Aktuality

Alex Goligoski Hvězdou, z Niskanena a Neala jsou Tučňáci

V pondělí 21. února 2011 provedli Stars jednu z velkých výměn v historii klubu. Do Dallasu se stěhuje obránce Alex Goligoski, Pittsburgh Penguins naopak získali levé křídlo Jamese Nealaa obránce Matta Niskanena.

Pohnutky obou klubů jsou patrné na první pohled. Pens potřebují razantní křídlo ke Crosbymu, Stars zase potřebují obránce, který je schopný bodovat, je schopný hrát s pukem a umí zahrát i v početní výhodě. Pens navíc získali Niskanena jako pojistku do obrany.

„Jsme doslova nadšeni, že můžeme v našem klubu přivítat Alexe Gologoskiho. Alex je top 4 obránce, který bude mít na naši obranu pozitivní vliv. V průměru hraje přes 20 minut za zápas a zvládá všechny herní situace.“
generální manažer Stars Joe Nieuwendyk

25letý Alex Goligoski letos za Pens odehrál 60 zápasů, ve kterých vstřelil 9 branek a na 22 dalších nahrál. V +/- si připsal 20 kladných bodů, což ho mezi Tučňáky řadilo na první místo společně se Sidney Crosbym. Stejně tak byl nejlepší v počtu vítězných branek (4). Na ledě trávil v průměru téměř 21 minut.

V loňské sezóně v 69 zápasech nasbíral 37 bodů za 8 branek a 29 asistencí. Ve 177 zápasech odehraných za Pittsburgh Penguins vstřelil 23 gólů a na 67 dalších nahrál.

Alex Goligoski, rodák z Grand Rapids v Minnesotě, je momentálně v polovině tříleté smlouvy. V této sezóně činí jeho příjem 1,5 milionu amerických dolarů, v té následující pak 2,75 milionu. Do platového stropu se v každé sezóně počítá částka 1,833 milionu amerických dolarů. Po vypršení smlouvy bude volným hráčem s omezením (RFA).

180 cm vysoký a 82 kg vážící Goligoski je moderním typem obránce, který umí podpořit útok. Hokejku drží na levé straně. Byl draftován Pittsburghem v roce 2004 z celkové 61. pozice. V roce 2009 získal s Pens Stanley Cup.

Velká očekávání

V pondělí už Goligoski odcestoval do svého nového působiště, premiéru za Stars by měl absolvovat v úterním zápase proti New Jersey Devils.

„Je to chytrý obránce, který umí hrát dopředu i dozadu, pomůže nám dostat puk k útočníkům. To je totiž přesně to, co potřebujeme. Umí hrát s pukem, je užitečný na přesilovce, prostě umí všechno. Navíc s pukem dělá správná rozhodnutí.“
generální manažer Stars Joe Nieuwendyk

Ačkoli ofenzivní schopnosti tohoto amerického obránce nikdo nezpochybňuje, častokrát byla zmíněna jeho slabší hra dozadu. Stars mu však věří i v této činnosti.

„Několikrát jsem ho viděl hrát a naši skauti ho sledovali už delší dobu. Hodně se v obranné činnosti zlepšil. Je chytrý, hraje hlavou. Jak nabere více síly a více zkušeností, bude ještě lepší. Takže mám pocit, že obranná hra nebude problémem.“
generální manažer Stars Joe Nieuwendyk

James Neal a Matt Niskanen už patří Penguins

23letý James Neal, 23 byl Dallasem draftován v roce 2005ze 33. místa. V 59 zápasech letošní sezóny zaznamenal 39 bodů za 21 branek a 18 asistencí.

24letý Matt Niskanen byl Dallasem draftován v roce 2005 v prvním kole draftu z celkově 28. pozice. V 45 zápasech aktuální sezóny si připsal jen 6 asistencí.

Pravá příčina – finance

Důležitou roli sehrála v této výměně i finanční situace Stars. Mimo jiné i proto byl do výměny zapojen Matt Niskanen. Aby Stars mohli posílit ještě před uzávěrkou přestupů a aby měli příští rok na novou smlouvu Brada Richardse, k tomu bylo zapotřebí ušetřit nějaké peníze. Zmíněná výměna šetří letošní zdroje, ale především ty budoucí. Zatímco Goligoski bude v příští sezóně stát Stars jen 2,75 milionu amerických dolarů, Niskanen s Nealem přijdou Pens na 5,25 milionu. Stars tedy jen v příští sezóně ušetří 2,5 milionu dolarů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *