Aktuality

Kari Lehtonen – brankářská budoucnost Stars

9. února 2010 uskutečnil tým z Dallasu výměnu, která bude mít s největší pravděpodobností zásadní vliv na budoucí obsazení jejich brankářského postu, proto si toto datum dobře zapamatujte.

Stars totiž získali z Atlanty Thrashers finského gólmana Kariho Lehtonena výměnou za výběr ve 4. kole draftu roku 2010 a ruského obránce Ivana Višněvského.

26letý Kari Lehtonen je i navzdory nízkému věku zkušeným gólmanem, přičemž celou svou kariéru v NHL zasvětil jen jednomu týmu – Atlantě Thrashers. Ta jej v roce 2002 draftovala z celkově druhého místa. Lehtonenovi se tehdy předpovídala velká budoucnost.

„Kari Lehtonen je zkušený špičkový gólman, jsme moc rádi, že ho můžeme přivítat v našem klubu.“
generální manažer Stars Joe Nieuwendyk

Za Atlantu nastoupil celkem ke 204 zápasům, přičemž i v týmu jakým byla Atlanta, si zachoval poměrně příznivou bilanci 94 výher, 83 proher a 17 proher po prodloužení, s průměrem 2,87 obdržené branky na zápas a 91,2% procentuální úspěšností zákroků. Čtrnáctkrát dokázal udržet čisté konto. V roce 2007 dokonce získal na světovém šampionátu v ledním hokeji s národním týmem Finska stříbrnou medaili.

„Nebyl draftován z druhého místa jen tak pro nic za nic. Když je zdravý, je to gólman světové extratřídy. Má 26 roků, nejlepší roky své kariéry má před sebou.“
generální manažer Stars Joe Nieuwendyk

Do aktuální sezóny NHL však zatím tento rodák z Helsinek nezasáhnul, neboť v létě podstoupil dvě operace zad. Konkrétně ho trápily problémy s ploténkou. Dlouhodobě pak měl problémy s třísly. Zdravotní problémy provázely v podstatě celou jeho zámořskou kariéru. Z tohoto důvodu letos odehrál jen 4 zápasy za Chicago Wolves (AHL), farmu Thrashers.

„Pro mě byl ten poslední rok něco jako výluka v NHL. Mysl mám teď ale čerstvou a tělo je v naprostém pořádku.“
gólman Stars Kari Lehtonen

A jakým stylem Lehtonen chytá? Sám sebe přirovnává ke Camu Wardovi (Carolina) či Carey Priceovi (Montreal).

„Chytám stylem „butterfly“. Hodně chodím dolů a snažím se být na pravém místě v pravou chvíli. K vyrážení střel využívám své velké postavy.“
gólman Stars Kari Lehtonen

Pokud v něčem tento 193 cm vysoký a 98 kg vážící finský gólman vyniká, pak jsou to samostatné nájezdy. Jeho bilance 20-8 (výhry x porážky) hovoří za vše. Chytil také 7 z 8 trestných střílení, kterým v NHL čelil.

„Je to pro mě velká příležitost, v Atlantě jsem prožil dobré i zlé časy. Teď mohu začít znovu s čistým štítem, jen musím dobře hrát. A jak doufám, tak to zvládnu. Momentálně jsem velice šťastný a vděčný Stars, že mi chtějí dát novou šanci.“
gólman Stars Kari Lehtonen

Podmínkou celé výměny bylo absolvování fyzických testů, které Kari Lehtonen ve středu 3. února úspěšně absolvoval a ještě týž den si povečeřel společně s generálním manažerem Hvězd Joe NIeuwendykem. K týmu se připojil v pátek 5. února ve Phoenixu, kde Stars čekal důležitý zápas s divizním rivalem. Zúčastnil se týmové večeře a v sobotu již trénoval s trenérem gólmanů Mikem Valleym. Olympijskou pauzu využije k tomu, aby byl dostatečně připravený na svůj debut v dresu Stars.

