, že v play off je důležitá především obrana, korunovaná vynikajícím gólmanem. Takovým, který nejenže chytá to co má, ale přidá i některé fantastické zákroky. Zkrátka dává týmu naději na vítězství.

Play off je zcela rozdílná soutěž a pro brankáře to platí snad dvojnásob. Vyřazovací boje oddělují zrno od plev. V Dallasu by o tom mohli vyprávět. Marty Turco byl po dva roky v základní části fantastický a v play off pouze dobrý nebo spíše průměrný. Jen velcí gólmani dávají v play off svému týmu šanci na vítězství. Napadá mě třeba Martin Brodeaur, který už ve své nováčkovské sezóně odchytal v play off 17 zápasů a hned další sezónu dovedl tým k vítězství ve Stanley Cupu.

Tomáš Pöpperle včera prostě z těch tří úvodních branek měl chytit alespoň jednu. Sparta ztratila úvodní domácí zápas, který může být v závěrečném účtování rozhodující a Lener zas jednou prokoučoval zápas.

meky  |  5. 3. 05  |  Trvalý odkaz  |  Komentáře  (0)

TOPlist