Topic: Deportivo La Coruňa
Hodně jsem se rozepsal, tak jsem se rozhodl, že mé postřehy o Deportivu rozdělím do 3 příspěvků. Už jsou všechny napsané, ale je to dlouhé. Každý den jsem dám jeden. Posílám první.
Tak Deportivo La Coruňa dokázalo nemožné a zachránilo se! V poslední možné chvíli, pár sekund před pověstnou hodinou dvanáctou! Jsem za to rád, je to můj dlouhodobě hodně oblíbený klub spolu s Manchesterem United. Tak jsem rád, že tu nemusím psát takové ty sarkastické tragikomické poznámky typu: „V Deportivu si tu koncepční práci představují opravdu jinak než všichni ostatní“ nebo „Jsou to masochosti“ (I když s dávkou nadsázky můžeme říct, že to masochisti opravdu jsou). :-D
Trocha z (ne)dávné historie:
Liga:
1999/20000 – 1.
2000/2001 – 2.
2001/2002 – 2.
2002/2003 – 3.
2003/2004 – 3.
Španělský pohár:
2001/2002 – vítěz
2002/2003, 2005/2006, 2006/2007 – semifinalista
A to v tomto klubu hrálo mmoho známých a kvalitních hráčů – namátkou například Rivaldo, Molina, Naybet, Tristán, Djalminha, Fran, Makaay, Mauro Silva, Valerón, Pandiani, Riki.
Pojďme se podívat , jak si mužstvo vedlo v posledních sezónách:
2010/2011 – 18. a sestop
2011/2012 – 1. a postup
2012/2013 – 19. a sestup
2013/2014 – 2. a postup
2014/2015 – 16. (ale sestup byl opět nebezpečně blizoučko)
Paráda, co? Jednou dole, jednou nahoře... Aneb nahoře už vzpomínaná koncepce po Deportivsku. Obecně se má za to, že je těžší postoupit do ligy než se v ní udržet. Ovšem to neplatí pro borce z La Coruni. A né pro všechny španělské kluby je jednoduché se okamžitě vrátit do nejvyšší soutěže – viz třeba Mallorca, která v létě začne svou 3. sezónu ve španělské II. lize. Hrají tam i další známé kluby – Santander, Deportivo Alavés, Zaragoza, Valladolid.
Ještě než se dostanu k právě skončené sezóně, chtěl bych se zastavit u posledních dvou sestupů Deportiva. A moc nechybělo, aby se i letos konal okamžitý sešup dolů po jedné jediné sezóně strávené v nejvyšší soutěži. Až nápadně si byly ty sezóny podobné. Vždy se rozhodlo až v posledním kole a Deportivo mělo těžkého soupeře na závěr.
2010/2011: prohra s Valencií, která skončila třetí v lize, ztráta La Coruni na udržení: 1 bod
2012/2013: prohra se San Sebastianem, který měl velkou motivaci skončit čtvrtý a zahrát si tak kvalifkaci o Ligu mistrů, což se mu po výhře nad Deporem také povedlo. Ztráta La Coruni na udržení: 3 body.
Tady je potřeba říci, že Deportivo v obou případech mělo šanci se udržet, ale za a) v posledním zápase nebodovalo a za b) výsledky klubů namočených v sestupovém pásmu hrály proti ní; týmy, které "musely" uspět, uspěly a La Coruňa se pakovala.
Pokračování ve středu.