„Mluvil jsem s celou řadou lidí a všichni mi potvrdili, že se tu o hráče dobře starají a příprava je tu vynikající. Prostě se tu vše dělá s cílem, aby hráči byli na vrcholu, moc se na to těším, budu na sobě tvrdě makat, pro sebe, pro klub.“
gólman Stars Kari Lehtonen

Situace na brankářském postu

Generální manažer Stars Joe Nieuwendyk se rozhodl k tomuto ráznému činu, neboť Stars momentálně nemají v systému žádného zkušeného gólmana, který bude příští sezónu pod smlouvu. Turco, Auld, Krahn i Clímmie budou všichni bez smlouvy a budou volnými hráči bez omezení. Lehtonen bude sice také bez smlouvy, ale bude hráčem s omezením, Stars si tak v případě, že mu včas předloží tzv. kvalifikační nabídku, udrží jeho práva. Již delší dobu se navíc spekulovalo o možném odchodu Martyho Turca, který se v posledních letech v Dallasu trápí. Proto generální manažer Stars Joe Nieuwendyk začal shánět nového gólmana č. 1. Podle neověřených informací se zajímal o Coreyho Schneidera z Vancouveru, Joshe Hardinga z Minneosty a o Jaroslava Haláka z Montrealu.

„Není tajemstvím, že jsme sledovali i jiné gólmany. Došel jsem ale k závěru, že Kari má vše, co od gólmana očekáváme. Je velký a neskutečně rychlý. Hrál jsem proti němu a tak vím, že umí skvělé věci. Ještě není 100% v pořádku, neboť více než rok v NHL nehrál, takže na té rychlosti musí ještě zapracovat. Je to gólman, který pro nás může být velmi důležitý.“
generální manažer Stars Joe Nieuwendyk

Mít v prvním týmu tři zkušené gólmany, to není nic příjemného pro nikoho zúčastněného. Od gólmanů počínaje, přes trenéry a generálního manažera pokračujíce, a vlastníkem klubu konče. Před uzávěrkou přestupů se však dočkáme vyluštění této tajenky. Některý gólman se bude stěhovat, otázkou je, jestli to bude Alex Auld či Marty Turco, který v poslední době dělá vše pro to, aby černý Petr nezůstal v ruce právě jemu.

Jedno je jisté, Kari Lehtonen je nyní Hvězdou a určitě nebylo jeho angažování nijak jednoduché. Dotažení celé výměny do konce trvalo zhruba měsíc a něco. Joe Nieuwendyk, který ještě před pár lety hrál za Floridu a Toronto, si dokonce pamatuje na přímé souboje s tímto finským gólmanem. Tvrdí, že hrát proti Atlantě, když měla v bráně Lehtonena, nebylo snadné.

„Já jsem proti němu hrál a tak vím, že dokáže soupeře zastrašit. Stávalo se, že když jsme jeli do Atlanty na zápas, tak jsme věděli, že musíme být ve střelbě velice precizní, abychom mu dali branku.“
generální manažer Stars Joe Nieuwendyk

Zdravotní problémy by neměly být problémem. Joe Nieuwendyk přirovnává Lehtonena v tomto ohledu k legendárnímu gólmanovi Hvězd Eddie Belfourovi.

„Eddie Belfour měl také problémy se zády a také podstoupil operaci. Důležité je, že má co nabídnout. Ten kluk má teprve 26 roků a to nejlepší má teprve před sebou, tedy z brankářského pohledu. Myslím, že je to z naší strany dobrý risk.“
generální manažer Stars Joe Nieuwendyk

Obránce Višněvskij jde do Atlanty

Tento 21letý ruský obránce byl dlouhou dobu považován za jednoho z nejtalentovanějších hráčů v systému Stars. V poslední době se však o něm začalo v zámořských médiích spekulovat, že se po této sezóně vrátí zpět do ruské KHL. V klubové hierarchii ho navíc s největší pravděpodobností předstihl i dánský obránce Philip Larsen.

„Je to skvělý hráč, navíc jsme získali další volbu v draftu.“
generální manažer Thrashers Don Waddell

Ivan Višněvskij letos nastupoval za Texas Stars (AHL), odehrál zde celkem 51 zápasů s bilancí 8+16.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *