Aktuality

Nový GM Joe Nieuwendyk chce postavit vítězný tým

Joe Nieuwendyk

Nepovedená uplynulá sezóna měla za následek výměnu na postu generálního manažera. Novým mužem v čele dallaského celku se stal trojnásobný vítěz Stanleyova poháru a také někdejší hráč Hvězd Joe Nieuwendyk, s nímž byla uzavřena pětiletá smlouva. Ten by se svými zkušenostmi z úspěšné hráčské kariéry a dvouletého působení coby asistent generálních manažerů klubů NHL měl přispět k vybudování nového a konečně opět úspěšného celku Dallas Stars.

Postavit stejný tým, jakým byl ten z před deseti let, tedy tým, který v roce 1999 zvítězil ve finále Stanley Cupu a který si finále o rok později zopakoval, však bude těžké. Dallas dokázal v posledních sedmi sezónách pod vedením kouče Tippetta uspět v pouhopouhých třech sériích play-off, letos se do vyřazovacích bojů dokonce ani neprobojoval. To hodlá Joe Nieuwendyk napravit.

Jeho předchůdci Les Jackson a Brett Hull budou v organizaci Stars pracovat i nadále. Jackson se vrátí ke své bývalé funkci ředitele hokejových operací a bude se věnovat vyhledávání mladých talentů a Hull bude zastávat pozici výkonného viceprezidenta a zároveň také bude zástupcem ředitele.

Nieuwendykovým prvním cílem na cestě za ziskem Stanley Cupu bude letošní draft. Hvězdy coby 8. nejhorší klub uplynulého ročníku budou mít po dlouhé době (zaviněné jak příliš dobrým umístěním v tabulkách, tak i absencí výběrů z prvních kol draftu) možnost draftovat hráče z dobré pozice. Tato skutečnost jen podporuje Nieuwendykův plán postavit tým na mladé krvi, vyhýbajíce se angažování drahých veteránů, jež jsou v době platového stropu jen zbytečnou zátěží.

„Toto nevidím jako dobrou volbu v budování týmu. Často se stává, a je to úplně normální, že si týmy hned v první den po otevření hráčského trhu pořídí takové drahé hráče. A to je, při vší úctě, i problém Dallasu.“
nový GM Stars Joe Nieuwendyk

Joe Nieuwendyk není žádným zelenáčem ve své funkci, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pravda, zkušeností s vedením hokejového celku z pozice generálního manažera nemá, avšak po skončení aktivní kariéry v roce 2006 se dva roky věnoval asistenčním povinnostem generálních manažerů Floridy a Toronta. U Panthers vykonával funkci speciálního poradce generálního manažera, u Maple Leafs pak speciálního asistenta generálního manažera.

Mimo to má tento dvaačtyřicetiletý Kanaďan také bohaté zkušenosti z aktivní kariéry, během které se proslavil jako vynikající muž na vhazování. Celkem třikrát zdvihl nad hlavu slavný Stanleyův pohár a to v dresu tří různých klubů – s Calgary v roce 1989, s Dallasem v roce 1999 a s New Jersey roku 2003. V NHL odehrál v dresech Calgary, Dallasu, New Jersey, Toronta a Floridy celkem 1 257 utkání, během nichž nasbíral dohromady 1 126 bodů (564+562).

Související

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *